Hlavní obsah

Nevěra na pracovišti je lákavá, její následky ale bolestivé

Milostné vábení a flirtování v práci není zas až tak neobvyklým jevem. Zejména proto, že lidé v práci tráví většinu svého času a se svými kolegy navazují kromě pracovních i více než přátelské vztahy.

Foto: Profimedia.cz

Nevěra na pracovišti není ničím neobvyklým. Její důsledky si lidé často uvědomí až pozdě.

Článek

V práci trávíme většinu života. I proto je velmi snadné začít pociťovat větší blízkost k lidem, s nimiž pracujeme, než k těm, s nimiž žijeme. Najednou přeskočí jiskra a spolupracovník či spolupracovnice začnou vypadat jako velmi přitažlivá osoba.

Například v Austrálii má podle některých statistik aférku s kolegou či kolegyní v práci až 36 procent zaměstnanců, napsal zpravodajský server News.com.au. Než si v práci s někým něco začnete, je ale dobré zvážit některé věci.

Přijde se na to

Lidé jsou mimořádně vnímaví. Mají výborné detektory pohledů, kterými dokážou zaznamenat sebemenší pohyby očí jiné osoby. Víte, jak je těžké se na někoho nenápadně podívat a nevzbudit pozornost ostatních lidí? A teď si představte, jak vám budou podvědomě klouzat pohledy k objektu vaší touhy - a jak snadné je, aby si toho v kanceláři někdo všiml.

Lidé jsou také velmi dobří při sbírání nepřímých náznaků - například je rozdíl mezi tím, co říkáte slovy, a tím, co říká řeč vašeho těla. Napjatá ramena, lehké začervenání v obličeji nebo kapku potu na obočí neutajíte, protože řeči těla lidé často věnují větší pozornost než slovům, která říkáte.

Na to se nezapomíná aneb nekonečné pomluvy

Je skoro neuvěřitelné, jak dlouho v kanceláři přežívá historka o dávné aférce - dokonce dávno poté, co ti, kterých se týkala, pracoviště opustili. Proč?

Protože tím lidé dostanou drama ze skutečného života, které se jim odehrává přímo před očima. Je to jako sledovat nějakou reality show v televizi - jenom lepší! Mohou vás odsuzovat, mohou vás pomlouvat a zajímá to prakticky všechny. Je to fantastická příležitost na příběh, který se bude vyprávět pořád dokola.

Ztráta jistot a milované osoby

Až váš partner či partnerka zjistí, že máte románek na pracovišti, je velmi pravděpodobné, že se bude chtít rozejít nebo rozvést.

Další alarmující statistika - 41 procent prvních manželství končí v Austrálii rozvodem. Zkuste si uvědomit, že románek vás může připravit nejen o manžela či manželku, ale rozvod se dotkne i vašich případných dětí, po rozvodu navíc budete trávit podstatně méně času se všemi členy rodiny.

Jeden bude muset z kola ven

Jakmile aféra na pracovišti vyjde na světlo, končí to většinou tak, že jeden nebo oba aktéři musejí odejít. Jakmile všechno praskne, bývá příliš velkým břemenem už jen prostý objem řečí, které se začnou vést.

I když se ale aférka neprovalí, a místo toho skončí, i tak jeden z bývalých milenců ze zaměstnání obvykle odejde, protože nedokáže unést zraněné city a dál se vídat se svým či svou "ex", jako by se nic nestalo - anebo ještě hůř, přijímat od něj či od ní pracovní pokyny.

Čím dál více firem i proto nechává své zaměstnance podepsat dohodu, že se na pracovišti s nikým nezapletou, což mimo jiné snižuje i riziko obvinění ze sexuálního obtěžování, pokud se láska změní v nenávist.

Syrová realita bez masky

To, že vám spolupracovník či spolupracovnice připadá přitažlivý či přitažlivá, má několik důvodů - včetně toho, že v práci každý nasazuje svou "lepší masku", posílenou sebedůvěrou ze znalosti vykonávané práce.

Ale mějte na paměti, že každé zboží na obalu vypadá lépe. Jakmile ho donesete domů a rozbalíte, často se dostavuje zklamání.

Anketa

Zažili jste někdy nevěru nebo flirt na pracovišti?
Ano
88,5 %
Ne
11,5 %
Celkem hlasovalo 1365 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám