Hlavní obsah

Když sex není ve vztahu prioritou

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sdílená intimita je důležitým prvkem každého vztahu, udržuje ho a rozvíjí. Nedílnou součástí intimity je pak pro mnohé sex. Pomocí něj dva lidé prohlubují vzájemné pouto, ale také uvolňují stres a napětí. Co když ale sex už není pro partnery prioritou a nevyžadují ho, má takový vztah šanci vydržet?

Foto: Profimedia.cz

Sdílená intimita drží dva lidi pohromadě, upevňuje vztah. Ne vždy musí být její bezpodmínečnou součástí i sex.

Článek

První týdny nových vztahů bývají velmi podobné. Partneři se nemohou nabažit jeden druhého, tráví spolu veškeré volné chvíle, sex si užívají, jak jen to jde. Jak ale měsíce a roky ubíhají, najednou už milování není středobodem všeho. Mnohem častěji je důležitější pohodlí – mít čas sám (sama) na sebe, moci si pustit oblíbený film, přečíst si pěknou knížku, sex se pomalu ale jistě vytrácí. A co je podivnější, mnohdy to tak cítí oba partneři, uvádí server Eligible magazine.

Do bodu, kdy se sex ze vztahu tak nějak vytratil, není zas tak těžké dospět. Když má pár děti, je pracovně vytížen, navíc se ke všemu přidá stres, je najednou sex tím nejméně potřebným artiklem. Co by ale mělo i bez sexu být vždy důležité a středem pozornosti, je znalost toho, co mohou partneři jeden pro druhého udělat, aby společně zvládli každodenní povinnosti.

Na stejné vlně

Když se sex začne pomalu vytrácet, je to pro vztah brzda, nebo jen očekávaný způsob vývoje? Odpověď na to je stejně jedinečná, jako je jedinečný vývoj každého člověka.

Aby měl vztah bez sexu vůbec nějakou šanci na „přežití”, musí být podle odborníků oba partneři na stejné vlně. Pokud oběma stačí jiné projevy intimity, polibky, držení za ruce atd., dokážou jeden druhého podporovat, pak u nich může dál fungovat i vztah bez sexu, který mnohým jiným přijde naprosto nepředstavitelný.

Když oba navíc budou vědět, co toho druhého nejen trápí, ale i motivuje a uspokojuje, mohou uplynout týdny i měsíce bez sexu, a jejich vzájemné pouto bude přesto silnější než kdy předtím. To je síla, která drží vztah pohromadě.

Reklama

Související témata:

Související články

Věk a jeho vliv na milování

Na počátku nového vztahu je intenzita milování i mnohonásobně vyšší než po několika měsících, či dokonce letech. Spolu s utlumením vzájemných vášní a četnosti...

Výběr článků

Načítám