Hlavní obsah

Jak najít pravý smysl života

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejeden člověk se občas pozastaví nad myšlenkou, zda je jeho život kvalitní ve všech směrech, jestli odpovídá všem jeho požadavkům. Pokud někdo stále tápe v hledání smyslu života, stačí si položit pár otázek, podle kterých lze zjistit, zda je jeho život doopravdy kompletní.

Foto: Profimedia.cz

Šťastný a spokojený život provází i pozitivní mysl a duševní uvědomění.

Článek

Trápí vás pocit neúplnosti a nevíte, co si s tím počít? Podle koučky a expertky na životní styl Sarah Jonesové stačí sám sobě zodpovědět několik otázek. Pokud si na ně důkladně odpovíte, prý zjistíte, zda je s vaším životem vše v nejlepším pořádku, anebo alespoň budete vědět, že se ubíráte správnou cestou, uvedla pro Daily Mail.

1. Jaká je vaše vášeň?

V tomto případě je nutné nahlédnout do svého nitra a zjistit, co vás v životě motivuje, těší, co je vaším hnacím motorem. Může to být cokoli. Jsou to právě koníčky a věci, které ve vás navozují pocity radosti a vášně, nadšení pro věc, které dělají život i jednotlivé okamžiky bohatší.

Je potřeba uvědomit si podstatu sebe samého a naučit se sebepoznávání. Jedině tak lze zjistit, co na sobě máme rádi, jaké věci nás baví a čím si můžeme život zpestřit a obohatit.

2. Co je vaším štěstím?

Hlavním důvodem, proč je štěstí v našem životě tolik důležité, je fakt, že díky němu dosahujeme důležitých cílů a neméně důležitých ambicí. Pocitem štěstí v životě můžeme změnit spoustu věcí. A to například i kvalitu života druhých, prostě jen tím, že budete sami sebou, šťastní a spokojení s tím, co děláte.

Štěstí je stav, kdy si člověk uvědomí, že vše v jeho životě je tak, jak má být, jde takřka o nalezení vnitřního klidu a rovnováhy.

3. Víte, jaké to je, když se probudíte s úsměvem?

I tak nepatrný „módní“ doplněk, jako je úsměv, může udělat velké věci a dokonce může být součástí zdravého životního stylu. Myšlenky totiž tvoří emoce a šťastné myšlenky vytvářejí, jak jinak, pozitivní emoce a jejich fyzické projevy.

Je to velmi jednoduché a přitom pravdivé: přemýšlejte o tom, co rádi děláte a které věci vás dělají šťastnými. Jen si představte, že se něčemu takovému věnujete, i pouhá představa stačí k navození příjemného pocitu.

4. Je pro vás šálek z poloviny plný, nebo prázdný?

Co považujete za šťastný život? Měl by vypadat tak, že si každý den uvědomíte vděčnost za vše, co máte, za lidi, okolnosti, prostředí, ale i věci, třeba ty nemateriální, které ve vašem každodenním shonu hrají velkou roli a naplňují vás radostí. Proto by odpověď na tuto otázku měla být ´z poloviny plný´. To totiž značí pozitivní přístup, který je v životě důležitý.

Ruku v ruce s tímto aspektem jde i zdraví, neboť pozitivní nálada a minimum stresu mají na psychiku i celkový zdravotní stav doopravdy blahodárné účinky. S pocity optimismu a zdravým sebevědomím je mnohem méně pravděpodobné, že člověk vážně onemocní.

5. Kdy jste naposled plakali?

Slzy jsou častým způsobem, jak se lidé zbavují negativních emocí. Pláč přitom na mnohé z nich může působit i jako psychická a citová očista. Sarah Jonesová říká, že slzy pomohou očišťovat a uvolňovat všechny negativní myšlenky a pocity, které se uchytily v lidské mysli. To může pomoci vyrovnat se se svými pocity, když je slova nemohou popsat.

Když člověk pláče, dává zcela průchod emoční zátěži a tím se snaží odlehčit svému těžkému břemeni. Podle odbornice je tedy pláč jednou ze známek toho, že je náš život kompletní.

Reklama

Výběr článků

Načítám