Hlavní obsah

Co muži hledají u žen a čím je svádějí

Právo, Petra Hátlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle čeho si vybíráme partnera na celý život a jaká jsou kritéria pro výběr lásky na jednu noc? Které typy přitahují protějšky a proč je někdo v partnerském životě úspěšnější než druhý? Podle odborníků jsou faktory ovlivňující sexuální atraktivitu rozdílné nejen u mužů a žen, ale liší se i podle toho, jaký vztah jedinec právě hledá.

Foto: Profimedia.cz

Při výběru partnera se kritéria liší podle toho, jde-li o nevázaný flirt nebo o dlouhodobý vztah.

Článek

To, podle čeho si vybíráme své protějšky, je ovlivňováno tzv. sexuální atraktivitou, ta se liší podle pohlaví i podle předpokládané intenzity vztahu. „V praxi to znamená, že na druhém nás zaujme něco jiného, když si hledáme pouze známost na jednu noc, a něco jiného je pro nás důležité, když si hledáme otce či matku svých dětí.

Kritéria pro sexuální atraktivitu protějšku jsou odlišná v závislosti na sexuální strategii a plánované délce vztahu,“ vysvětluje psycholog a sexuolog profesor Petr Weiss ze Sexuologického ústavu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Muži vybírají očima

Pokud muži zatouží po krátkodobém milostném románku, je pro ně rozhodující především to, jak žena vypadá a jak je stará.

„Muži touží po ženách, které jsou ve fertilním věku. Proto chtějí ženu mladou a dobře vypadající. Nejdůležitějším faktorem plodnosti je poměr pasu a boků, ten by se měl pohybovat kolem 0,7 až 0,66. Dívky nedospělé, tedy takové, u kterých ještě neproběhla puberta, nemají boky ještě vyvinuté, a naopak ženy v přechodu vlivem hormonů a přibývání na váze ztrácejí pas.

Foto: Profimedia.cz

Po krátkodobých známostech netouží jen muži, ale často jim podléhají i ženy

Muži si své protějšky vybírají především vizuálně, a také proto se muži zamilovávají na první pohled, na rozdíl od žen, které k zamilování potřebují hlubší poznání toho druhého,“ vysvětluje profesor Weiss.

Co preferují ženy

Kromě pasu jsou pro muže důležitá i prsa. Nejde ale o jejich velikost, jak by se mnozí mohli domnívat. „Preference velikosti ňader se liší v závislosti na kultuře a národnosti, není ale rozhodujícím znakem plodnosti ženy. Při výběru partnerky je pro muže důležitá pevnost prsů. To je vizuální znak, který souvisí s věkem ženy. Pevná prsa má žena, která ještě nekojila, naopak u žen, které již mají děti a kojily, prsa své napětí ztrácejí,“ říká odborník.

Po krátkodobých známostech netouží jen muži, ale často jim podléhají i ženy. Podle čeho si vybírají svého Romea na jednu noc? „U muže jsou z pohledu krátkodobé sexuální atraktivity důležité takové znaky, které jsou testosteron-dependentní, to znamená takové, které signalizují hladinu testosteronu. Pro krátkodobou známost není pro ženu důležité, jak je muž bohatý nebo inteligentní, ale zajímá ji to, jak je sexuálně výkonný,“ upřesňuje profesor Petr Weiss.

Ženy tedy přitahují muži, kteří mají trojúhelníkový tvar horní části těla, mají široká ramena a malý zadek, výrazně vyvinuté svaly a v obličeji mají tmavý stín po holení.

Všechny tyto prvky svědčí o vysoké hladině mužského hormonu a jsou pro ženy signálem sexuální dospělosti a aktivity muže.

Obě pohlaví své milence vybírají ještě podle dalších dvou znaků. A těmi jsou tělesná a obličejová symetrie a stav vlasů a kůže. Obě tato kritéria slouží k hodnocení zdraví jedince. „Tělesná a obličejová symetrie je známkou toho, že jedinec není nositelem nějaké genetické anomálie, a stav vlasů a kůže odráží zdravotní stav celého organismu,“ doplňuje odborník.

Jak si vybíráme životní partnery

Výběr partnerů pro dlouhodobý vztah či manželství probíhá podle jiných parametrů. Tento výběr není ovlivněn pouze sexuální přitažlivostí, ale souvisí i s případným budoucím zajištěním rodiny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

„Pro ženu jsou z pohledu dlouhodobé sexuální strategie atraktivní ti muži, kteří mají dobrý přístup ke zdrojům, to znamená, jak je muž bohatý, jak je sociálně zařazený a postavený v sociální hierarchii. Signály bohatství se liší podle kultury národa.

U tichomořských kmenů je těmito signály například počet per v čelence, v našich podmínkách pak ženy na přístup ke zdrojům usuzují na základě toho, jaký má muž oblek, zda má či nemá luxusní auto nebo značkový mobil.

Nicméně ať žena hodnotí počet per v čelence, či luxusní značku obleku, vždy je to totéž,“ dodává profesor Petr Weiss.

Kromě finančního zabezpečení a přístupu ke zdrojům je pro ženu důležitá i ochota o tyto zdroje se dělit. „Pro ženu by bylo úplně na nic, když by měla partnera s dobrým přístupem ke zdrojům, ale muž by se s ní o své požitky nechtěl dělit. Ženy si proto muže v začátku vztahu testují. Těmito zkouškami jsou například pozvání na večeři, obdarovávání dárky či květinami. To všechno jsou známky toho, že muž bude v budoucnu ochoten dělit se o své zdroje a finance,“ dodává Petr Weiss.

Pro ženu jsou z pohledu dlouhodobé sexuální strategie atraktivní ti muži, kteří mají dobrý přístup ke zdrojům, to znamená, jak je muž bohatý, jak je sociálně zařazený a postavený v sociální hierarchii.
Petr Weiss

Ženy ale netouží jen po materiálním zabezpečení, ale chtějí i muže citově stálé a spolehlivé. „U žen jsou úspěšnější muži, kteří dovedou předstírat vytrvalou oddanost a zájem o malé děti. Obojí ženy považují za výhodný potenciál při výběru životního partnera a otce svých dětí,“ dodává profesor.

Muži při hledání své životní partnerky preferují stejně tak jako u lásek na jednu noc ženy v plodném období. „Z tohoto hlediska je ideální věk mezi necelými dvaceti a necelými třiceti lety, tedy věk, kdy je žena v optimálním reprodukčním období. Při výběru dlouhodobé partnerky však muži preferují ženy mírně zdrženlivější. Muži se nežení se ženami, které jsou snadno sexuálně dostupné. Pokud žena muži v případě zájmu o dlouhodobý vztah brzy sexuálně podlehne, snižuje tím pravděpodobnost, že tento vztah skončí sňatkem, uvádí sexuolog.

Foto: Profimedia.cz

Pokud muž nosí ženě květiny, je to znak, že se v budoucnu bude chtít dělit o své zdroje.

„Muž sice brzkou sexuální aktivitu rád uvítá, ale současně si řekne – když je tato žena snadno sexuálně dostupná pro mne, je velice pravděpodobné, že bude snadno dostupná i pro druhé muže. Vzhledem k tomu, že základním evolučním zájmem každého muže je ochrana paternity a zajištění toho, aby skutečně on byl otcem dětí své partnerky a aby celoživotně neinvestoval do genů cizích mužů, preferuje ženu hůře sexuálně dostupnou,“ vysvětluje psycholog.

Zároveň ale platí, že termín snadná sexuální dostupnost není nijak specifikovaný – sexuální dostupnost nemá hranice a je velmi individuální.

Důležité jsou i odoranty

Při výběru partnera hrají důležitou roli i látky chemické signalizace, tedy odoranty. Pachové stopy totiž nesou pro partnera velmi důležité informace.

„Ukazují na to, že protějšek je opačného pohlaví, že není v pokrevním příbuzenstvu, vypovídají o zdravotním stavu protějšku a o jeho plodnosti. Všechny tyto informace jsou pro nás důležité z hlediska reprodukce. U jedince, který je imunologicky odlišný, je totiž vysoký předpoklad toho, že společní potomci budou odolnější vůči širšímu spektru patogenů a budou mít větší šanci přežít v případě epidemií,“ dodává psycholog Petr Weiss.

Reklama

Související témata:

Související články

Každá pátá láska začíná na pracovišti

Zamilovat se na pracovišti není nic složitého. Podle odborníků se lásce i sexu na pracovišti daří především díky tomu, že se zde setkávají lidé podobně...

Výběr článků

Načítám