Hlavní obsah

Pravidla intimní hygieny aneb Čeho by se ženy měly vyvarovat bezprostředně po sexu

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravidelná intimní hygiena by měla být běžnou součástí života každé ženy. Přestože tomu tak u většiny z nich je, i tak se čas od času nejedna dáma potýká s nepříjemnými infekcemi či záněty intimních partií. Kromě mnohých jiných důvodů může být poměrně často na vině i sex, respektive to, co žena dělá nebo nedělá bezprostředně po něm.

Foto: Profimedia.cz

Hřejivá koupel společně s partnerem může být ideálním způsobem, jak utužovat vztah, nedoporučuje se ale bezprostředně po sexu.

Článek

Infekce a záněty v intimních oblastech jsou pro ženy velkou nepříjemností, která nejen narušuje jejich psychickou pohodu, ale také milostný život.

„Na vaginální tkáň během pohlavního styku působí nejen použité lubrikanty, zároveň dochází k jejímu podráždění a částečnému otékání. Bezprostředně po sexu se výrazněji mění její reakce na jakékoli okolní podmínky. Jednoduše řečeno, výrazně se zvyšuje riziko jakékoli infekce,“ uvedla pro Independent gynekoložka Leslie E. F. Pageová.

Aby se tyto potíže vyskytovaly, pokud možno co nejméně, je podle odborníků vhodné vyhnout se (a na některé naopak nezapomínat) bezprostředně po milostném styku několika procedurám, které by případné infekce mohly způsobit, případně zhoršit.

Vyhněte se pěnivým mýdlům

Co se týče romantických filmů, většinou se v nich po sexu odehrává podobný scénář. Po slastném vyvrcholení oba partneři leží v objetí v posteli, případně usínají slastným spánkem. V reálu je to trochu jinak. I když k usínání v objetí také dochází, před ním nastává ještě chvilka na něco jiného – důkladnou očistu. V takovém případě odborníci doporučují vyhnout se všem pěnivým mýdlům.

„V takové chvíli se může velmi snadno objevit alergická reakce na užitý prostředek, pokud žena trpí zvýšenou citlivostí na čisticí prostředky. Mýdla navíc vysušují, což může vést k vaginálnímu podrážení a výraznému vysušení,“ potvrzuje gynekolog Robert Wool.

Nezapomeňte si ´odskočit´

Jakkoli je krásné ihned po sexu usínat s partnerem po boku, odborníci radí dámám nezapomenout si po jakkoli uspokojivém milostném aktu dojít na toaletu. Při močení se totiž vyplaví všechny potenciálně nebezpečné bakterie, které se mohly do vaginy dostat během pohlavního styku.

„Sexuální styk může vést k následné infekci močového měchýře. Není potřeba ale odbíhat ihned. Stačí, když se močový měchýř vyprázdní během hodiny po sexu,“ uvedl gynekolog.

Hřejivá koupel také nepomůže

Naložit se po skvělém milování i s partnerem do horké vany plné bublinek může být pro řadu párů ideálním pokračováním romantické chvilky. Z hlediska zdravotního to ale pro ženy podobný ideál rozhodně nepředstavuje.

Vysvětlení je jednoduché. Ve vodě jsou intimní ženské partie vystaveny řadě bakterií od obou partnerů, delší působení vody pak navíc může snižovat odolnost pokožky proti těmto bakteriím.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám