Hlavní obsah

Jak důležité je pro ženu mazlení

Novinky, ald

Mazlení je pro mnoho párů součástí předehry. Letmé doteky, tulení i polibky vyvolávají sexuální touhu, která následně vede k milování. Odborníci ale tvrdí, že bychom mazlení měli vnímat jako samostatnou kapitolu bez návaznosti na sex.

Foto: Profimedia.cz

Během mazlení se uvolňuje hormon oxytocin.

Článek

Hlazení, mazlení a laskání můžeme označit anglickým slovem petting, které je spojováno s čerstvě zamilovanými páry. Během počáteční zamilovanosti je petting součástí jejich intimního života a častokrát slouží jako předehra pro následný sex.

Jenže petting bychom neměli podceňovat ani v dlouhodobém vztahu. Nejenže dokáže poměrně snadno navodit intimní atmosféru, ale především s sebou nese zdravotní výhody.

Mazlením proti stresu

Během mazlení se uvolňuje hormon oxytocin, který je často přezdíván jako hormon lásky nebo důvěry. „Jeho uvolnění zvyšuje celkový pocit štěstí,“ vysvětluje psycholožka Elisabeth Lombardová pro Shape.

Zároveň oxytocin snižuje hladinu stresu i krevního tlaku. „Objímání, líbání nebo dotýkání zvyšuje hladinu oxytocinu. Tato chemická reakce pomáhá snížit krevní tlak, což zase snižuje riziko srdečních chorob. Dále může oxytocin snížit stres a úzkost,“ dodává holistická terapeutka Catherine A. Connorsová.

Mazlení je tedy ideálním způsobem, jak zahnat podzimní chmury a opět se dívat na svět růžovými brýlemi.

Dotyk je velmi důležitý, je to forma kontaktu a komunikace

Zdraví

Cesta k lepší komunikaci

Obzvláště manželské páry trpí tím, že jejich vztah ztratil na intimitě a neerotický fyzický dotek se naprosto vytratil. Přitom neverbální komunikace je mocným nástrojem, prostřednictvím kterého můžete partnerovi říci, jak moc ho milujete.

Nepodceňujte tedy mazlení, které vyvolává v druhém člověku pocit, že mu rozumíte a jste s ním zajedno. Pokud si mazlení naordinujete v denních dávkách, pak brzy pocítíte, že si s partnerem více rozumíte a jste vůči němu více empatická.

Co byste měli dělat bezprostředně po sexu

Vztahy a sex

Prohlubuje vztah

Neexistuje žádná definice toho, jak dlouhé a intenzivní mazlení bychom si měli dopřávat. Věřte, že i přitulení na pohovce, pohlazení při odchodu do práce nebo letmý polibek v nečekané situaci dokáže s vaším vztahem hotové zázraky.

Páry totiž často zapomínají, že sexuální kontakt by měl být vyvážený s nesexuálním dotekem. Jinými slovy - mazlení, líbání a objímání bychom se měli věnovat i ve chvílích, kdy nemáme chuť na sex.

V novém roce nezapomínejte na dotyky a polibky. V každém věku jsou zdravé

Vztahy a sex

Zvyšuje sexuální touhu

Pokud žijete ve vztahu, ve kterém chemie vyprchala, sex je tabu a doteky passé, pak je mazlení ideální příležitostí k nastartování nové sexuální energie. Nemusíte na partnera ihned skočit a mazlit se s ním hodinu v kuse.

Bohatě postačí, když ho obejmete nebo se k němu před spaním přitulíte. Postupem času se jistě váš intimní kontakt prohloubí a z mazlení se vyklube milování.

„Během mazlení dochází k uvolňování dopaminu, což je hormon, který zvyšuje sexuální touhu,“ tvrdí gynekoložka Renee Horowitzová. Právě dopamin stojí za tím, že mazlení je pro mnohé páry vstupenkou do nevídaných sexuálních zážitků.

Reklama

Související články

Premenstruační syndrom jako zabiják vztahů

Únava, nadýmání, bolesti hlavy i podbřišku či podrážděnost. To je jenom malý výčet symptomů, které jsou spjaty s premenstruačním syndromem (PMS). Není tedy...

Výběr článků

Načítám