Hlavní obsah

Neodpustitelné činy mužů aneb Kdy je lepší vztah ukončit

Novinky, Dana Sokolová

Žádný vztah není dokonalý. Vždy se mohou objevit nějaké mouchy, jež harmonii vztahu naruší. Jak uvedla pro Daily Mail odbornice na vztahy Tracy Coxová, vždy velmi záleží na tom, o jak závažné věci se jedná, zda jde o recidivy, tedy opakující se pochybení, plánované či neplánované činy. Odpustit lze i nevěru, naopak naprosto neodpustitelné je emocionální či fyzické zneužívání.

Foto: Profimedia.cz

Někdy je pro vlastní klid lepší ze vztahu odejít.

Článek

Naprosto každý člověk může učinit špatné rozhodnutí či tzv. uklouznout. Pokud se tak stane, je zapotřebí nedělat okamžitá rozhodnutí a pokusit se získat alespoň nějaký nadhled. Samozřejmě velmi záleží i na dalších okolnostech, jak fungoval dosavadní vztah a zda je ještě vůbec možné nějakou další šanci dát.

Podívejte se s námi na vše, co již nelze tolerovat.

1. Naprosto neodpustitelné činy

Fyzické násilí. Jakmile k tomu jednou dojde, těžko budete mít jistotu, že se to již nikdy nebude opakovat. V takovém okamžiku je nejlepší okamžitě sbalit věci, a pokud budou následovat od partnera další útoky, nahlásit vše na policii.

Závislost na alkoholu či drogách. Všechny tyto věci nelze zvládnout bez odborné pomoci. Tu ale většina závislých odmítá. Bojovat o vztah se závislým tak není vůbec jednoduché. Pokud jste s partnerem opravdu dlouho, pak to pro vás bude samozřejmě velmi těžké rozhodnutí, nicméně pokud nebude mít partner chuť sám svou závislost řešit, pak raději odejděte. Ani kvůli dětem ho ke změně nedonutíte.

Naopak pro děti je mnohem lepší, když z takového vztahu odejdete co nejdříve, aby nemusely být svědky nejrůznějších výpadů partnerů v době opilosti či jejich abstinenčních stadií. Děti celou situaci vnímají mnohem hůře než vy a může to mít velmi negativní dopad na jejich další vývoj.

Prázdné konto a dluhy. Přijdete jednoho dne domů a zjistíte, že všechny vaše účty jsou naprosto prázdné, k tomu váš partner za vašimi zády udělal obrovské množství dluhů. I toto jsou důvody, kdy je mnohdy lepší vztah okamžitě ukončit a z domu odejít. Přestože svým odchodem většinu věcí nevyřešíte, jelikož se budete muset na splácení dluhů podílet, okamžitým rozvodem máte naději, že dluhy alespoň nebudou dál růst.

Sexuální závislost. Většina odborníků ještě nemá jasno, co se týče sexuální závislosti, zda se jedná opravdu o závislost, či jen o promiskuitní chování. Každopádně život s jedincem, který nedokáže odolat pokušení podvádět, je z dlouhodobého hlediska naprosto nesmyslný.

Dlouhodobé lhaní. Jestliže se jedná o občasnou nevinnou lež, pak se nejedná o nic, co by se nedalo řešit. Problém nastává v okamžiku, kdy člověk lže v hlavních oblastech svého života.

Emocionální zneužívání. Pokud vás partner neustále poučuje, osočuje, znevažuje, podceňuje či vám neustále něco přikazuje a něčím vyhrožuje, je zle. Takový partner opravdu nestojí za druhou šanci.

2. Recidivy, u kterých platí dvakrát a dost

Nevěra. Pokud jednou partner uklouzne a má sex s někým jiným, pak se většina odborníků shoduje v tom, že by měl v jinak fajn vztahu dostat ještě šanci. Pokud se ale po nějaké době vše opakuje a jedná se o stejný vzorec chování, pak už opravdu nemáte jistotu, že se to po čase nestane znovu. Dávat další šance se tak obvykle nevyplácí, zvláště pokud vztah neprojde terapií pod dohledem odborníka.

Emocionální nevěra. Pokud partner neustále hledá emocionální uspokojení jinde, ať už přes flirt, či skutečný vztah, pak je evidentní, že mu ve vztahu s vámi opravdu něco důležitého chybí. Pokud nebude mít tendence hledat to, co mu chybí, s vámi, ale jinde, pak vám může tisíckrát říkat, že vás miluje, ale realita bude zcela jiná. Možná si vás váží, možná je s vámi jen ze zvyku či pohodlnosti, možná vás má opravdu rád. Nicméně pokud se dělí o své city dlouhodobě ještě s někým dalším a nedokáže se toho vzdát, je na čase jít dál.

Závislost na pornu. Může se to zdát jako bezvýznamná záležitost, kterou lze tak nějak tolerovat, ale ať chcete nebo ne, pokud se jedná o skutečnou závislost, kdy muž doslova nemůže odtrhnout oči od obrazovky a tráví u ní denně i několik hodin, pak to velmi negativně ovlivňuje samotný vztah. Samozřejmě pokud tak činí jednou za čas, pak se nic neděje, naopak to vašemu vztahu může prospět, ale mělo by se jednat jen o občasnou záležitost.

Nepřijde v noci domů. Pokud partner opakovaně nepřijde v noci domů, aniž by vám to dopředu oznámil a vysvětlil, a navíc se vám během noci ani neozve, je třeba mít se na pozoru.

Nehledí na vaše potřeby, přání ani názory. Je-li muži často zcela jedno, co si ve skutečnosti myslíte či cítíte, a vyčítá vám, že si naopak nehledíte vy jeho, pak je to známka sobeckosti a narcismu. Takový muž se rozhodně nebude chtít měnit. Pokud se tak bude dít z jeho strany dlouhodobě, pak je opět čas jít. S věkem se tyto záležitosti totiž budou pravděpodobně zhoršovat než zlepšovat.

Těžká žárlivost. Pokud vám partner jednou za čas dá najevo, že na vás žárlí, pak to pro vás může být jen známkou toho, že mu na vás skutečně stále záleží. Když ho ale začne zajímat každý váš krok, začne vám určovat, s kým se můžete stýkat a s kým ne, často jej popadne doslova záchvat zuřivosti kvůli naprosté hlouposti a zcela nevinné věci, pak je zcela od věci dávat mu druhou šanci. Jedná se o patologický stav, kdy se muž lusknutím prstu rozhodně nezmění. Naopak, delší vztah s ním může vést k domácímu násilí.

3. Špatnosti, které lze ještě napravit

  • Zdravotní problémy (např. přejídání, anorexie, ale i neléčené psychické potíže apod.)
  • Nadávky a hrubost
  • Flirt bez záměru
  • Zbytečné utrácení
  • Neaktivita v domácnosti – neuklízení, ale také nezapojování do dalšího chodu domácnosti)
  • Zapomínání na významné dny – svátky, narozeniny, výročí...
  • Výbušná povaha
  • Když občas řekne něco ošklivého
  • Občasné pití 
  • Workoholik
  • Občasné sledování z nejistoty
  • Neustálé zapomínání důležitých věcí
  • Věčné zpožďování

Reklama

Související témata:

Související články

Maličkosti, které nenápadně ničí vztah

Často slýcháme, že k tomu, aby vztah fungoval, jsou zapotřebí dva. Málokdo si ale uvědomuje, že prvopočáteční problémy začínají u jednoho z partnerů. Může to...

Výběr článků

Načítám