Hlavní obsah

Faktory, které mají výrazný vliv na spokojený milostný život

Novinky, bok

Součástí kvalitního života by měla být i spokojenost po vztahové stránce. K tomu ale rozhodně nejsou zapotřebí jen láska a pravidelný sex. Existují i další faktory, které mají na životní spokojenost výrazný vliv.

Foto: Profimedia.cz

Spokojenost ve vztahu není pouze záležitostí lásky a vášně. Existují i další faktory, které se podílejí na kvalitě milostného života.

Článek

Jedna z nedávných studií se zaměřila opět na oblíbené téma vztahů a faktorů, které ovlivňují společné soužití dvou lidí. V Portugalsku odborníci oslovili 1284 mužů a žen ve věkové skupině 18–90 let.

Účastníci byli rozděleni do tří skupin podle věku: mladí dospělí (18–30 let), dospělí (31–59 let) a starší dospělí (60–90 let). Ti všichni pak dostali za úkol posoudit a označit, jak jsou na tom se spokojeností ve vztahu a jaké faktory jejich štěstí nejvíce ovlivňují.

Vedle údajů, které se daly s jistotou předpokládat, jako láska a zamilovanost, společné bydlení či sexuální touha, se ale objevily i další věci, které jsou podle vědců překvapující. Jejich přehled přinesl server Women’s Health magazine.

Věk 

Spokojenost po vztahové stránce podle zjištění výrazně ovlivňuje také věk, ve kterém se respondenti nacházejí. Dospělí ve věku 31 až 59 let byli se svými milostnými životy mnohem více spokojení než šedesátiletí a starší. U lidí do 31 let byla spokojenost vyšší než u starších jedinců, ale nižší než ve střední věkové skupině.

Náboženství 

Málokdo z vedoucích zadavatelů průzkumu si podle vyjádření myslel, že by mohla víra a vyznání nějak výrazněji ovlivňovat spokojenost ve vztahu a milostném životě. Podle zjištění tomu ale tak je. Nejspokojenější jsou ty páry, kde jsou oba věřící, nejlépe samozřejmě stejného vyznání. Dokonce i víc než páry bez jakéhokoli vyznání.

Sociální vazby 

Když je skvělý partner, není potřeba ke štěstí nikdo jiný. Tak docela pravda to ale není. Lidé s dobrými sociálními vazbami a okruhem více přátel bývají v milostném životě spokojenější.

Reklama

Související témata:

Související články

Povolání a jeho vliv na milostný život

Může mít zaměstnání vliv na náš sexuální a partnerský život? Nová seznamovací aplikace Clover potvrdila, že ano. Ve studii zkoumala na třiatřicet tisíc...

Myšlenky na jídlo ovlivňují milostný život

Jídlo a milostný život toho mají mnoho společného, byť jde o dvě zcela odlišné věci. Vhodnými nebo nevhodnými potravinami lze povzbudit milostnou touhu nebo ji...

Výběr článků

Načítám