Hlavní obsah

Flirt ve vztahu se vyplácí

Právo, Zuzana Musálková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Flirtování neodmyslitelně patří k prvním fázím milostného okouzlení. Postupem času ale obvykle ze vztahu mizí. Bohužel. Podle odborníků se sice manželské laškování trochu liší od toho počátečního, ale páry, které na něj nezanevřou, jsou prý šťastnější.

Foto: Profimedia.cz

Flirtování neodmyslitelně patří k prvním fázím milostného okouzlení.

Článek

„Flirtování je mnohem víc než trocha zábavy. Je to univerzální a podstatný aspekt lidské interakce. Pomáhá vyjadřovat potřeby a záměry hravou a romantickou cestou na začátku vztahu i v jeho pozdějších fázích,” vysvětluje sociální antropoložka Kate Foxová.

Zajímavé je, že v manželství nebo dlouhodobém vztahu může flirt nejen vypadat jinak, ale mívá i jinou funkci. „Udržováním jiskry dáváme své druhé polovičce najevo, že do vztahu investujeme,” tvrdí sexuoložka Sarah Hunter Rurayová.

A tak když v počátečních fázích flirt spíše vyvolává příjemné napětí a vzrušení, v dlouhodobém vztahu má opačný efekt. Dodává oběma partnerům pocit jistoty a sounáležitosti.

Jak zvládnout žárlivost v okamžiku, když s vaším protějškem flirtuje někdo jiný

Vztahy a sex

Jste pro sebe důležití

„Pokud jsme ve vztahu s partnerem, který s námi rád flirtuje, máme to štěstí, že se častěji cítíme milováni, jedineční a přitažliví. Jsme také ujišťováni o tom, že jsme ve vztahu stále chtění,” říká sociální psycholožka Theresa Di Donatová.

Zato jeho absence v nás může podpořit pochybnosti o náklonnosti partnera, můžeme si připadat neatraktivní a přehlížení.

Brandi Frisbyová zkoumala sezdané páry ve věku 26 až 33 let a ptala se jich, proč je pro ně flirtování stále důležité a proč mají partneři potřebu pokračovat v této romantické hře, i když mají „uloveno”. Dotazovaní uvedli čtyři hlavní důvody:

  • Udržuje intimitu. Důvěrnosti jsou ve vztahu podstatné. Někteří zpovídaní prozradili, že mají i svůj osobní, nebo dokonce tajný jazyk, do kterého nezasvěcují nikoho jiného. Jedna z respondentek uvedla, že flirtování je cokoliv, co zaujme partnerovu nebo její pozornost a čeho si nikdo jiný ani nevšimne.
  • Oslabuje napětí a hádky. Účastníci popsali, že když se do jejich soužití vkradl nesoulad, díky troše romantických pozorností ho snáze překonali.
  • Nejde přímo o sex, pečujete o vztah. Když s někým začnete randit, flirtujete, protože doufáte, že to povede k fyzickému sblížení. Sezdaní lidé chtějí svůj protějšek potěšit a ujistit ho, že jsou ve vztahu s ním stále rádi.
  • Zvyšuje sebevědomí. Účastníci také uvedli, že pokud s nimi jejich protějšek flirtuje, zvyšuje se jim sebejistota.

Pravidla svádění očima žen a mužů

Vztahy a sex

Kolik rande snesete?

Pokud bydlíte s partnerem ve společné domácnosti, bývá obtížné najít si místo a čas na trochu koketerie. Na první schůzky přicházejí lidé dobře oblečeni i naladěni, kdežto manželé se vidí po ránu v pyžamu a večer po práci se sejdou unavení a někdy i ve špatné náladě.

Kouzlo prvních schůzek zopakovat nejde a mnoho párů to pociťuje jako ztrátu. Často se ho proto snaží udržet plánováním rande.

Vědci Harry Benson a Steve McKey sledovali deset tisíc párů s malými dětmi, aby zjistili, jaké zvyky jsou pro vztah nejlepší. Spočítali, že 11 procent manželů z jejich studie chodí na schůzky ve dvou jednou a víckrát týdně, 30 procent jednou měsíčně, 23 procent méně než jednou měsíčně a celých 36 procent téměř nikdy.

Respondenti byli monitorováni po dobu deseti let a ze studie vyplynulo, že páry, které chodily na rande jednou za měsíc, měly největší šanci zůstat spolu.

Překvapivé je, že manželé, kteří se snažili zažít romantiku mimo domov jednou a víckrát týdně, měli stejně malé šance na společný důchod jako ti, kteří si společně nevyrazili téměř nikdy.

Podle tvůrců studie je totiž klíčem k úspěchu spíše kvalita než kvantita. Důležitější než velké množství romantických večerů je spíš možnost užít si je s lehkou hlavou a v pohodě.

Jak ve vztahu oživit vášeň a sexuální chtíč

Vztahy a sex

Zvládání zaměstnání, péče o domácnost a rodinu je stresující samo o sobě, a pokud k tomu ještě musíte plánovat každý týden romantiku a zajistit leckdy finančně náročné hlídání, na klidu a pohodě to nepřidá.

Proto je lepší soustředit se na konkrétní dny, jako jsou výročí svatby, seznámení nebo valentýnský večer. Tlačit na pilu se očividně nevyplatí.

Jak na to?

Zajít si na dobrou večeři nebo do divadla je samozřejmě něco jiného než romanticky svádět partnera.

Autorka věnující se manželství Sheri Stritofová sestavila několik tipů na flirtování, jež mohou použít především ženy.

  • Buďte spontánní. Flirtování by mělo být přirozené. Vyvarujte se přesného rozvrhu. Měla byste s tím začít v okamžiku, kdy máte pocit, že je ta správná chvíle. Laškování může být jen velmi jemné a uvidíte, že na spontánnost partner zareaguje.
  • Buďte kreativní. Například si představte, že se svým partnerem prožíváte milostný románek. A uvědomte si, jak byste se v takové situaci chtěla chovat. Například mu pošlete svůdnou textovou zprávu.
  • Hrajte nesmělost, používejte zdrženlivé nebo letmé pohledy.
  • Použijte svůj hlas. Můžete zkusit smyslný tón hlasu, zašeptejte něco partnerovi do ucha, abyste ho dostala do nálady.
  • Buďte odvážná. Víte přece, jak pohled „pojď a vem si mě” vypadá. Podívejte se tak na svého partnera ve chvíli, kdy to nejméně čeká.
  • Pobavte se trochu. Můžete lehce pohodit hlavou, stisknout mu ruku nebo koleno, lehce se ho nebo jí dotkněte na rameni či paži.
  • Naslouchejte. Pokud jsou na vás tyto způsoby příliš vyzývavé nebo jednoduše nejsou váš styl, nezoufejte. Jednoho způsobu flirtu jsme schopni snad všichni - stačí aktivně naslouchat, což znamená skutečně slyšet to, co druhá strana říká. Druhou nutností je dávat pozor na nonverbální projevy. Pokud máte pocit, že chcete reagovat, položte raději otázku.
  • Důležitá je i následná reakce. Tím, že vlastními slovy zopakujete vyslovené myšlenky vašeho milovaného, dáte mu najevo, že ho posloucháte a zajímá vás, co říká. Navíc ho ujistíte, že mu i rozumíte. Přemítejte o slovech partnera nahlas, posunete tak konverzaci dál a budete inspirovat.

Dobrého pomálu

Každopádně flirt i naslouchání mají svůj čas, místo a také správnou míru. „Vztahy ve svých počátcích fungují odlišně,” myslí si psycholog Zdeněk Krpoun. „Ve fázi vzájemného poznávání je houževnatě vyjadřovaná pozornost namístě.”

Flirt ve vztahu by neměl sloužit k tomu, abychom si pozornost vydobývali. „Svoji lásku proto hýčkejte střídmě.” Nikdo z nás nestojí o neustálou pozornost.

„Člověka nakonec omrzí úplně všechno,” myslí si Krpoun.

„Výzkumy naznačují, že flirt může podtrhnout dobrou dynamiku vztahu, ale to je jen část příběhu,” uzavírá psycholožka Theresa Di Donatová.

Velmi dobrými nástroji k harmonickému soužití jsou i jiné pozitivní způsoby chování, jako jsou podpora a porozumění v těžkých situacích, rozveselování partnera a pozitivní přístup.

Reklama

Související články

Ke spokojenosti ve vztahu stačí často málo

Krásný a láskyplný vztah není o velkých gestech. Partneři ho mnohem snadněji dosáhnou drobnostmi, které zpestří jejich každodenní stereotyp. Podívejte se...

Jak moc otcové ovlivňují vztahy svých dcer

Role otce ve výchově dětí je velmi důležitá. Ovlivňuje nejen jejich dětství, ale i jejich budoucnost. Zatímco pro chlapce je táta velkým vzorem, od kterého se...

Výběr článků

Načítám