Hlavní obsah

Pocit intimity a spokojenosti po milování vyprchá za dva dny

Sexuální uspokojení je velmi důležité pro naše fyzické i duševní zdraví. Podle nejnovější vědecké studie Floridské státní univerzity zveřejněné v magazínu Psychological Science k němu ale nemusí docházet každý den, pozitivní pocity z vyvrcholení totiž doznívají až dva dny po styku.

Foto: Profimedia.cz

Lidem stačí mít sex jednou za pár dní, nikoli každý den.

Článek

Důvodem delšího pocitu spokojenosti po styku je s největší pravděpodobností mužské sperma. Koncentrace a s tím související kvalita mužského spermatu se při vyšší míře sexu zmenšuje a obnovuje se teprve po dvou dnech. Tím se podle vědců vysvětluje, proč lidem stačí mít sex jednou za pár dní a nikoli každý den.

V tomto období se navíc zvyšuje šance na početí dítěte. „Dva dny totiž představují maximální dobu, kdy sperma dokáže přežít v ženském reprodukčním systému, poté získá vyšší kvalitu a nastává tedy i vyšší pravděpodobnost úspěchu,” upozorňuje Adam Durčák z sexshopu Růžový slon.

Síla sexuálního uspokojení jde také ruku v ruce se spokojeností v partnerském vztahu. Podle americké vědkyně a autorky studie Andrey L. Meltzerové lidé, kteří prožívají silnější pocit uspokojení po sexu, vykazují také vyšší úroveň partnerské radosti a celkově se cítí ve vztahu šťastní. Odborníci rovněž předpokládají, že starší páry mají déle trvající sexuální uspokojení, což podporuje jejich dlouholetá manželství.

Vědci také spekulují, zda existuje pouto mezi sílou uspokojení a věrností partnerů. Předpokládají, že horší uspokojení může signalizovat slabší partnerský vztah. Dozvuk sexu by tak mohl být evolučním řešením, jak udržet partnery spolu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám