Hlavní obsah

O sexuální asistenci pro postižené a seniory roste zájem. Nově ji vykonávají i muži

Novinky, das

O sexuální asistenci z řad handikepovaných a seniorů je v Česku zájem. Doposud tuto činnost vykonávaly jen ženy, jelikož zájem o jejich služby byl především ze strany mužů. Nově jsou mezi certifikovanými asistenty i dva muži, kteří se budou věnovat i opačnému pohlaví. Na organizaci Freya, ale i samotné asistenty se totiž stále častěji obracejí rodiče s postižením i domovy pro handicapované či seniory se zájmem o asistenty obou pohlaví.

Podívejte se s námi na to, co je náplní práce sexuálních asistentůVideo: Novinky

 
Článek

Službu sexuální asistence může v současné době v Česku poskytnout 15 žen a 2 muži, jež na tuto profesi mají certifikaci. "Sexuální asistence se tak rozšiřuje do dalších regionů a bude dostupnější. Očekáváme, že se zájem o službu ještě zvýší. Jako velký posun našich služeb přitom vnímáme, že kromě žen začnou nově asistenci vykonávat i muži, které ale nebylo vůbec jednoduché sehnat," upozorňuje Lucie Šídová ze společnosti Freya, která pořádá kurzy sexuální asistence a k tomu i poradenství a zároveň se snaží o odbourávání předsudků a zažitých stereotypů.

Prvních pět asistentek začalo v ČR pracovat na podzim 2015. Vyškolil je spolek Rozkoš bez rizika. Poté od něj program převzala právě organizace Freya, která vznikla v roce 2016 a zaměřuje se na téma sexuality postižených a seniorů.

Sexuální asistenci mohou poskytovat ženy či muži, kteří absolvují stohodinový kurz se zaměřením na sociálně zdravotní služby. Školení získalo akreditaci ministerstva práce. Asistentky a asistenti podepisují také etický kodex. S klienty mohou uzavírat dohodu. Freya nyní seznam sexuálních asistentek a asistentů s jejich medailonky umístila na svém webu. Dřív si zájemci museli službu dohledávat sami.

Foto: ČTK

Zleva: Tomáš Pik, pan Milan, asistentka Vladana, Lucie Šídová a Petra Hamerníková na tiskové konferenci při předání certifikátů novým sexuálním asistentkám a asistentům pro lidi s postižením či v seniorském věku.

Přístup ke službě se postupně mění

Mezi prvními vyškolenými asistentkami v Česku byla Vladana. Podle ní se přístup ke službě postupně mění. "Dříve se objevovaly negativní a znevažující zprávy, nyní už jsou ohlasy pozitivní a podpora je velká. Hodně volají rodiče sami od sebe. Dřív to byli jen první stateční jedinci. Teď se ozývají už ústavy a domovy. Přátelé pomáhají svým kamarádům. Vzájemná podpora všeobecně funguje," řekla Vladana.

Podle Petry Hamerníkové se do právě skončeného kurzu přihlásilo 40 lidí. Ne všichni přísná kritéria splnili. Certifikát převzalo 11 žen a dva muži. "Mám životní zkušenost se soužitím s partnerkou se zdravotním postižením. Díky tomu jsem pochopil a získal jiný náhled na sexualitu zdravotně postižených. Řada lidí si myslí, že to jsou asexuálové, že jsou bez sexuality," řekl asistent Daniel. K asistenci se dostal přes svou známou, která se jí už několik let věnuje.

Služba je placená. První konzultace vyjde na 500 Kč, běžné setkání pak na 1200 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám