Hlavní obsah

Čím dál víc žen si nechává chirurgicky zvětšit svůj G bod

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plastická chirurgie má nový hit. Zvětšení G bodu, citlivé oblasti přední stěny pochvy. Podle plastických chirurgů může u značného počtu žen, které zákrok podstoupí, zlepšit jejich sexuální prožitky.

Foto: Profimedia.cz

Vlastnímu výkonu předchází konzultace. Pacientka předloží zprávu o gynekologickém respektive sexuologickém vyšetření a vyplní dotazník. Lékař ji podrobně obeznámí s tím, co je G bod a jak ho může lokalizovat.

Článek

Výsledky dotazníků amerických klinik specializovaných na intimní chirurgii ukázaly, že až 87 % žen zaznamenalo zvýšené sexuální uspokojení po zvětšení bodu G.

„My jsme zatím trochu zdrženlivější, uvádíme 50% až 75% úspěšnost,“ říká MUDr. Zdena Stratilová z brněnské kliniky Medica Aesthetica. „Snažíme se, aby všechny naše pacientky vyplnily také podobný dotazník. Před zákrokem a po něm. Ale vyhodnotit je, to bude mít smysl až při větším souboru klientek. Jinak snadno dojdeme ke zkreslujícím číslům.“

V České republice nabízí tento zákrok (odborně se mu říká augmentace) několik klinik na různých místech. Jejich seznam najdete na internetové adrese: www.plasticka-chirurgie.info. Do vyhledávače zadejte heslo: G bod.

Zákrok se nesmí provádět v době menstruace a u těhotných nebo kojících žen. Musí mu předcházet gynekologické případně sexuologické vyšetření. Lékaře zajímá i celkový zdravotní stav pacientky. Nejdříve ho žena může podstoupit v 18 letech. Lékaři v USA provádějí augmentace již několik let.

Smysl má jen pro ženy, kterým něco přinese

Vlastnímu výkonu předchází konzultace. Pacientka při ní předloží zprávu o gynekologickém respektive sexuologickém vyšetření a vyplní dotazník. Lékař ji podrobně obeznámí s tím, co je G bod a jak ho může lokalizovat. Poučí ji o průběhu zákroku, vysvětlí možná rizika i komplikace a pak požádá o písemný souhlas s ošetřením.

MUDr. Stratilová o augmentaci bodu G říká: „Pro řadu žen je příjemným objevem a dostavují se k ní opakovaně. Některým pacientkám stačí jedno ošetření a adekvátní poučení. Nemají potřebu zákrok opakovat. Naučí se G oblast vnímat a využívat.

U některých klientek bývá příčina nedostatečného nebo chybějícího sexuálního uspokojení komplikovanější. Zákrok by ženě nic nepřinesl. Tehdy ošetření neděláme. Nemělo by smysl a bylo by i v rozporu s lékařskou etikou. Smysl má pouze u žen, kterým může něco přinést. Proto přikládáme velkou důležitost poučení pacientky.“

Lékař provede před zákrokem běžné gynekologické vyšetření a s pomocí pacientky najde G bod. Poté ho znecitliví pomocí lokální anestezie. Pak do něj vpraví syntetický vstřebatelný materiál. Jeho množství závisí na anatomických poměrech pochvy pacientky. Někteří specialisté používají i vlastní tukovou tkáň ženy. Výhodou je nižší cena a vyšší bezpečnost.

Dočasný efekt

Zákrok trvá několik minut a už za tři hodiny může mít pacientka normální sexuální styk. Efekt zvětšení G bodu vydrží 4 až 6 měsíců. Potom se výplň z větší části nebo úplně vstřebá. Nejde o levnou záležitost. Ceny za ošetření se pohybují od 10 000 do 24 000 korun. Záleží na druhu a množství použité výplně a samozřejmě také na klinice.

„Plastičtí chirurgové dělají augmentaci bodu G samostatně, na našem pracovišti ji často kombinujeme s řadou dalších estetických operací,“ říká MUDr. Stratilová. „Úpravou malých nebo velkých stydkých pysků, zúžením poševního vchodu a dalšími zákroky na genitálu.“

Hádky sexuologů

O existenci G bodu občas propukají vášnivé spory. Část odborníků poukazuje na výzkumy amerických sexuologů Johna D. Perryho a Beverly Whippleové, kteří podle nich potvrdili svými výzkumy objev německého gynekologa Dr. Ernsta Gräfenberga (1881–1957).

Ten ovšem vycházel z tvrzení svých pacientek. Za anatomický podklad tohoto bodu označil nervovou pleteň na přední stěně pochvy nalézající se asi 4–6 centimetrů od poševního vchodu.

Pokud je bod stimulován, zduří a stane se citlivějším. Přispívá podle jeho zastánců k prohloubení sexuálního prožitku. Najít ho bývá někdy obtížné, a proto některé ženy nevěří, že ho vůbec mají.

Odpůrci G bodu argumentují tím, že ani snímky z počítačové tomografie nepotvrdily existenci nějakého orgánu v těchto místech.

„Je ale nepochybné, že celá oblast mezi močovou trubicí a pochvou má pro některé ženy značný význam,“ říká Doc. MUDr. Jaroslav Zvěřina CSc., předseda Sexuologické společnosti České lékařské společnosti a přednosta Sexuologického ústavu VFN.

„Nejde jen o G bod, ale také o blízko uložené kořeny poštěváčku, které sahají až za stydkou sponu. Celá tato oblast pomáhá těmto ženám prožívat vaginální orgasmus, který někdy doprovází i výron tekutiny z močové trubice. Sexuologové o něm někdy mluví jako o ženské ejakulaci.“

Imponující muž je lepší než mechanické kouzlo

Zvětšení G bodu může podle docenta Zvěřiny částečně zvýšit jeho dráždění při pohlavním styku. U některých žen příznivě ovlivňuje prožívání vaginálního orgasmu. O tom není pochyb. Ale 87% úspěšnost se mu zdá sporná.

„Sexuální vzrušivost žen a jejich prožívání orgasmu bývá velice komplexní,“ říká. „Proto mi nepřipadá pravděpodobné, že by se daly takhle výrazně ovlivnit jedním mechanickým kouzlem, pokud tak nazveme zvětšení G bodu.

Osobně bych přikládal větší efekt plastice, respektive zúžení pochvy kombinované s posilováním svalů pánevního dna. To se na ženském orgasmu dokáže podílet velmi významně, což přesvědčivě potvrdily klinické zkušenosti gynekologů a fyzioterapeutek, které cvičí s ženami po porodu nebo v klimakteriu.“

Zvětšení G bodu určitě bude zajímat řadu žen. Mnoho z nich se snaží zlepšit své sexuální zážitky. A léčebné možnosti sexuologů jsou u nich nesrovnatelně horší než u mužů.

„Musím však zdůraznit ještě jednu věc,“ říká docent Zvěřina. „I když nechci snižovat význam intenzívnějšího mechanického dráždění, myslím si, že hlavním sexuálním problémem dnešních žen je především nedostatek mužů, kteří by jim doopravdy imponovali.“

I na léčbu úniku moči

Zvětšit G bod je i jedna z možností, jak léčit stresovou inkontinenci. Při ní dochází k úniku moči, když žena kýchne, zasměje se, zakašle apod. Její příčinou je nedostatečná funkce svěrače močové trubice. Tu často vyvolává hormonální nerovnováha a ochablost svalů pánevního dna po porodu, ale hlavně v klimakteriu.

Lékaři v USA využívají augmentaci jako jedno z možných řešení už řadu let. U nás je stále novinkou a pacientky si ji musí prozatím hradit samy.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Plastická operace prsou krok za krokem

Plastické operace prsou jsou oblíbené již po desetiletí, avšak před tím, než se žena rozhodne tento krok podstoupit, měla by si něco o daném zákroku zjistit....

Výběr článků

Načítám