Hlavní obsah

Jak se v průběhu let proměnily způsoby seznamování

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seznamování prošlo během posledních let výraznou změnou. Díky sociálním sítím mají nezadaní jedinci mnohem širší možnosti, jak najít vhodného partnera. Vedle těchto výhod ale existují i určitá rizika, která generace našich rodičů řešit rozhodně nemusela.

Foto: Profimedia.cz

Moderní metody seznamování se v mnohém liší od dob, kdy na schůzku chodili naši rodiče.

Článek

Bezpečný i nebezpečný internet 

Sociální sítě jsou ve 21. století jednou z nejlepších cest, jak se o potenciálním partnerovi dozvědět co nejvíce, aniž by si na to musel člověk najímat soukromého detektiva. Stačí se podívat na instagramový či facebookový profil a hned víte, co se dotyčnému líbí, jaký má názor na politiku, dokonce co měl nedávno k večeři.

Všechny tyto informace ale mají svou cenu. Můžete si díky nim udělat o partnerovi vlastní obrázek a považovat ho za toho pravého, i když ve skutečnosti takový být ani nemusí. První reálná schůzka navíc bude o to méně zábavná, když už budete vše potřebné vědět a předstírat, že to nevíte.

Definice schůzky se změnila 

Za dob našich rodičů vypadala schůzka zhruba následovně: muž vyzvedl ženu u ní doma - pravděpodobně s květinou v ruce - šel s ní na večeři nebo do kina a znovu ji doprovodil domů ke dveřím se slibem, že jí brzy zavolá.

V současnosti vypadá rande všelijak, muž se ženou se scházejí v baru, se skupinou přátel při sledování filmů, při různých akcích. Jakkoli může někdo namítat, že i tak může být společně strávený čas kvalitní, jisté je jedno. Z klasické schůzky dvou lidí se pomalu vytrácí romantika, uvádí server Independent.

Kdo za koho zaplatí účet

Nezastavitelný vývoj v seznamování přinesl i změny v tom, kdo bude platit účet v restauraci, kině atd. Dříve bylo samozřejmé, že muž, který pozval dívku na schůzku, plně akceptoval, že bude platit veškeré výdaje s tím spojené.

V dnešní době by se dal takový pohled pochopit dvěma způsoby - buď bude takový muž považován za dokonalého rytíře, nebo naopak za sexistu. Ve spojitosti s neustále opakovanou rovnoprávností žen může vyvstat i další problém. Pokud se dopředu partneři nedohodnou, kdo bude platit, může je na konci schůzky čekat nepříjemný rozkol.

Neosobní seznamování 

Pryč jsou doby, kdy žena (někdy i muž) čekala u klasického telefonního přístroje, až dotyčný zavolá. Vymoženost v podobě chytrých mobilních telefonů tuto součást navazování vztahů zcela změnila - komunikace je díky nim rychlejší a mnohem pohodlnější. bohužel ale také poměrně neosobní.

Navíc používání emotikonů a zkratek v textových zprávách může vést k nepřesné či naprosto mylné interpretaci zprávy. Nehledě na to, že rande s někým, kdo neustále hlídá svůj telefon a čte si zprávy, opět postrádá minimálně romantiku.

Sex na prvním rande už není tabu

Ruku v ruce s nástupem změn v moderním seznamování se z tohoto procesu pomalu, ale jistě vytrácí i určitá zdvořilost. To, co bylo dříve téměř nemyslitelné, je v současnosti zcela normální - například sex na prvním rande.

Dříve se lidé seznamovali za jediným účelem, uzavřením manželství. I dnes je to u mnoha párů prioritou, ale rozhodně ne pravidlem, přednější je si užít.

Zvýšené riziko sexuálně přenosných nemocí

Možné negativní následky sexuálního styku s novým partnerem jsou v dnešní době mnohem závažnější, než byly za dob našich rodičů. Podle dat amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) z roku 2016 v Americe výrazně stoupá počet lidí s nějakou sexuálně přenosnou nemocí několik let po sobě, v roce 2016 zaznamenali před 2 milióny pacientů s chlamydiemi, kapavkou nebo syfilidou.

Přestože je v dnešní době informovanost a podpora bezpečného sexu na mnohem vyšší úrovni, než tomu bylo dříve, riziko přenosu těchto nemocí je rovněž mnohem vyšší než dříve. Podle dat CDC byl například virus HIV v roce 2014 na osmém místě žebříčku nejčastějších důvodů úmrtí lidí ve věkové skupině 25 až 34 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám