Hlavní obsah

Postkoitální dysforie není jen záležitostí žen, trápí i mnohé muže

Novinky, das

Sex je považován za jednu z nejpříjemnějších aktivit, jež vůbec existuje. Po sexuálním uspokojení se tak u většiny lidí dostavují pocity štěstí a intimity vůči sexuálnímu partnerovi. Bohužel se tak nestává vždy. U některých lidí se i po krásném milování dostaví plačtivost, melancholie, pocity úzkosti či deprese. Odborně se tento stav nazývá postkoitální dysforie.

Foto: Profimedia.cz

Smutek a negativní emoce zažilo i po příjemném sexuálním prožitku 41 % mužů.

Článek

Doposud byli odborníci přesvědčeni, že se jedná o záležitost čistě ženskou, nejnovější vědecká studie uveřejněná v odborném časopise Journal of Sexual Medicine ale ukazuje, že takzvaná postkoitální dysforie postihuje i druhé pohlaví.

Výsledky ukazují, že smutek a negativní emoce zažilo i po příjemném sexuálním prožitku 41 % mužů, u 4 % se přitom dokonce jedná o pravidelný stav.

Průzkum byl vědci z australské Queensland University of Technology proveden u více než tisícovky mužů z několika zemí světa, kteří žili v heterosexuálním dlouhodobém vztahu.

Vědci prozatím přesně nevědí, co za tímto stavem stojí. Svou roli může sehrávat řada faktorů zahrnující kupříkladu genetickou náchylnost, psychologické faktory a rovněž i vliv hormonů. Během sexu totiž tělo zaplaví příval hormonů, jejichž hladina po milostném aktu rychle opadne, což může k pocitům prázdnosti a smutku přispět.

Přestože postkoitální dysforie obvykle během chvilky přejde, může i tak velmi negativně ovlivnit partnerský vztah. „Povídání si, líbání a mazlení po sexu totiž podporuje pevné partnerské vazby, a nedochází-li k němu třeba i kvůli tomu, že jeden z partnerů prožívá negativní emoce, může to pouto mezi partnery poškodit a přispět ke konfliktům,“ vysvětluje Adam Durčák z Růžového slona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám