Hlavní obsah

Alkohol nezvyšuje sexuální atraktivitu, jen omezuje racionální myšlení

– Durham

Už se vám někdy stalo, že člověk, který je pro vás v "normálním" stavu naprosto nepřitažlivý, vypadá po vypití pár skleniček sexuálně přijatelnější? Určitě se to děje, ale není to tak, že by alkohol měnil schopnost rozlišovat atraktivitu člověka. Spíš omezuje racionální uvažování a k tomu zvyšuje sexuální touhu.

Foto: Profimedia.cz

Alkohol oslabuje pocity studu a dodává kuráž.

Článek

Část mozku, která řídí sexuální touhy, je pořád stejně aktivní bez ohledu na to, kolik toho vypijeme. Alkohol ale oslabuje pocity studu a dodává kuráž. Schopnost člověka posuzovat atraktivitu protějšku zůstává stejná a s množstvím vypitého alkoholu se nemění.

„Stále vidíme druhé takové, jací ve skutečnosti jsou. Nedochází k žádné iluzorní fyzické transformaci, jen se zvyšuje touha… Alkohol vypíná racionální uvažování a rozhodování, ale nechává plně funkční centra řídící sexuální touhu,“ vysvětluje doktorka Amanda Ellisonová z Durham University.

Při svých výzkumech zjistila, že je mýtem tvrzení, že po konzumaci alkoholu dochází ke změně vnímání atraktivity protějšku. Tedy že vnímáme obličeje druhých jako hezčí, ačkoli za střízliva se nám přitažlivé nezdály.

Podle Elllisonová je to vlivem evoluce, která nejstarší část mozku řídící sexuální touhy nevypíná ani pod vlivem alkoholu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám