Hlavní obsah

Jak najít pravý smysl života

Novinky, ema

Nejeden člověk se občas pozastaví nad myšlenkou, zda je jeho život kvalitní ve všech směrech, jestli odpovídá všem jeho požadavkům. Pokud někdo stále tápe v hledání smyslu života, stačí si položit pár otázek, podle kterých lze zjistit, zda je jeho život doopravdy kompletní.

Foto: Profimedia.cz

Šťastný a spokojený život provází i pozitivní mysl a duševní uvědomění.

Článek

Trápí vás pocit neúplnosti a nevíte, co si s tím počít? Podle koučky a expertky na životní styl Sarah Jonesové stačí sám sobě zodpovědět několik otázek. Pokud si na ně důkladně odpovíte, prý zjistíte, zda je s vaším životem vše v nejlepším pořádku, anebo alespoň budete vědět, že se ubíráte správnou cestou, uvedla pro Daily Mail.

1. Jaká je vaše vášeň?

V tomto případě je nutné nahlédnout do svého nitra a zjistit, co vás v životě motivuje, těší, co je vaším hnacím motorem. Může to být cokoli. Jsou to právě koníčky a věci, které ve vás navozují pocity radosti a vášně, nadšení pro věc, které dělají život i jednotlivé okamžiky bohatší.

Je potřeba uvědomit si podstatu sebe samého a naučit se sebepoznávání. Jedině tak lze zjistit, co na sobě máme rádi, jaké věci nás baví a čím si můžeme život zpestřit a obohatit.

2. Co je vaším štěstím?

Hlavním důvodem, proč je štěstí v našem životě tolik důležité, je fakt, že díky němu dosahujeme důležitých cílů a neméně důležitých ambicí. Pocitem štěstí v životě můžeme změnit spoustu věcí. A to například i kvalitu života druhých, prostě jen tím, že budete sami sebou, šťastní a spokojení s tím, co děláte.

Štěstí je stav, kdy si člověk uvědomí, že vše v jeho životě je tak, jak má být, jde takřka o nalezení vnitřního klidu a rovnováhy.

3. Víte, jaké to je, když se probudíte s úsměvem?

I tak nepatrný „módní“ doplněk, jako je úsměv, může udělat velké věci a dokonce může být součástí zdravého životního stylu. Myšlenky totiž tvoří emoce a šťastné myšlenky vytvářejí, jak jinak, pozitivní emoce a jejich fyzické projevy.

Je to velmi jednoduché a přitom pravdivé: přemýšlejte o tom, co rádi děláte a které věci vás dělají šťastnými. Jen si představte, že se něčemu takovému věnujete, i pouhá představa stačí k navození příjemného pocitu.

4. Je pro vás šálek z poloviny plný, nebo prázdný?

Co považujete za šťastný život? Měl by vypadat tak, že si každý den uvědomíte vděčnost za vše, co máte, za lidi, okolnosti, prostředí, ale i věci, třeba ty nemateriální, které ve vašem každodenním shonu hrají velkou roli a naplňují vás radostí. Proto by odpověď na tuto otázku měla být ´z poloviny plný´. To totiž značí pozitivní přístup, který je v životě důležitý.

Ruku v ruce s tímto aspektem jde i zdraví, neboť pozitivní nálada a minimum stresu mají na psychiku i celkový zdravotní stav doopravdy blahodárné účinky. S pocity optimismu a zdravým sebevědomím je mnohem méně pravděpodobné, že člověk vážně onemocní.

5. Kdy jste naposled plakali?

Slzy jsou častým způsobem, jak se lidé zbavují negativních emocí. Pláč přitom na mnohé z nich může působit i jako psychická a citová očista. Sarah Jonesová říká, že slzy pomohou očišťovat a uvolňovat všechny negativní myšlenky a pocity, které se uchytily v lidské mysli. To může pomoci vyrovnat se se svými pocity, když je slova nemohou popsat.

Když člověk pláče, dává zcela průchod emoční zátěži a tím se snaží odlehčit svému těžkému břemeni. Podle odbornice je tedy pláč jednou ze známek toho, že je náš život kompletní.

Reklama

Výběr článků

Načítám