Hlavní obsah

Osm důvodů, proč bychom raději měli spát nazí

Novinky, bok

Spánek je v životě každého člověka důležitý. A to nejen jeho délka, výrazný vliv mají i další okolnosti - například v jakém prostředí a v čem spíte. Pokud si myslíte, že teplá noční košile či roztomilé pyžamo jsou tou nejlepší volbou, asi vás moc nepotěšíme.

Foto: Profimedia.cz

Spát bez nočního úboru je přínosné v mnoha ohledech.

Článek

Mnozí odborníci se shodují na tom, že je přínosnější spát nahý. A to nejen z hlediska zdravotního, ale i sexuálního.

Server časopisu Women´s health přinesl hned několik důvodů, proč je vhodné odhodit zábrany i oděv.

Rychlejší usínání

Podle americké Národní spánkové asociace má množství času, které je potřeba, abychom z plného vědomí kvalitně a hluboce usnuli, velmi výrazný vliv na spokojenost se spánkem jako takovým. Aby tato doba byla co nejkratší, je vhodné snížit svou teplotu, což tělu signalizuje, že je čas jít spát. Nejjednodušším způsobem, jak teplotu snížit, je odložit veškeré oblečení.

Kvalitní spánek 

Snížení tělesné teploty pomůže nejen k rychlejšímu usínání, také zlepšuje kvalitu a hloubku spánku. „Existuje řada výhod opravdu hlubokého spánku. Uléhat do postele nahý může být skvělý způsob, jak jich dosáhnout,” vysvětluje spánkový odborník Christopher Winter.

Zlepšení vztahu 

Lidé, kteří pravidelně uléhají do postele nazí, bývají ve vztahu mnohem spokojenější a šťastnější, jak uvádí průzkum společnosti Cotton USA. Účastnilo se ho tisíc dospělých, kteří byli ve vztahu či manželském svazku. Ti pak byli dotazováni, v čem spí a jak jsou celkově spokojeni.

Celých 57 % spících „naháčů” uvádělo, že jsou ve vztahu šťastní, oproti 48 % těch, kteří usínali v pyžamu a 43 % těch, kteří si oblíbili noční košili. I když nejde o čistě vědeckou studii, i tak naznačuje, že kontakt kůže na kůži má pro partnerský vztah velký význam, uvádí Winter.

Redukce stresu a úzkosti 

Oxytocin - hormon lásky a důvěry - který se uvolňuje při tělesném kontaktu, má také významný vliv na redukci hladiny stresu. A i pouhý fakt, že budete třeba jen ležet nazí vedle nahého partnera, dokáže stres rovněž snížit. Což následně zvyšuje šanci užít si více opravdu hlubokého spánku.

Více sexu 

Jednoduše a bez vytáček řečeno - pokud uléháte nazí, vaše šanci na milostné chvilky s partnerem se rapidně zvýší. A i když více sexu neznamená automaticky lepší sex, je dobré vědět, že zkoušením se člověk učí...

Snížení hmotnosti

Jak již bylo řečeno, spánek bez oblečení snižuje tělesnou teplotu, což zlepšuje šanci na hluboký spánek. A čím hlubší bude, o to větší šance na snížení hmotnosti máte, tvrdí doktor Winter.

Šance se pak ještě zvýší, pokud budete mít v ložnici trochu nižší teplotu vzduchu. Tělo tak bude nuceno produkovat více energie, aby se zahřálo.

Mladistvější vzhled 

Hluboký spánek má i další výhodu. Je nezbytný pro vylučování lidského růstového hormonu. Kromě vlastního růstu je potřebný také v boji proti infekcím, zotavování se ze stresu a udržování mladistvého vzhledu.

Zlepšuje sebedůvěru

Spát nahý je navíc skvělý způsob, jak se cítit pohodlněji ve vlastní kůži a budovat si důvěru sami v sebe. Následná spokojenost nás pak činí nejen šťastnějšími, je i základem úspěchu ve všech dalších oblastech života.

Anketa

Spíte nazí?
Ano, vždy
49,2 %
Ano, ale jen občas
34,6 %
Ne, to mě nikdy nelákalo
16,2 %
Celkem hlasovalo 1006 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám