Hlavní obsah

Jak nový partner ovlivňuje vaše intimní zdraví

Novinky, ald

Růžové brýle, motýlci v břiše i nervózní momenty. Nikoho asi nepřekvapí, že čerstvý vztah zacloumá s emocemi i lidskou psychikou. Málokdo už ale ví, že na přítomnost nového muže si musí zvyknout i vaše vagina.

Foto: Profimedia.cz

Sex s novým mužem je spojován s novými bakteriemi.

Článek

Sex s novým partnerem je jedna velká neznámá. Jaké má sexuální preference? Je dominantní, nebo spíše submisivní? Nevadí mu dlouhá předehra? Nebude sex příliš krátký? A budu dostatečně vzrušená?

To jsou asi nejčastější otázky, nad kterými čerstvě zadané ženy před sexem přemýšlejí. Možná by vás ale nenapadlo, že podobně nervózní z vašeho nového objevu je i vagina.

Nový partner, nové bakterie

Ve vagině je, podobně jako ve střevech, mnoho prospěšných bakterií, které společně žijí v harmonii. Jakmile ale dojde k sexuální aktivitě s někým, koho vagina „nezná”, může se tato rovnováha zcela rozhodit.

„Sex s novým mužem je spojován s novými bakteriemi, což často vede ke změně vaginálního mikrobiomu,“ říká gynekoložka Kathryn Wells Georgeová a dodává, že v 1 ml spermatu je zhruba 10 milionů bakterií. Tento počet bakterií se logicky dostane do vaší vaginy pouze v případě, že dojde k nechráněnému styku.

Vzniklá nerovnováha se následně může projevit změnou pH, zápachem, bakteriální vaginózou, infekcí močových cest, kvasinkovou infekcí, pálením či svěděním.

Dobrou zprávou je, že ve zdravé vagině je mnoho laktobacilů, tedy přírodních bakterií, které produkují kyselinu mléčnou a snižují pH ve vaginálním traktu na hodnoty 3,5 - 4,5. Díky takto nízkému pH nemůže dojít k rozvoji infekcí nebo růstu nežádoucích mikroorganismů.

Jaroslav Zvěřina: Co možná nevíte o pohlavních infekcích

Styl

Ve jménu zdravé vaginy

Ruku na srdce, pravděpodobně si neodpustíme sex s novým partnerem jenom proto, abychom vaginu ochránily před neznámými bakteriemi. V ideálním případě se tedy milování oddávejte s ochranou.

„Kondomy samozřejmě zabrání zavedení nových mikroorganismů,” říká gynekoložka Georgeová pro Health. Nezapomeňte se ale ujistit, že partner použil kondom bez lubrikačního gelu. „Prezervativy s lubrikantem i klasické lubrikační gely mohou změnit hladinu pH a zvýšit pH na alkalické, což následně naruší vaginální mikrobiom,” dodává gynekoložka.

Pokud lubrikační gel chcete použít, snažte se nalézt takový, jehož pH je přizpůsobeno tomu vaginálnímu.

Vaginismus: sexuální problém, který může rozbít vztah

Vztahy a sex

Sexuální hygiena nejen pro čerstvě zamilované

Ať už jste s partnerem krátce, nebo pár tvoříte dlouhé roky, rozhodně byste neměla podcenit sexuální hygienu. Jedině tak ochráníte vaginu před nepříjemnými problémy.

1. Po sexu do koupelny

Chápeme, že po sexu se vaše myšlenky neubírají směrem ke koupeli a toaletě, přesto byste neměla tento bod vynechat. Močení a následné omytí vaginy totiž udrží bakterie v rovnováze. Pozor si dejte pouze na výběr mýdla.

„Bohatě postačí, když se umyjete čistou vodou. Pokud chcete použít mýdlo, pak se ujistěte, že je jemné a neparfémované,” říká gynekoložka Rajová.

Pět věcí, které ovlivňují tělesný pach v oblasti intimních partií

Zdraví

2. Neholte se těsně před sexem

Mnoho žen se záměrně holí před milováním. Gynekologové se ale shodují na tom, že jde o velmi rizikové chování.

„Kůže na vagině je velmi citlivá, a pokud na ní máte jakýkoliv druh říznutí, může dojít k podráždění nebo riziku přenosu sexuální nemoci,” říká Rajová.

„Nejlepší je vyhnout se sexu, dokud kůže není zcela uzdravená. V opačném případě totiž otevřená ranka umožňuje vstoupit bakteriím do vašeho krevního řečiště,“ dodává gynekoložka.

Kvalitním jídelníčkem ke zdraví dámských intimních míst

Zdraví

3. Před a po sexu si umyjte ruce

„Bakterie z prstů, úst a konečníku mohou stát za vznikem kvasinkové nebo bakteriální infekce. Proto je dobré, když si před sexuální aktivitou ruce omyjete. Nezapomeňte, že jednou z nejčastějších bakterií na prstech je E.coli, která ve vagině může způsobit infekci vaginálních nebo močových cest,“ varuje gynekoložka.

Snažte se, abyste před milováním navštívila koupelnu nejen vy, ale i váš partner. Jedině tak snížíte riziko vzniku zdravotních problémů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám