Hlavní obsah

Tatínek u porodu? Ano, ale bez vynucení

Novinky, ČTK, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přítomnost otců u narození miminka není v dnešní době nic neobvyklého. Většina mužů se proto rozhodne sama, i když jich tam stále dost jde více méně z donucení partnerek. Porodníci mají s muži většinou dobré zkušenosti, pánové omdlévají spíše výjimečně.

Foto: Profimedia.cz

Muži mohou být partnerce při porodu skutečně velkým pomocníkem.

Článek

Přítomnost blízké osoby u porodu využívá v posledních 15 letech čím dál více rodiček. Z velké části jsou to právě tatínci, kteří na porodní sál vstupují většinou dobrovolně. Zbytek tvoří duly (speciálně vyškolené ženy, které poskytují hlavně psychickou oporu matce), rodiče či jinak blízké osoby.

Porodníci si většinou tatínky při porodu chválí, i když plně nesouhlasí s tím, aby byl muž při porodu za každou cenu. Velmi důležitá je totiž sehranost páru.

"Tatínek u porodu je dobrý nápad, pokud je pár sehraný. Muž může i konkrétně pomoci, není totiž vždycky čas se po celou dobu věnovat potřebám rodičky," vysvětluje vedoucí lékař porodnické části nemocnice v Motole Tomáš Binder.

Pokud však podle porodníka přijde na sál tatínek, pro kterého je celá situace velmi stresující či nesnáší krev, odpuzuje ho pohled na bolest i samotné prostředí, tak je jeho přítomnost u porodu naprosto zbytečná.

Jen třetina mužů je aktivních

Muži mohou být partnerce při porodu skutečně velkým pomocníkem. Ovšem měli by být na to řádně připraveni. Podle porodníků by každý takový muž měl navštěvovat s maminkou již předporodní kurzy, kde se naučí vše, čím ženě při porodu pomůže.

Tatínek, který absolvuje kurzy dýchání a masáží, může být při porodu rovnocenným partnerem. Tím, že alespoň malinko ví, co ho čeká, dokáže ženu uklidnit a povzbudit v okamžicích, kdy to žena nejvíce potřebuje. Muž se díky tomu stává  i spojkou mezi maminkou a personálem.

"Skutečně aktivních mužů, kteří ženám pomáhají, je pouze třicet procent. Ostatní slouží jen jako psychická opora," upozorňuje přednosta gynekologicko-porodnického oddělení v Kadani Aleš Padrta.

Omdlí jen malé procento

Přestože i muže často ovládne stres a nervozita, většina z nich je pokorných a spolupracuje s personálem.

"Občas někdo omdlí, ale nestává se to často. Ročně se jedná asi o dva tatínky. Bylo by jich víc, ale většinou je stačíme včas uložit," dodává Padrta.

Ročně si v Kadani připíší kolem 8000 porodů, u nichž je zhruba 5500 otců.

Není výjimkou, že muži zkouší lékařům radit. Častokrát také žádají, aby s nimi zdravotníci pili: nejprve na kuráž a později na zdraví dětí. Občas propadnou panice a někdy se modlí.

Nejhorší u porodu jsou tchyně

Kromě partnerů maminky na porodní sál doprovázejí jejich vlastní matky, sestry, kamarádky nebo duly.

"Nejhorší je, pokud je u porodu tchyně, to nemáme rádi, většinou na rodičku působí negativně," upozornil porodník Tomáš Binder.

V některých porodnicích si ženy mohou přivést i více lidí. Že by se z přivedení ratolesti na svět stávala společenská událost, jako je tomu například ve Spojených státech a Británii, je ale spíše nepravděpodobné. České porodní sály nejsou připraveny na to, aby se do nich kromě lékařského týmu vměstnal například ještě profesionální fotograf a široká rodina.

Porod může být i velmi komplikovaný

Porod není jen spousta radosti, ale také krve a bolesti, upozorňují odborníci. Je proto na zvážení, zda muž opravdu snese takový "zážitek".

"Nejlépe je zastávat stanovisko zlaté střední cesty, pro někoho je to nesmírně prospěšné a užitečné, někomu to může ublížit," říká sexuolog Radim Uzel.

Stávají se, i když výjimečně, případy, že muž má po zkušenosti z porodu problémy s partnerským sexuálním životem. "Neměl by se z toho stávat takový fetiš. Ženy občas argumentují slovy: 'Hele Franta tam byl a ty tam nepůjdeš?!' To může být pro muže traumatizující, protože na to třeba nemá," dodal Uzel.

Velkým propagátorem přítomnosti nastávajících otců u porodu byl v 80. letech francouzský porodník Michel Odent. Zdůrazňoval hlavně to, že otcové, kteří se zúčastní porodu, si vytvoří s novorozencem bližší vztah než zástupci mužského pohlaví, kteří o takový zážitek přijdou.

"Zdá se mi, že Odent v poslední době ze svých názorů malinko couvá, už přítomnost u porodu nepovažuje paušálně vhodnou pro všechny," upozornil Uzel.

Zásadou je nezakazovat ani nepřikazovat

Pro ty muže, kteří se dobrovolně zúčastnili porodu, je to hluboký zážitek. Je to příležitost k novým prožitkům a dochází k upevnění partnerské a teď už vlastně i rodinné vazby.

Ovšem pokud je přítomnost doslova vynucená, napáchá víc škody než užitku. Takový vystrašený otec může i na rodičku přenášet velmi negativní emoce. Navíc pro některé muže může být pohled na bolest a krev natolik otřesným zážitkem, že už se ženou nadále nedokážou udržovat sexuální vztah.

Podle psychologů se dokonce v důsledku přítomnosti u porodu u některých mužů může objevit i jakýsi druh postnatální deprese. Jde o důsledek prožitého stresu, k němuž se mohou přidružit i psychosomatické komplikace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám