Hlavní obsah

Rady pro stabilní manželství? Pouhé společné sledování televize mezi ně nepatří

Novinky, kčt

Asi nikdy nenarazíte na stoprocentně spokojené manželství. Vztahoví odborníci v americkém magazínu RedBook uvedli několik doporučení pro zadané, díky kterým by mohli manželé dosáhnout co nejlepší stability svého vztahu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

1. Nesnažte se druhého změnit

Podle odborníků jsou nejtrvalejší svazky mezi jedinci, kteří si u svého protějšku rozdílů cení a nesnaží se ho kompletně „předělat“ podle svých představ.

2. Oceňte svého partnera

Komplimenty se vám možná zdají jako samozřejmost, ale lidé na ně často zapomínají. Když už ho ale druhému sdělíte, měli byste taky zmínit, proč je v tom či onom dobrý.

3. Všímejte si jeho kladů

Když budete na partnerovi  hledat chyby a sledovat jen to, co dělá špatně, něco najít se vám podaří pokaždé. „Zkuste se zaměřit i na jeho pozitivní stránky,“ doporučuje manželský poradce Darren Wilk.

4. Vzpomínejte na hezké zážitky

„Šťastné páry se nad špatnými věcmi zasmějí, a naopak vzpomínají na dobré časy,“ tvrdí Wilk. Snažte se v paměti oživit ty nejlepší zážitky a svěřte se s nimi partnerovi.

5. Nezpohodlňte ve vztahu

Vzájemná důvěra je samozřejmě důležitá, lidé se ale ve vztahu velmi často cítí příliš jistě a přestanou se o druhého snažit.

„Fungující páry pravidelně chodí na rande, lichotí si a dělají věci spolu,“ říká Wilk. „Sledování televize se do tohoto výčtu nepočítá,“ zdůrazňuje.

6. Domácí práce dělejte společně

Místo abyste se přeli, kdo je na řadě třeba s mytím nádobí, udělejte to spolu. Lidé v trvalých svazcích často dělají obyčejné věci dohromady, radí odborník.

7. Choďte na procházky

Podle vztahové expertky Jane Greerové byste alespoň jednou týdně měli jít na přibližně půlhodinovou procházku, na které byste si promluvili o své rodině, plánech do budoucna či na co se momentálně těšíte.

8. Poslouchejte, co říká

Univerzální rada pro všechny vztahy. Snažte se druhého pochopit a porozumět jeho jednání, aby cítil, že za ním pevně stojíte.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám