Hlavní obsah

Audit vztahu: Zjistěte, zda žijete po boku osudového muže

Novinky, ald

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zestárneme spolu? Budeme spolu šťastní? Můžeme tvořit rodinu? To jsou otázky, na které chce většina žen znát odpověď. Bohužel, věšteckou kouli nemáme, a tak budoucnost vztahu můžeme odhalit pouze na základě několika indicií.

Foto: Profimedia.cz

V každém vztahu přijde moment, kdy nad soužitím začneme pochybovat.

Článek

Je jedno, jestli s partnerem žijete několik měsíců, nebo jste ostřílený pár. Občas totiž v každém vztahu přijde moment, kdy nad soužitím začneme pochybovat. Na tom ale podle odborníků není nic špatného.

„Většina zadaných lidí čas od času pochybuje,“ říká psycholožka Emma Kennyová a dodává, že v takovou chvíli se lidé mají zachovat sobecky. „Zkuste se zeptat sami sebe, zda váš vztah odráží to, co od života chcete,“ radí Kennyová. Následná odpověď naznačí, jestli vás s partnerem čeká zářná budoucnost, nebo si naopak řeknete sbohem.

Pochybnostmi ve vztahu se zabývá také Andrew Marshall, párový terapeut a autor knihy Are You Right For Me?: Seven Steps to Getting Clarity and Commitment in Your Relationship. Podle Marshalla lze budoucnost vztahu odhalit na základě tzv. auditu vztahu.

„Díky tomu zjistíte, jak moc je váš svazek pevný,“ vysvětluje Marshall hlavní myšlenku knihy.

Dokážu to? Abychom uspěli, potřebujeme o sobě trochu pochybovat

Vztahy a sex

A jak takový audit vztahu provést? Zeptejte se sami sebe na následujících šest otázek.

1. Co dělá partner, aby vás potěšil?

Každá radost se počítá a v dlouhodobém vztahu to platí dvojnásob. Pokud žijete vedle člověka, který vám dennodenně vykouzlí úsměv na tváři, pak patříte mezi šťastné ženy. Nezapomínejte ale na to, že někteří pánové nedokážou projevovat lásku verbálně.

„Zatímco ženy vyznávají lásku slovy, pánové ji vyjadřují činy,” míní párový terapeut Darren Wilk. Ať už vám vyluxoval auto, přibil poličku na knížky nebo koupil váš oblíbený zákusek, rozhodně jeho aktivitu oceňte.

2. Zná vaši temnou stránku?

Na začátku vztahu se ze sebe snažíme udělat lepšího člověka. Uklízíme každý den, připravujeme odpolední svačinky a bez problému sledujeme s partnerem Formuli 1. Po čase ale ukážeme pravou tvář a konfrontujeme partnera s realitou.

Pokud jste k tomuto odvážnému kroku ještě nedospěla a stále ze sebe děláte „paní dokonalou”, pak rychle odhoďte masku. „Zakrývání vlastních chyb je důkazem toho, že nežijete se správným člověkem. Zdravý vztah je založen na upřímnosti i toleranci,” říká psycholožka Corinne Sweetová.

Samozřejmě se nevyplatí, když své špatné vlastnosti nebo temná tajemství vybalíte na partnera z minuty na minutu. V tomto ohledu vám pomocnou ruku nabídne komunikace.

„Mluvte, mluvte a ještě více mluvte. Dlouhodobé vztahy vycházejí z komunikace. Pokud budete jeden druhému naslouchat, vzroste mezi vámi důvěra, která se může přeměnit v hlubokou lásku,” radí Sweetová pro NetDoctor.

Pět věcí, které ženy občas dělají a muži se kvůli nim necítí být dostatečně milovaní

Vztahy a sex

3. Umíte dělat kompromisy?

Udělat krok dozadu a najít společnou řeč. Tak zní zlaté pravidlo dlouhodobých vztahů. Všichni ale víme, že dělat kompromisy je vyšší dívčí. „Jste rozdílní lidé, je samozřejmé, že se nebudete ve všem shodovat. Záleží pouze na tom, jaký bude váš přístup ke kompromisům,” vysvětluje Darren Wilk.

Zkuste se na problémy dívat s odstupem, poslouchejte argumenty partnera a nesnažte se shazovat jeho návrh ihned ze stolu. Podobný přístup vyžadujte i od partnera. Pokud nedokážete dělat drobné kompromisy, pak se připravte na život plný hádek a neshod.

4. Bojíte se být sama?

Možná cítíte, že váš vztah není to pravé ořechové. Možná dokonce víte, že partnera nemilujete. Bohužel strach ze samoty je natolik silný, že vám nedovolí, abyste partnera opustila.

„Některé ženy si myslí, že lepší je být s někým nešťastná než být osamělá. Pokud ale zůstanete v nezdravém vztahu, aktivně si volíte neštěstí,” říká Emma Kennyová. Zkuste se tedy zamyslet nad tím, zda ve vztahu nesetrváváte jenom proto, abyste nebyla sama.

Přechozený vztah aneb Když chybí vášeň, intimita, ale i zájem o druhého

Vztahy a sex

5. A co sex?

I když to zní jako klišé, na sexu a intimitě doopravdy záleží. „Sex je důležitý nejen pro sebevědomí, ale také pro psychické spojení s partnerem. Určitě se vyplatí, když si na milování uděláte čas,” doporučuje Kennyová.

Páry, které se nedokážou v milování shodnout a nechtějí dělat kompromisy, by se měly zamyslet, zda jejich vztah může přežít.

„Sexuální aktivita se sice může časem snížit, ale za každých okolností je nutné, abyste ve vztahu zachovali intimitu,” dodává psycholožka.

6. Proč se hádáte?

„Všichni se hádáme, ale pokud se dohadujete na každodenní bázi, pak je nejvyšší čas navštívit vztahového terapeuta. Rozzlobené vztahy jsou totiž destruktivní,” tvrdí Kennyová.

Zároveň se snažte zamyslet, zda vaše hádky nepramení z nedůvěry nebo činů, které se odehrály v minulosti. Jedině tak poznáte, co se za častými hádkami skrývá a jak jim předejít. Obecně ale platí, že šťastných momentů by ve vztahu mělo být mnohem více než těch nešťastných a nespokojených.

Reklama

Související témata:

Související články

Pět jednoduchých tipů, jak oživit vztah

Dlouhodobé vztahy procházejí mnoha fázemi. Po odeznění líbánkové, která trvá zhruba rok, často dochází k utlumení romantiky a sklouznutí k stereotypu. Jak se...

Výběr článků

Načítám