Hlavní obsah

Emocionální upír aneb Když z vás partner vysává energii

Novinky, ald

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už dávno neplatí, že upír má špičáky, plášť a vyhýbá se česneku. Novodobí upíři na sebe vzali podobu obyčejného člověka, rádi si pochutnají na česnečce a namísto krve z nás pomalu vysávají energii.

Foto: Profimedia.cz

Citový upír si vás získá hned několika triky.

Článek

Ve školní třídě, v práci nebo na kurzu angličtiny. Emocionální upíři jsou součástí naší společnosti, a tak není divu, že na ně čas od času natrefíme. Někteří upíři z nás za pár minut vysají veškerou energii, jiní se o to snaží, ale my jim nedáme šanci.

Bohužel existují i upíři, kteří jsou natolik nenápadní, že jejich vysávání energie odhalíme až po několika letech známosti.

„Jako lékařka jsem zjistila, že mé klienty nejvíce vyčerpávají vztahy. Některé vztahy jsou pozitivní a prospívají naší dobré náladě, jiné z nás vysávají optimismus i energii. Takové lidi pak nazývám emočními upíry,” říká psychiatrička Judith Orloffová pro Psychology Today.

Bojujete s emocionálním upírem?

Možná jste se setkala s tím, že na vás partner hodil veškeré problémy světa a vy jste se následně cítila naprosto bez energie. Je ale důležité rozeznat, zda se takové chování opakuje na pravidelné bázi, nebo jde o jednorázový výlev emocí.

Podle Judith Orloffové se emocionální upír pozná především podle toho, že jste v jeho přítomnosti unavená, máte špatnou náladu či zažíváte úzkosti.

Po kontaktu s emocionálním upírem je také běžné, že nízký stav energie potřebujete doplnit čokoládou nebo sladkým nápojem.

Jak si začít zvyšovat emoční inteligenci

Vztahy a sex

Špatnou zprávou je, že neexistuje jednotná definice emocionálního upíra. Běžně se setkáme nejméně s pěti druhy lidí, kteří z nás soustavně vysávají energii.

1. Narcis

Život s emocionálním upírem narcisem rozhodně není procházka růžovou zahradou. Takový člověk totiž touží po bezmezném obdivu, pozornosti a přirozeně se domnívá, že mu patří celý svět. Naopak se vůbec nezajímá o potřeby a emoce partnera.

Pokud nerespektujete pravidla, která narcis stanoví, dost možná se setkáte s chladným chováním, odtažitostí nebo pohrdáním. V ideálním případě z takového vztahu rychle utečte. Vždyť nikdo netouží po partnerovi, který se stará jenom sám o sebe.

2. Oběť

Tito lidé mohou působit spíše jako chudáci než upíři. Neustále hovoří o nespravedlnosti světa a touží po vašem slitování. Pokud jim ale nabídnete řešení problému, ihned vyjmenují sto důvodů, proč řešení nemůže fungovat.

„Nejdříve těmto emocionálním upírům chcete pomáhat, po čase vás to přestane bavit,” tvrdí Judith Orloffová a rovnou nabízí řešení.

Jak poznat sociopata a naučit se s ním žít

Vztahy a sex

„Stanovte laskavé, ale pevné limity. Poslouchejte svého partnera, ale následně mu řekněte: Miluji tě, ale pokud nechceš diskutovat o řešení tvého problému, pak tato konverzace nemá smysl.”

Jde o jednoduchý trik, díky kterému můžete předejít mnoha partnerským problémům.

3. Rádce

Všude byl, všechno zná. Povaha rádce sice na první pohled nepřipomíná emocionálního upíra, ale po nějaké době vás může vysávat stejně jako oběť nebo narcis.

Problém rádce je především ten, že dokonale ví, jak se cítíte a co byste měla dělat. Tak často vám to opakuje, až jeho tvrzení uvěříte. Pak už zbývá jenom krůček k tomu, aby se rádce uchýlil k manipulaci či diktování podmínek.

4. Stálý mluvčí

Na začátku se ujme slova, a pak už vás k němu nikdy nepustí. Stálý mluvčí zbožňuje jednostrannou konverzaci, během které souhlasně přitakáváte. Příliš ho nezajímají vaše problémy, protože nejprve potřebuje vyřešit ty své, a to ideálně za vašeho doprovodného kývání hlavou.

„Tito jedinci nereagují na vaše neverbální narážky. Zkuste je pár minut poslouchat, pak je ale zdvořile přerušte a vezměte si slovo,” radí psychiatrička Judith Orloffová.

5. Drama Queen (King)

Snad každý ve svém životě potkal někoho, kdo z komára dokázal udělat velblouda. U svých přátel takové chování snadno přehlédneme, horší je to v partnerských vztazích.

Dobrou zprávou je, že emocionální upír Drama Queen (King) není tak nebezpečný jako třeba narcis nebo oběť. Dost možná si na jeho hysterické chování zvyknete, případně si stanovíte hranice, přes které nepojede vlak.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám