Hlavní obsah

I po infarktu lze vést kvalitní sexuální život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chicago

Většina pacientů po infarktu srdce přizná, že jim ucpání koronárních cév zničilo sexuální život. Jenže mnoho z postižených se kvalitního sexu vzdává zbytečně, protože naprostá většina se může milování nadále normálně věnovat. Důležitá je ovšem konzultace s lékařem. Strach z dalšího infarktu často odradí natolik, že se kardiaci o sex přestanou zajímat.

Foto: Profimedia.cz

Většina lidí se po infarktu zbytečně vzdává sexu

Článek

Experti z Chicaga tvrdí, že riziko opětovného infarktu při provozování sexu je velmi malé a že sex po infarktu ve většině případů nelze považovat za riziko nového infarktu a ohrožení života.

„Lidé mají pocit, že je to může zabít. Ale nebojí se toho jen člověk s infarktem, ale také jejich partneři. Ale pokud zvládnete vyjít dvě patra schodů nebo si zacvičit, pak můžete mít klidně sex,“ tvrdí doktorka Stacy Tesslerová Lindauová z University of Chicago.

Její tým vedl dosud nejrozsáhlejší výzkum rizika infarktu při sexu u osob po infarktu. U dvou tisíc mužů i žen v průměrném věku 60 let se podařilo prokázat, že provozování sexu je bezpečné i po infarktu myokardu.

Lidé jsou málo informováni

Problémem ale je, že jen necelá polovina mužů a třetina žen dostala od svého lékaře radu o tom, jak sex po infarktu provozovat a co při něm může představovat riziko. Přitom muži se po infarktu bojí méně a provozují sex častěji než ženy.

„Riziko, že dojde k infarktu srdce při sexu, je opravdu velmi, velmi malé. Míra fyzického vyčerpání při sexu je menší, než si lidé myslí,“ tvrdí kardiolog Edward Havranek z Denveru na konferenci americké Kardiologické asociace.

Pokud je člověk po infarktu schopen chodit do schodů a zvládat mírné cvičení, pak je schopen mít sex. Extrémní praktiky mohou představovat riziko. Pokud se při sexu dostaví bolest v hrudníku, je třeba s milováním přestat a poradit se s lékařem. Větší problém představuje pro kardiaky většinou stres, zvýšená psychická zátěž a spěch.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám