Hlavní obsah

Deset důvodů, proč je podle vědců důležité dopřávat si sex co nejčastěji

Novinky, das

Fyzický kontakt i sex jsou pro zdraví člověka velmi důležité. Bohužel podle posledních průzkumů až třetina mužů i žen trpí nedostatkem sexu a více než polovina lidí by se ráda milovala častěji, než jim partneři dopřávají. Lidé se tak ochuzují o celou řadu zdravotních benefitů. Podívejte se s námi, o které přesně.

Foto: Profimedia.cz

Sex má celou řadu zdravotních benefitů.

Článek

1. Sex zlepšuje fyzičku

Nedávná vědecká studie potvrdila, že při sexu kratším než 25 minut se spálí asi 69,1 kcal. Toto číslo je ale ve skutečnosti větší, pokud dosáhnete orgasmu.

„Sex můžete považovat za velmi příjemné i efektivní cvičení, jímž lze nahradit, z pohledu výdeje energie i podpory kardiovaskulárního systému, i sportovní aktivitu,” vysvětluje pro Daily Mail gynekoložka Sherry Rossaová.

2. Zvyšuje imunitu

Z další americké studie jasně vyplynulo, že ženy se zdravým sexuálním životem produkují vyšší hladiny protilátek, jež bojují proti infekcím.

„Pravidelný sex vede k silnějšímu imunitnímu systému, který je poté mnohem odolnější vůči běžným nemocem,” dodává lékařka.

3. Zabraňuje inkontinenci 

Ženy, které trápí únik moči, a to zejména po porodu, by měly kromě pravidelného cvičení Kegelových cviků vsadit na kvalitní sex s partnerem. Při dosažení orgasmu totiž dochází k posílení těchto svalů.

4. Snižuje bolest

Posilování svalů pohlavních orgánů navozuje příjemné pocity, které snižují nepohodlí menstruačních křečí, bolesti hlavy a bolesti kloubů.

5. Zlepšuje nespavost

Po orgasmu se do krevního oběhu uvolňují endorfiny (hormony štěstí) a hormon prolaktin. Všechny tyto látky způsobují dokonalou relaxaci těla i mysli, čímž podporují i kvalitnější spánek.

6. Pomáhá s plodností

Pravidelný sex podle vědců z Kinseyho institutu z univerzity v americké Indianě zvyšuje pravděpodobnost otěhotnění i u žen, jež nemají ovulaci. Mohou za to orgasmy, které aktivují imunitní systém, který činí reprodukční orgány mnohem přívětivější pro rozmnožování.

7. Zlepšuje psychické zdraví

Podle sexuální terapeutky Vanessy Marinové kontakt kůže na kůži uvolňuje hormon oxytocin, který snižuje stres, úzkost a zároveň podporuje pocit blízkosti.

8. Podporuje srdeční činnost

Sex také pomáhá snižovat krevní tlak, riziko srdečních záchvatů a zlepšuje činnost srdce.

9. Zlepšuje mozkovou činnost

Podle vědecké studie zveřejněné v Gerontologickém magazínu se sexuálně aktivní lidé vyššího věku projevují lépe i ve verbálních a vizuálních testech. Pravděpodobně za to mohou hormony oxytocin a dopamin, jež zlepšují kognitivní funkce mozku.

10. Zpomaluje stárnutí

Před pěti lety přišel britský neuropsycholog David Weeks se zjištěním, že lidé, kteří mají pravidelný sex třikrát týdně, vypadají až o sedm let mladší než všichni ostatní, jejichž sexuální život není tak bohatý. Je to dáno uvolněním endorfinů do krevního oběhu, které zlepšují prokrvení, a také růstového hormonu, který podporuje pružnost pokožky.

Podle další studie zvyšuje pravidelný sex délku ženského telomeru (uzávěru na konci řetězců DNA), což je spojováno i s pomalejším stárnutím, delší dobou dožití a zlepšením celkového zdraví.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám