Hlavní obsah

Dvě třetiny romantických vztahů začínají kamarádstvím

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho lidí se domnívá, že přátelství mezi muži a ženami nemůže fungovat. Na vině je sexuální energie, která se podle nich vždy do vztahu promítne. Pravda je ale trochu jinde. Podle vědců totiž většina romantických vztahů začíná právě přátelstvím, které v průměru trvá 22 měsíců.

Foto: Profimedia.cz

Hluboké přátelství může být základním stavebním kamenem pro navázání romantického vztahu.

Článek

„Zatímco nás filmy krmí nejrůznějšími romantickými zápletkami, pravda je, že o výběru toho správného partnera pro naši osobu toho z vědeckého hlediska příliš nevíme,“ říká Danu Anthony Stinson, docent na katedře psychologie na University of Victoria v Kanadě pro Guardian.

Stinson se proto rozhodl se svými kolegy uskutečnit výzkum, do kterého se zapojilo celkem 1900 studentů vysoké školy a dospělých včetně 677 jedinců, kteří žili v manželství.

Většina účastníků (68 %) uvedla, že jejich současný nebo poslední romantický vztah začal jako přátelství. Z dotazníků navíc vyšlo najevo, že na tuto skutečnost neměl vliv věk, pohlaví nebo úroveň vzdělání. U jedinců kolem 20 let nebo těch, kteří se hlásili k LGBTQ+, byla pravděpodobnost vztahu založeného na přátelství ještě vyšší (85 %).

Jak začít randit po rozvodu

Vztahy a sex

Otázkou ovšem zůstává, jak se platonický vztah změní na romantický a jaký je ve skutečnosti rozdíl mezi přáteli a milenci. Někteří respondenti totiž zařadili tradiční znaky romantického vztahu, jako je držení se za ruce, společné výlety, či dokonce sex, do kolonky přátelského vztahu.

„Mezi přátelstvím a romantickým vztahem existuje obrovská chaotická hranice, kterou nelze jednoznačně definovat. Záleží na konkrétním jedinci,“ říká Danu Anthony Stinson.

Studie rovněž zahrnovala skupinu 300 univerzitních studentů, kteří byli tázáni, jak dlouho jim trvalo, než jejich přátelský vztah přerostl do toho romantického. Výsledky ukázaly, že průměr je 22 měsíců.

Téměř polovina studentů se také domnívala, že přátelství je nejlepší způsob, jak navázat nový romantický vztah ve srovnání s ostatními možnostmi, jako je setkání na večírku nebo prostřednictvím seznamovací aplikace.

Reklama

Výběr článků

Načítám