Hlavní obsah

To nejlepší pro mužské zdraví? Masturbace

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Masturbace je nejen příjemná, ale i zdraví a psychické pohodě prospěšná. Podle průzkumu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a agentury STEM/MARK se k masturbaci jako pravidelné součásti intimního života přiznalo téměř 80 % dotázaných mužů. Masturbace může mít pozitivní vliv i na výskyt rakoviny prostaty. V Česku žije v současnosti více než 60 000 mužů s touto nemocí.

Foto: Profimedia.cz

Masturbace je nejen příjemná, ale i zdraví prospěšná.

Článek

Z pohledu urologa či androloga pravidelná masturbace významně snižuje riziko nádoru prostaty, stejně tak jako pomáhá při léčbě zánětů a bolesti prostaty. Její důležitost souvisí i s plodností muže, která se při časté frekvenci zvyšuje. Dle některých studií má také pozitivní efekt při tzv. rehabilitaci penisu, při poruchách erekce a předčasné ejakulaci.

Pro některé muže ale masturbace vhodná není, a to především pro ty, které trápí tzv. postorgasmický syndrom.

„Toto vzácné onemocnění se projevuje bolestmi svalů napříč celým tělem, únavou, příznaky podobnými chřipce nebo alergické reakci ihned po ejakulaci. Pacient může trpět depresemi, problémy s komunikací, zapomnětlivostí, ztrátou koncentrace,“ vypočítává MUDr. Libor Zámečník, Ph.D., FEBU, FECSM, primář Urologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. LF UK v Praze.

Příčiny onemocnění nejsou jasné a vyskytují se pouze v podobě hypotéz, například jako důsledek alergie na vlastní semeno či nedostatek některého z hormonů (progesteron, kortizol, testosteron).

Jaká je ideální četnost masturbace?

Podle odborníků to nelze přesně říci, jelikož u každého muže je tomu jinak, a to zejména s ohledem na věk, zdravotní stav, časové možnosti, další aktivity, například zaměstnání či studium, koníčky, sport apod.

„Masturbace by měla uspokojovat sexuální potřeby jedince náhradním, ne partnerským způsobem. Není žádná ideální obecně platná frekvence, záleží na individuálním vkusu a temperamentu, obecně lze říci, že pozitivní je několikrát týdně,“ vysvětluje doc. MUDr. Michal Pohanka, Ph.D., sexuolog ze Sexuologického ústavu Všeobecné fakultní nemocnice a 1. LF UK v Praze.

Důležité je, aby člověk dokázal udržet určitou minimální frekvenci sexuálního vzrušení a vyvrcholení také v situaci, kdy nemá žádný partnerský vztah. V takových případech masturbace udržuje sexuální kondici a prospívá zdraví.

Jak masturbace ovlivňuje vztah

Jedinci, kteří se dokážou uspokojit masturbací, jsou v sexuálních vztazích v partnerství tolerantnější a klidnější. To může vztahu prospívat.

„Nesmí se však jednat o těžkou závislost na autoerotice s konzumací pornografie. Takové závislosti propadají častěji muži než ženy. V takových případech mluvíme o frekvenci masturbace i několikrát denně a tato forma sexuálního uspokojení nezřídka zcela nahrazuje pohlavní styk. Je jasné, že podobné extrémní případy partnerskému vztahu nejen neprospívají, ale dokážou ho zcela zničit,“ uzavírá téma Pohanka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám