Hlavní obsah

Dobrý spánek je základ zdraví a především sexu

Právo, Radim Uzel

Chronický nedostatek spánku vede k depresivním stavům a ty zase podmiňují vymizení sexuální vzrušivosti. Kromě toho si můžete zkracováním doby spánku přivodit i vážnější zdravotní následky. Zvyšuje se riziko kardiovaskulárních chorob nebo u žen nebezpečí onemocnění rakovinou prsu.

Článek

Dívka z osmé třídy mi napsala dopis, ve kterém se přiznává k tomu, že se „vispala“ se svým spolužákem. A jeden její vrstevník mě na besedě v písemném dotazu žádal, abych něco řekl o pohlavním styku se „zvýřaty“.

Vypadá to, jako kdyby sexuální zkušenosti a zvídavost dětí školou povinných do značné míry předbíhaly jejich pravopisné znalosti. Pubertální „vispání“ mne ovšem přivedlo k jazykozpytné úvaze o tom, jak často je čeština nepřesná a povrchní.

I sexuální nedouk musí pochopit, že přece nemohu dělat nic jiného, když s někým v posteli spím. A pohlavní styk ve spánku? Teprve nedávno rozvířila hladinu sexuálního povědomí poplašná zpráva o takzvané sexsomnii. Jedná se o něco podobného jako náměsíčnictví. Lidé, kteří trpí touto zvláštní nemocí, provozují noční sexuální aktivitu různého druhu. Ráno o tom nic nevědí.

Vyskytuje se ve stejné míře u mužů jako u žen. Zachovává tedy rovnoprávnost. Jedna dáma si dokonce pochvalovala svého spícího muže. Za bdělého stavu je prý dost bezohledný. Spánek ho zázračně promění v citlivého a láskyplného milence.

Nedostatek spánku vede k nezájmu o sex

Spánek a sex se mohou navzájem podmiňovat. Po uspokojivém sexuálním prožitku se kvalita spánku zlepší. Naproti tomu italští sexuologové v poslední době upozorňují na to, že nedostatek spánku vede k nezájmu o sex.

Mnohá Italka špatně stíhá tisíce různých povinností a zejména konkurenci zaměstnání a domácnosti. Pohybuje se pak v jakémsi bludném začarovaném kruhu, kdy chronický nedostatek spánku vede k depresivním stavům a ty zase podmiňují vymizení sexuální vzrušivosti. Úzkostlivá snaha o skloubení pracovní kariéry a péče o domácnost způsobí potom pohlavní frigiditu.

Nedávno si jedna čtyřicetiletá žena z Milána postěžovala, že dvě směny, zaměstnání a domácnost, ještě jakž takž stačí. Ale třetí směna, sexuální život, zmírá na úbytě.

Podle Freuda má většina našich snů erotickou symboliku

Snad nejpodrobnější souvislostí spánku a sexu se zabýval už Sigmund Freud ve svém stěžejním díle Výklad snů. Není to samozřejmě žádný laciný snář, ve kterém zjistíme, že třeba šlápnutí do lejna prorokuje veliké bohatství. Freud nás poučil o tom, že většina našich snů má erotickou symboliku.

Ve snu může člověk zažívat sexuální radovánky s fantastickými krasavicemi a filmovými hvězdami. Jindy zase erotické zážitky tak odporné, že hanba mluvit. Zkušený psychoanalytik to všechno může za drahé peníze rozebrat a vysvětlit. Nám asi bude většinou k životnímu štěstí stačit, aby toho spánku bylo dost.

Nebezpečí zkracování doby spánku se totiž netýká jenom sexuality. Může mít i mnohem závažnější zdravotní následky. Spánkový deficit u ženy zvyšuje až o 30 procent nebezpečí onemocnění rakovinou prsu. Pokud je žena těhotná, vystavuje ji dokonce o více než 80 procent nebezpečí předčasného porodu. U mužů nespavců stoupá zase riziko srdečního infarktu. Tak tedy dnes večer koukejte ulehnout brzo do postele!

Reklama

Související témata:

Související články

Úskalí i půvaby sexuálního předstírání

Živnou půdou sexuálního předstírání je to, jak nepřesně odlišujeme lásku a sex. Všimli jste si, jak často ho lidé nazývají milováním? Ze strany muže...

Stále více tolerujeme manželskou nevěru

Jeden rozhlasový reportér mě překvapil sdělením, že v USA je prý polovina žen nevěrných. Požadoval po mně komentář k této šokující informaci. Taky chtěl vědět,...

S kolika partnery je přirozené žít

Do Pardubic se nesjíždějí jen příznivci hokeje, dostihového sportu nebo ploché dráhy, ale každý rok také odborníci na sexuální výchovu. Na letošním,...

Výběr článků

Načítám