Hlavní obsah

Až 40 procent lidí odmítá použít při sexu kondom kvůli snížené citlivosti

Novinky, das

Kondom patří více jak sto let mezi nejúčinnější formy antikoncepce a ochrany proti pohlavně přenosným chorobám. Bohužel dnes jeho použití řada lidí, a to zejména mladých, podceňuje, a raději spoléhá na účinky hormonální antikoncepce. Podle nejnovějšího průzkumu značky Durex dokonce pouhá představa milování s kondomem více jak třetinu lidí od sexu přímo odrazuje. Muži za nejvíce problémovou považují sníženou citlivost a tedy horší prožitek z milování, což ale odborníci vyvracejí.

Foto: Profimedia.cz

I s kondomem lze prožívat uspokojivé a kvalitní milování.

Článek

Z průzkumu vyplynulo, že pro 45 procent mužů a 35 procent žen by bylo používání kondomu příjemnější, pokud by byl tenčí. Většina lidí má totiž strach, že sníženou citlivostí nebude pro jejich protějšek sex plnohodnotný.

Podle odborníků je to nesmysl, což potvrzuje i rozsáhlý americký průzkum, který zjišťoval vliv prezervativů a lubrikantů na sexuální prožitky. Výsledky hovoří jasně, nemají žádný vliv. Bez nich i s nimi prožívají lidé stejně uspokojivé a kvalitní milování.

Z průzkumu Debby Herbenickové a Michaela Reece z Indiana University vyplývá, že muži i ženy shodně hodnotí sex jako vysoce vzrušující a uspokojivý s minimálními rozdíly při používání kondomů a lubrikantů. Muži navíc nehodnotí nijak hůř ani svou erekci při používání této antikoncepce.

„Ženy toho vědí o kondomech méně než muži. To je tím, že jsou to právě pánové, kdo se většinou o nákup a výběr kondomů starají. Nicméně je důležité, aby se i ženy seznámily s kondomy a jejich nabídkou, aby se mohly do výběru zapojit a ovlivnit tak vlastní potěšení a sexuální zážitky,“ dodala ke studii Herbenicková.

Na trhu je dnes k dostání hned několik druhů kondomů, od těch nejtenčích (dokonce tenčích než lidský vlas), přes ty s texturou (vroubkované či s výčnělky - pro větší vzrušení ženy), až po ty s vnitřním žebrováním (pro větší rozkoš muže), svítící či vonící a s příchutí.

Klíč k partnerské spokojenosti

Jako nejdůležitější věc při sexu je podle zjištění specialistky na vztahy značky Durex Alix Foxové považována spokojenost partnera. Více jak třetina dotazovaných v průzkumu totiž tvrdila, že si sex tolik neužije, pokud si jejich partner sex neužívá a nedosáhne během něj orgasmu.

Jako klíč k oživení sexuálního života je pak považována vzájemná komunikace. Pochopení představ a přání toho druhého.

Nejčastěji (v 59 %) jedinci touží častěji zažívat milování, které bude něčím výjimečné. Mnohdy je jedno, zda se bude jednat o netradiční místo, polohu či použití erotických pomůcek. Oproti tomu 34 % by chtělo zažívat více romantické milování.

Z průzkumu také vyplynulo, že průměrná délka sexu je 20 - 24 minut.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám