Hlavní obsah

Jak se mění sexuální apetit žen v průběhu let

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzpomínáte na dlouhé noci plné postelových hrátek, které jste zažívaly, když vám bylo lehce přes dvacet? Asi nikoho nepřekvapí, že intenzita sexuálního života má tendenci s léty klesat. Co za to může?

Foto: Profimedia.cz

Jak se liší sexuální zkušenosti a touhy, když je vám dvacet nebo čtyřicet?

Článek

„Sexuální apetit má tendence občas s věkem polevovat, ale nebojte se, že byste k oslavě některých z kulatin dostala nevyžádaný dárek v podobě výrazně sníženého libida,” říká gynekolog John Thoppil. I přesto ale každá věková skupina zahrnuje určité faktory, které pozitivně i negativně ovlivňují váš sexuální život. Chcete vědět, jaké to jsou?

Sex ve dvaceti

Sexuální život ve dvaceti se standardně podobá horské dráze. Patří k němu prozkoumávání nových věcí i partnerů. Touha hraje ve vztahu zpravidla hlavní roli a reprodukční orgány jsou na svém vrcholu.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že tento věk přináší jen samé potěšení, i zde existují faktory, které dokážou sexuální apetit narušit. Zejména se jedná o hormonální antikoncepci, jejíž užívání má občas za následek snížené libido. Sexuální apetit ale může narušit i neschopnost socializace, nedostatek sebevědomí a psychické problémy.

Sex ve třiceti

Obecně vzato je sex po třicítce považován za kvalitnější než ten ve dvaceti. Víte, co od něj očekávat, co se vám líbí a co naopak ne. I tento věk má ale svá úskalí. Pokud jste například nedávno zaznamenala menší potřebu sexu, nezoufejte.

„Právě v tomto věku totiž dochází k pomalému ubývání testosteronu,” říká gynekoložka Jennifer Landaová pro server Health. Sex navíc začíná prudce potlačovat únava, kariéra i děti a ženy tak mají větší chuť na spánek než na sex.

Sex po čtyřicítce

Sex po čtyřicítce zpravidla zasáhnou hormonální změny, které dále vedou k menopauze, během níž se snižuje tvorba estrogenu. „Pokles estrogenu může způsobit to, že vaginální tkáň přestane být vlhká a sex tak může být bolestivý,” říká doktor Thoppil.

Dále také dochází k silnějšímu premenstruačnímu syndromu, střídání nálad, tloustnutí, nespavosti a podrážděnosti. „Pokud se vám ovšem povede tyto negativní faktory překonat, dobrou zprávou je, že ve 40 jsou již zpravidla vaše děti starší, a vy tak budete mít více volného času na společnou romantiku s partnerem, které se vám ve třiceti nejspíš příliš nedostávalo,” dodává Landaová.

Reklama

Výběr článků

Načítám