Hlavní obsah

Jak na to, aby byl sex i po porodu příjemný

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S narozením nového člena rodiny přichází řada změn v dosavadním životě páru. Kromě sžití s miminkem můžou nastat problémy i na straně partnerských intimností.

Foto: Profimedia.cz

Dítě ke svému zdravému vývoji nepotřebuje pouze lásku matky a lásku otce, ale také potřebuje cítit lásku mezi nimi dvěma. Pak intuitivně chápe to, že bylo z lásky zplozeno.

Článek

Ženy mají sice celé šestinedělí na to, aby se s novou situací vyrovnaly, ale většinou je tento čas příliš krátký.

Nejde totiž jen o zahojení poporodních ran, ale také o psychiku a únavu ženy. Někdy trvá i déle než se usadí samotné hormony, jež byly rozbouřeny v období těhotenství, porodu a také vlivem kojení.

Samozřejmě každá žena je jiná a jinak se i vyrovnává s nejrůznějšími situacemi. Některá nemá na sex po porodu ani pomyšlení a jiná na něj dostane chuť hned, když přijde z porodnice a vlastně řeší opačný problém.

Podle psychologů ale převažuje ta první skupina a právě proto se i vědci snaží těmto ženám nějakým způsobem pomoci. Jde o to, že intimnosti i samotný pohlavní styk je v soužití páru skutečně důležitý a pokud se jeden z partnerů sexu vyhýbá, pak nastává disharmonie a s tím souvisejí další problémy.

Podle vědců za to mohou deprese

Vědci jsou přesvědčeni, že za velkou část problémů mohou hormonální výkyvy, jež způsobují u mnohých žen poporodní deprese a s tím i související nechuť na sex.

Doktorka Wisnerová z fakultní nemocnice při univerzitě v Pittsburghu v Kanadě tvrdí, že našla cestu, jak tento stav změnit. Podle ní ženám pomohou antidepresiva, která zlepší náladu, ale také vrátí chuť na sex.

Tým doktorky Wisnerové studoval 70 žen po dobu osmi týdnů. V průběhu studie byla testována dvě antidepresiva, a zatímco na počátku studie uvedlo 73 % žen, že trpí sexuálními problémy, po osmitýdenní léčbě počet nespokojených žen klesl na 37 %.

Podle lékařů měly ženy, jejichž deprese ustoupila vlivem léků, méně potíží při pociťování pohlavní touhy, dosahování pohlavního vzrušení a orgasmu. Ženy, které antidepresiva nebraly, měly o poznání více obtíží ve všech směrech sexuálního života.

Přeprogramovat myšlení

Někdy ženy potřebují pouze přeprogramovat. "Aby například erotická stimulace mužem (hlazení, líbání...) byla vnímána vzrušivě, musí žena zapomenout na nepatřičné starosti. Musí zahnat myšlenky na to, co v tuto chvíli její dítě dělá, zda se nedusí či nemá hlad, jestli jí nebude soulož bolet. Měla by se přestat zaobírat tím, když jí během sexu vyteče mléko, nebo co udělá, když se dítě probudí. Myšlenky se mohou honit hlavou tam a sem a pak je značně obtížné se sexuálně vzrušit," vysvětluje psycholožka Kateřina Hollá ze serveru Sexualně.cz.

Přenést se z lásky mateřské na lásku k partnerovi není pro ženy prostě vůbec jednoduché. A nápomocni by měli být samozřejmě především muži. A to nejen svou trpělivostí, ale i tím, že s péčí o miminko, co nejvíce pomohou a ženě jsou všeobecně oporou.

Někdy se žena cítí i méně žensky. Nedokáže se vyrovnat s nabranými kily či s celkovou proměnou postavy. A zde by měl také pomoci muž a nejde o nic velkého. Stačí ženě občas polichotit a dát ji najevo, že ji má rád ať vypadá, jak vypadá.

Čas na sex

Velmi často se rodiče setkávají s tím, že prostě na sex nemají čas. Ženy jsou unavené, ospalé a často veškerý čas, když dítě spinká, využívají pro svůj spánek a nebo pro přípravu věcí spojených s další aktivitou miminka či žehlením, praním a úklidem.

"Je třeba si uvědomit, že dítě by se nemělo stát prioritou manželství či partnerství. Partnerský vztah je třeba chránit, pečovat o něj a sexualita k tomu neodmyslitelně patří. Dítě ke svému zdravému vývoji nepotřebuje pouze lásku matky a lásku otce, ale také potřebuje cítit lásku mezi nimi dvěma. Pak intuitivně chápe to, že bylo z lásky zplozeno," upozorňuje psycholožka.

Najít si čas na sex je tedy důležité, ale zapotřebí je snaha obou partnerů. A je tedy důležité, aby se i muž zapojil nejen o péči o potomka, ale aby umožnil ženě mít i chvilku času jen pro sebe.

Když se sexu vyhýbá muž

Občas se stává, že tím, kdo se sexu po porodu vyhýbá, je muž a ne žena. Většinou za to může přítomnost muže u porodu. A to zvláště poté, jde-li o porod komplikovaný. Proto by se muži k porodu neměli nutit, měla by to být jejich volba, na kterou by se měli i patřičně připravit.

Podle odborníků se jedná o tzv. Madonin komplex. Muž přestane vnímat svou ženu jako zdroj své sexuální touhy, ale pouze jako matku svého dítěte.

Bohužel s tímto problémem si muži často nepomohou sami a je dobré vyhledat pomoc odborníka. Vidět v ženě opět milenku a ne jen ženu pečující o dítě vyžaduje totiž víc než čas.

Sexualita je důležitá

"Sexualitu nelze redukovat pouze na styk pohlavními orgány. Jedná se o oblast, která zahrnuje celého člověka i s jeho emocemi, náladami, touhami a vášněmi.

Sexualita vyžaduje intimitu. Intimita vyžaduje lásku, touhu sdílet s tím nejbližším to nejdůležitější, exkluzivitu – chuť sdílet některá témata pouze a jenom s milovaným partnerem," dodává Kateřina Hollá.

Umět sdílet své pocity i touhu je prostě dar a jedno bez druhého nemůže být. Pokud chcete žít v harmonii, pak potřebujete nejen duševní souhru, ale i tu sexuální. Proto je dobré i nechuť po porodu začít řešit. A když si nedokážete s partnerem poradit sami, tak se se svým problémem nebát svěřit svému gynekologovi, jenž vám zajisté doporučí návštěvu sexuologa či psychologa.

Reklama

Související témata:

Související články

Polovina Češek rodí až po dovršení 30 let

Téměř polovina Češek rodí podle nejnovějších údajů statistiků až po dovršení 30 let. V roce 2008 bylo za touto hranicí 49,2 procenta rodiček. Každá šestá matka...

Tatínek u porodu? Ano, ale bez vynucení

Přítomnost otců u narození miminka není v dnešní době nic neobvyklého. Většina mužů se proto rozhodne sama, i když jich tam stále dost jde více méně z donucení...

Výběr článků

Načítám