Hlavní obsah

Horká koupel může zabránit početí dítěte

Koupel, lázeň nebo vířivka s příliš teplou vodou mohou být sice příjemnou relaxací, ale zároveň mohou vést ke vzniku mužské neplodnosti. Dobrou zprávou ovšem je, že škody, které napáchají, jsou téměř vždy vratné.

Článek

Ve varlatech je udržována teplota asi o stupeň nižší, než je teplota těla. Za těchto optimálních podmínek zde dozrávají spermie. Pokud jsou varlata v šourku přehřívána, v ejakulátu se snižuje množství funkčních spermií. Kromě přímého působení horkého vzduchu může být příčinou zvýšené teploty také horečka. Obzvlášť zákeřné mohou být kožené kalhoty nebo těsné džíny, které drží varlata příliš blízko u těla, a věrně tak simulují podmínky horké koupele.

Po horké koupeli mohou snadněji nastat situace, kdy se celé varle otočí okolo chámovodu a zaškrtí se tak přívod krve do varlete. Je to torze varlete, která se objevuje hlavně u mladých mužů. Pokud není včas léčena, způsobuje odumření celého varlete. Muže k lékaři přivede výrazná bolest a oteklý, zarudlý šourek. Jedinou léčbou je operace, která obnoví zásobení varlete krví.

Podle uvedené studie na serveru www.zenska-neplodnost.cz  pokud je teplota koupele vyšší než 40° C a muž v ní stráví alespoň půl hodiny týdně, je riziko neplodnosti opravdu vysoké. U neplodných mužů, kteří se zúčastnili studie, kleslo nejen množství spermií, ale také jejich pohyblivost a funkce. Po půl roce, kdy se muži přestali koupat v horké vaně, se zhruba polovině z nich vrátila normální funkce varlat a množství spermií se plně obnovilo.

Není vyloučeno, že se na základě těchto výsledků zařadí i saunování mezi rizikové koníčky pro muže a jejich plodnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Každý šestý pár v Česku je neplodný

V České republice se odhaduje, že každý šestý pár v plodném věku má vážné problémy s početím dítěte. Podle lékařů mužům ročně ubývají dvě procenta spermií.

Neplodné páry se bojí vyhledat pomoc

Po celém světě je 90 miliónů neplodných párů, pouze šest procent z nich ale vyhledá lékaře. Lékaři z České republiky zabývající se neplodností chtějí rozptýlit...

Výběr článků

Načítám