Hlavní obsah

Chilankám svitla naděje na rozvod

Právo, Jen Rossová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SANTIAGO DE CHILE

Chile je jednou z mála zemí, která nepovoluje rozvody, ale jak se zdá, blýská se na lepší časy. Parlamentu už totiž byl předložen návrh zákona, který je konečně umožní.

Foto: Milan Turek

Vánoční pyramida přibližuje Liberec německým vánočním trhům

Článek

Alicia Bustamanteová (50) se vdala před devětadvaceti lety, čtyři roky žije v rozloučeném manželství. O Vánocích roku 1999 zastavila na křižovatce na červenou a před jejím autem se objevil s kusem železa v ruce její odloučený manžel.

Rozbil čelní sklo a ženě vyhrožoval, že ji zabije. Alicii se podařilo z auta uprchnout a jeden z chodců zadržel zuřícího muže. Později podala na policii trestní oznámení. Tehdy Alicia viděla svého manžela naposledy, ale podle chilských zákonů je stále vdaná.

"Bude-li přijat zákon o rozvodu manželství, budu první, která o něj požádá," říká. Vdala se krátce po absolvování univerzity. Hned od začátku se objevovaly problémy.

"Abych řekla pravdu, začalo to první den manželství. Chodili jsme spolu jen šest měsíců, jak to tehdy bylo obvyklé v Chile. Situace žen tam byla špatná. Dívka se musela vdávat jako panna a ve skutečnosti ani svého budoucího manžela neznala. Měla jsem velmi přísné rodiče, nesměla jsem vyjít sama ven, chodit tancovat nebo poznávat, jaké zvyky má budoucí choť," říká.  

Generace utlačovaných žen

Zvyky měl skutečně originální, byl alkoholik a každý den musel vypít láhev lihoviny nebo vína. Byl také zvyklý na svou manželku křičet. Když se obrátila o pomoc na svou rodinu, poradili jí, aby nad tím mávla rukou.

"Jsme generace utlačovaných žen. Byla jsem první v rodině s vysokoškolským diplomem. Učili mne, že manželství se uzavírá na celý život, a já jsem se styděla přiznat, že jsem se zmýlila. Tak jsem se snažila vztah udržet a doufala jsem, že se zlepší. Nezlepšil se, naopak byl ještě horší," říká Alicie s trpkostí v hlase a vypráví dále svůj pohnutý životní příběh.

Rozluku sice považuje za osvobození, ale za definitivní řešení považuje rozvod, který však v Chile zatím stále chybí. Jako žena odloučená od manžela má stále pocit, že je poznamenaná. "Ženy jako já zde mají těžké postavení. Lidé se na nás dívají jako na někoho, kdo zklamal. Přicházíme i o přátele a někteří si na nás ukazují prstem, či dokonce sympatizují s manžely," vysvětluje Alicia. "Bude-li ale přijat zákon o rozvodu, bude všechno jiné," dodává.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám