Hlavní obsah

Co by na sobě ženy nikdy neměly měnit, ani kvůli partnerovi

Novinky, ema

Za jedním jediným mužem se ženeme celý život. Najít si životního, milujícího partnera, který nás přijme a bude milovat takové, jaké skutečně jsme. Bohužel si ale často neuvědomujeme, že se postupem času měníme tak, jak by si partner přál, a ztrácíme tak ze své jedinečné osobnosti to, kvůli čemu se do nás protějšek pravděpodobně zamiloval.

Foto: Profimedia.cz

Ve vztahu je vždy důležité zůstat sama sebou.

Článek

Specialisté na vztahy, manželští poradci i vztahoví terapeuti dali pro Huffingtonpost dohromady několik věcí, které by na sobě lidé neměli za žádnou cenu měnit, především pak ženy.

Upozorňují, že pokud tak učiní, změní podstatnou část své původní osobnosti, tedy s největší pravděpodobností i hlavní ohnisko lásky. Proto odborníci vyznačili několik věcí, které by žena jen kvůli partnerovi neměla rozhodně měnit.

Vztahy s rodinou a přáteli

Pokud vás partner miluje, s největší pravděpodobností bude usilovat o to, aby měl s vaší rodinou a přáteli ten nejlepší možný vztah. To znamená žádné otrávené obličeje v případě, že se vás rodiče chystají nečekaně navštívit, žádné sarkastické a nepříjemné poznámky, pokud se zmíníte o tom, že má některý z vašich přátel trable s láskou.

„Nemůžete se vzdát výjimečného přátelství anebo vztahů s rodinou na popud svého partnera,“ říká Christina Wilkeová, manželská poradkyně z Pensylvánie.

„Pokud chcete mít opravdu harmonický vztah, nemůže vás nikdo nutit, abyste si mezi takovými stranami vybírali a rozhodovali se, s kým budete trávit čas, nebo naopak kontakt omezili na minimum. Je třeba nastolit rovnováhu a žádat pochopení.“

Nedokonalosti

Každý si do vztahu přináší něco, o čem ví, že není úplně perfektní. Všichni máme jedinečnou sadu vlastních nedostatků, které ovlivňují, ať už negativně, nebo pozitivně, naše životy. Pokud váš partner doopravdy stojí za to, věřte tomu, že si najde cestu, jak vás i s takovými vlastnostmi milovat a oceňovat je.

„Není ani ideální snažit se na člověku vidět jen to nejlepší a ignorovat negativa,“ říká psychoterapeutka Betsy Rossová. „Žádný člověk nedokáže zůstat úplně perfektní po celou dobu vztahu,“ dodává.

Problém může nastat i ve chvíli, kdy partner odmítne přiznat, že každý člověk má nějaké chyby. V takovém vztahu se pak dříve nebo později objeví trhliny, které pomalu ale jistě vedou k rozchodu.

Hodnoty

I když se sebevíc budete snažit o kvalitní, naplněný vztah, nikdy nezapomeňte na své vlastní nastavené hodnoty. Opravdová, dlouhotrvající láska je založena na lidech, kteří jsou upřímní a vědí, kdo doopravdy jsou.

„Snažit se být někým jiným je rozhodně v neprospěch vztahu. Také je to nesmírně únavný a vyčerpávající způsob života, který je z dlouhodobého hlediska naprosto neudržitelný. Zvlášť v případě, kdy se člověk vzdá své víry, změní hodnoty i svou podstatu a povahu,“ říká vztahová koučka Said Kira Gouldová.

Životní cíle

Životní touhy a cíle, kterých plánujete dosáhnout, by se neměly změnit ani potom, co potkáte svého životního partnera. Samozřejmě se vize o budoucnosti mohou rozšířit, přijde na řadu společné plánování, nicméně vaše vlastní, osobní touhy by ani přesto neměly zůstat nijak zásadně upozaděny.

„A to ať už jde o povolání snů, nebo změnu kariéry. Pokud je například vaším velkým snem založit rodinu, rozhodně se ho nevzdávejte proto, že váš nový partner děti nikdy nechce. Jsou věci, o kterých je potřeba mluvit, a nastolit tak rovnováhu, co se společné budoucnosti týče,“ říká Amy Kippová, párová a rodinná terapeutka.

Vášně a nadšení

Milujete jízdu na kolečkových bruslích, ve svém volném čase dobrovolničíte v neziskové organizaci, ale v poslední době tyto věci stavíte na zadní kolej jen proto, že chcete co nejvíce času trávit se svým novým partnerem? V počátcích vztahu hodně lidí mění své priority. Touha strávit se svou polovičkou pokud možno každou volnou chvíli je silná.

„Nenechte si ale vzít všechny svoje vášně a zájmy svou vlastní hloupostí,“ radí psycholožka a terapeutka Debra Campbellová.

„Váš nový partner může být ta pravá a největší láska vašeho života, ale na druhou stranu je důležité hýčkat si i další lásky, jako jsou koníčky, zájmy a další věci, které vám osobně dělají radost a ke kterým cítíte vášeň,“ říká odbornice.

Dodává také, že pokud se i nadále budete věnovat tomu, co vás činí šťastnými, nadšení a elán snadno přenášíte i do vztahu. „To znamená, že jste pro partnera lepší a atraktivnější. A to nejen pro něj, ale i pro sebe. Nikdy se nevzdávejte věcí, ze kterých máte to největší potěšení.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám