Hlavní obsah

Milování jako elixír mládí a krásy

Novinky, das

Už naši prapředci věděli, že milování našemu zdraví prospívá. Podle lékařů na náš organismus působí doslova jako elixír mládí. Sex zastavuje projevy stárnutí, dodává tělu energii, ale i pozitivní mysl a vnitřní rovnováhu. Naopak nedostatek sexu způsobuje nervozitu, malátnost, ale i deprese.

Foto: Profimedia.cz

Sex zastavuje projevy stárnutí, dodává tělu energii, ale i pozitivní mysl a vnitřní rovnováhu.

Článek

Nejnovější výzkumy ukazují, že ženy, které se oddávají erotickým radovánkám nejméně dvakrát týdně, mají v krvi více ženského hormonu estrogenu. Je to dáno tím, že jejich vaječníky a nadledvinky produkují více hormonů. A právě estrogen, více než ostatní hormony, stojí za ženskou krásou. Pomáhá vyživovat kožní buňky a nehty, stará se o pěkné zbarvení pleti, lesklé oči a rozšířené zornice.

Při milování také dochází ke zvýšení tepové frekvence a síly srdečních stahů. Krev cirkuluje rychleji, zlepšuje se krevní oběh i oběh ve všech vnitřních orgánech. Zrychluje se také odplavování škodlivin z organismu, což se odráží i na pokožce.

Vlasy se více lesknou, nehty jsou vyživené, a tím pádem silnější. U mužů rychleji rostou vousy, které mohou stejně jako vlasy i zhoustnout. Je to způsobeno pohlavními hormony, jež se během milostného aktu uvolňují. Z pleti mizí skvrny, mnohdy získává růžový nádech, dochází k vyhlazování drobných vrásek.

Kvalitní spánek a štíhlá postava

Fyzická aktivita navíc navozuje příjemný pocit únavy, jenž zvyšuje ospalost. Po kvalitním milování jsou tak milenci více uvolnění a snáze usnou. Jejich spánek je pak celkově hlubší, a tím pádem kvalitnější, což se taktéž velmi odráží na mladistvém vzhledu a kráse.

Sex je také přirozeným aerobním cvičením: dvojnásobně zrychluje metabolismus a díky tomu dochází k lepšímu spalování tuků. Současně ideálně tvaruje tělo, protože se při něm zapojují téměř všechny svaly.

Během milování se také v mozku vylučuje hormon noradrenalin, jenž nás nutí méně jíst. Mnozí odborníci sex přirovnávají ke stavu blaženosti srovnatelnému s pocitem snědené tabulky čokolády. Proto i po milování mívají milenci menší chuť na sladké.

Sperma jako lék na depresi

Svou roli v ženské kráse sehrává i mužské sperma, které v ženském těle působí prý stejně jako lék na depresi. Sperma totiž obsahuje hormony, které pozitivně ovlivňují práci neurotransmiterů zodpovědných za pocity štěstí. Kdo tedy nepoužívá kondom, ale například tabletky proti otěhotnění, může během vyvrcholení zažít i chvilkovou „antidepresivní léčbu”.

Podle studie zveřejněné v americkém vědeckém magazínu New Scientist totiž hormony štěstí ze spermatu snáze proniknou do krevního řečiště právě skrze pochvu. Kdo se tedy často a pravidelně věnuje milostným hrátkám, není tolik ohrožen depresemi jako sexuální abstinent.

„Nedostatek sexu může být prvním varováním pro blížící se vážné srdeční problémy, deprese a mnohá další onemocnění,” dodala pro Daily Mail britská lékařka Rosemary Bassonová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám