Hlavní obsah

Imunitní systém může bojovat proti alergiím

LONDÝN

Imunitní systém, který je často považován za nepřítele při vážných alergických reakcích, by mohl být vyzbrojen k boji proti alergiím. Mnoho lidí, kteří trpí alergiemi, mají dvě možnosti: vyhýbat se alergenům, jež vyvolávají alergickou reakci (například kočkám), nebo brát léky, které potlačují alergické reakcen (například sennou rýmu).

Článek

Přibývající informace o proteinech známých jako Toll-like receptory (TLR) ale dávají naději, že bude možné vycvičit imunitní systém tak, aby na alergeny nereagoval, píše zpravodajský server BBC News.

Tělo má dva typy imunitní odpovědi: jednou je alergická reakce a druhou je zánět. Pokud by se tělo naučilo odpovídat zánětlivou reakcí na alergen, mohlo by to omezit kašlání a kýchání. TLR se vyskytují na povrchu některých imunitních buněk. Imunitní systém informují o infekci v těle a mohou vyslat jiné buňky tohoto systému do boje s infekcí. Právě tuto roli by chtěli vědci posílit, aby bylo možné léčit alergie.

Léčba, která změní reakce těla na alergeny

TLR se snaží přimět imunitní systém, aby odpověděl na infekci způsobenou bakteriemi nebo viry, ale ne alergeny. Roli TLR při infekcích a při kontrole alergenů sledoval doktor Ian Sabroe z královské nemocnice v Shefieldu. "TLR zřejmě mají schopnost nasměrovat imunitní systém tak, neodpovídal alergickou reakcí, ale jiným, mnohem účinnějším způsobem zabíjejícím bacily," řekl BBC News. To by se dalo využít k omezování alergických nemocí.

"Možná, že se dá využít signálů TLR k posílení imunitního systému, například vakcínou, nebo přesvědčit imunitní systém, aby reagoval způsobem, který není tak spojen s alergií. Signály TLR vysílané ve stejné době jako alergen mohou pomoci odvrátit vývoj alergické reakce, nebo třeba potlačit tuto reakci při prokázané alergii."

Podle doktora Sabroea je už dnes možné poskytnout lidem s určitým typem alergie takové léčení, že se změní způsob, jakým tělo reaguje na alergeny. Ale je to možné jen injekcemi aplikovanými několik let. "Mohli bychom ale změnit imunitní systém tak, aby se neprojevoval alergickou reakcí," dodává doktor Sabroe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám