Hlavní obsah

Chrápání prý ovlivňuje poruchy erekce

Právo, Radim Uzel

Nedávné prohlášení profesora Hörmanna z univerzity v Mannheimu působilo jako poplašná zpráva. Pan profesor vyslovil vážné varování, které se týkalo možné souvislosti mezi poruchami erekce a výskytem nočního chrápání.

Článek

Na první pohled se to zdá být docela logické. Značné procento chrápajících jsou lidé obézní. Chrápání je také často spojené s vysokým krevním tlakem nebo špatně fungující štítnou žlázou. Odtud je k poruchám erekce většinou jenom krůček. Navíc pak ještě hrozí ve zvýšené míře infarkt myokardu nebo mozková mrtvice.

Noční chrápání neprospívá ani kvalitě partnerského soužití. Chrápající partner narušuje klidný spánek toho druhého. Většinou je tím postiženým žena.

Na první pohled by se mohlo zdát, že situaci vyřeší oddělené ložnice. To však mnoho žen odmítá. A pokud se k podobnému kroku rozhodnou, mívají z toho špatný pocit. Připadá jim, jako kdyby se společnou postelí opouštěly i manžela. Společné lože zůstává symbolem manželského svazku. Často to tak vnímají i muži. Proto oddělené ložnice před okolím často utajují.

Chrápání postihuje třikrát častěji muže než ženy. Některé dámy středního věku však za muži rozhodně nezaostávají.

Chrápání může dosahovat intenzity až devadesáti decibelů, což je kravál docela dobře srovnatelný s hlukem, který vydává ostře túrovaný závodní motocykl. Neblahé zvuky způsobuje vibrování měkkého patra a zadních patrových oblouků. Zejména při spánku v poloze na zádech. Podílejí-lí se na nich také pokles dolní čelisti. Někdy při chrápání dochází k takzvané spánkové apnoe: zástavě dechu, která občas trvá i neuvěřitelných 90 vteřin. Tato epizoda se může stát příčinou nedostatku kyslíku v těle. Ten se projeví odkrvením některých částí těla a zvýšenou produkcí adrenalinu. A tady se celý bludný kruh vlastně uzavírá: spojení k mozkové mrtvici, srdečnímu infarktu, ale také poruše ztopoření pohlavního údu je vysvětleno.

Chrápání postihuje třikrát častěji muže než ženy. Některá dámy středního věku však za muži rozhodně nezaostávají. Vyluzují zvuky tak příšerné, že řev šelmy v zoologické zahradě je proti tomu rajskou hudbou. Noční chrápání ve větší míře začíná ve věku až kolem čtyřicítky a obezita je opravdu společným faktorem jak chrápání, tak i všech ostatních popisovaných neduhů.

V takových případech pak bývají málo platné chirurgické zákroky pomocí laseru, které za několik tisíc korun většinou odstraní neblahé noční zvuky. Ostatní rizikové faktory však zůstávají beze změny. Ale možná, že v úspěšně vyléčených případech nebude partner aspoň vyžadovat oddělenou ložnici s takovou naléhavostí.

Reklama

Související články

Penis je barometr zdraví muže

Mužský penis údajně funguje jako barometr zdraví svého majitele. "Čím silnější má muž erekci, tím je jeho organismus zdravější", říká newyorský lékař a autor...

Výběr článků

Načítám