Hlavní obsah

Zabijáci sexuální vášně a milostných hrátek

Novinky, bok

Sex je součástí téměř každého vztahu. Zatímco na počátku je hlavním tématem, po měsících či letech soužití se četnost milostných hrátek významně snižuje. Na vině jsou přitom mnohdy překážky, které si ženy samy nastavují.

Foto: Profimedia.cz

Četnost sexuálních hrátek se s postupem času snižuje. U některých žen to může dokonce dospět až v naprostou nechuť k jakýmkoli milostným aktivitám.

Článek

Na počátku jsou vztahy plné vášně, napětí a sexuálního chtíče. Milostné hrátky s partnerem jsou vyhledávaným artiklem. Po letech partnerského vztahu ale nejedna žena jen nerada přizná, že její sexuální život už není tak úplně uspokojivý.

Přitom sex je důležitý nejen pro samotné uspokojení partnerů, ale také pro celkovou pohodu ve vztahu, o zdravotních přínosech nemluvě. Bohužel jeho četnost s postupem času výrazně klesá. Dokládají to například výsledky studie amerického Národního ústavu pro zdraví, které po 30 letech zkoumání dokládají pokles milostných aktivit až u 75 procent všech zúčastněných párů.

„Prakticky všechny vztahy procházejí nějakým druhem snižování milostné aktivity, v průměru je to po šesti měsících až roce soužití,” potvrzuje vztahová a rodinná terapeutka Vanessa Marinová pro server Foxnews.

Mezi desítkami důvodů, proč k takovému chování mezi partnery dochází kromě sníženého libida nebo vlivu vážnější nemoci, lze také často najít překážky, které si ženy samy zbytečně navozují. Server přinesl přehled některých z nich.

Závislost na technologiích

Chytré telefony a tablety doslova ovládly mnohé životy, a to i u žen. Udržují je v  neustálém spojení s okolím a přáteli, bohužel už ne tolik s partnerem, který leží vedle nich v posteli. „Telefony a počítače zasahují do společného času s partnerem, jsou tím posledním, s kým se loučíme před spaním, a s kým ráno vstáváme,” potvrzuje sexuální koučka Amy Levineová.

Ve studii provedené v roce 2015 ze 150 žen celých 70 procent uvedlo, že jim moderní technologie nějakým způsobem narušují sexuální život.

Řešení je přitom jednoduché. Stačí vypnout (ztlumit) a odložit z dosahu telefon nebo tablet, například po příchodu domů, a čas na společné intimnosti se určitě bude hledat snáze. A když se času i tak nedostává, může si pár společnou chvilku naplánovat dopředu.

Každodenní povinnosti

Běžný den se kromě pracovních povinností skládá především z běžných rutinních činností, které ženy provádějí neustále dokola. A těm často dávají přednost před chvilkou s partnerem.

„Ženy často upřednostňují věci, které je stresují. Ať už jde o úklid, nebo třeba mytí nádobí. Když se partner dožaduje pozornosti, honí se jim často hlavou spíše to, co musí ještě udělat, než to, co jejich partner chce,” uvedla ze zkušeností psychiatrička Anita Claytonová z  University of Virginia.

I v tomto případě je řešení jednoduché. Nádobí nebo plný koš nikam neutečou, a navíc společná chvilka s partnerem bude ve výsledku jistě více uspokojivá než pocit z dobře umytého a uklizeného nádobí.

Když stres vyhrává

Stres se stává téměř každodenní záležitostí, a to především u žen. Důvody jsou jasné - skloubit práci s péčí o rodinu a domácnost, a k tomu být ještě ideální partnerkou a milenkou, to je úkol v mnoha ohledech náročný. Průzkumy dokládají, že právě ženy dosahují vyšších stresových hodnot než muži, a proto častěji než muži upadají do depresí a melancholických stavů, které se ve výsledku promítají i do sexuální roviny.

„Jsou lidé, kteří dokážou i velký tlak a krizi ustát v klidu a pohodě. Jiní se naopak pod tlakem hroutí, cítí se frustrovaní a naštvaní a potřebují si na někom vybít zlost,” uvádí klinický psycholog a sexuální terapeut Stanley Ducharme z Boston Medical Center.

Jako nejlepší lék pro ženy, jak se stresem bojovat, a nenechat ho ovládnout život, doporučuje například jógu, běh, malování, a také sex. Pokud totiž není zrovna partner spouštěčem stresu, může fyzické i psychické spojení s ním uvolnit nahromaděný vztek a aktivovat v těle ženy více šťastných hormonů, které se stresem zatočí.

Nedostatek pohybu 

I laxnost při cvičení nebo jeho naprostá absence, mohou být důvodem omezených milostných aktivit. Kromě toho, že cvičení pomáhá zmírňovat stres a zlepšuje náladu, také zvyšuje průtok krve v oblasti pohlavních orgánů.

Odborníci doporučují alespoň 30 minut pohybové aktivity denně. Cvičení spolu s partnerem rozhodně není na škodu.

Posedlost váhou 

Kila navíc, celulitida, nevzhledná ´pneumatika´ na břiše a jiné vady vnímané ženami mohou být také častým důvodem, proč k sobě partnera nepustí a neužívají si tak milostné hrátky. Situace bývá nejvíce citlivá po porodu.

„Ať už si to ženy uvědomují, či nikoli, obraz vlastního těla, tak jak ho vnímají, má obrovský vliv na to, jak se budou vnímat po sexuální stránce,” uvádí odbornice na vztahy Terri Orbuchová a autorka knihy Pět jednoduchých kroků, jak z dobrého manželství udělat skvělé.

Nedostatek sebevědomí zapříčiněný špatným vnímáním vlastního těla vede k vyhýbání se sexu, což může po nějaké době zasít i semínko nejistoty na straně partnera, kterému sex jistě také bude scházet.

Nereálné představy o sexu 

Za nespokojeností v sexuálním životě mohou také často stát nereálné představy o tom, jak by měl partnerský či manželský sexuální život vypadat. Častým zdrojem takových představ bývají romantické filmy, které mají v oblibě právě ženy.

Přenášení přehnaně romantických situací do reálného života a také jejich očekávání pak mnohdy vedou k nespokojenosti a k nechuti na sex, který najednou není podle představ žen.

Pohodlnost

Zabijákem sexuální vášně je v mnoha případech také pohodlnost a stereotyp. Zapadnutí do vyjetých kolejí, kde se vše odehrává v jedné rovině, má určitý řád a smysl, možná navozuje zdánlivý pocit bezpečí, bohužel se to ale negativně projevuje právě v ložnici.

Klíčem k nalezení opětovné touhy je chtít, uvádí vztahová terapeutka Esther Perelová. Chtít být s partnerem a sdílet s ním své prožitky je tím nejlepším způsobem, jak milostný život povýšit z nudy na zábavu a potěšení.

Nízké libido 

Řada párů navštěvuje ordinace sexuálních terapeutů a lékařů kvůli nízkému libidu, tedy poklesu sexuální touhy. I když příčin může být celá řada, u žen má taková ´porucha´ většinou co dočinění s bolestivostí, nedostatečným zvlhčením při styku či neschopností dosáhnout orgasmu. „U žen většinou nízké libido značí i další přidružené potíže,” potvrzuje doktor Stanley Ducharme.

Pokud ženu trápí uvedené potíže, ať už se snížením libida, nebo jiné problémy přímo při styku, je vhodné navštívit lékaře, který může doporučit buď specifickou léčbu, případně vaginální přípravky, nebo terapii na posílení pánevního dna.

Reklama

Související témata:

Související články

Tajemství lechtivého svazování

Toužíte zažít v ložnici něco nevšedního a chcete se cítit alespoň na chvíli jako Anastazie v Padesáti odstínech šedi? Pak vyzkoušejte kouzlo svazování. Bondáž,...

Potraviny, které zvyšují chuť na sex

Lidé mající dlouhodobý vztah více než jiní vědí, že ne vždy je na sex nálada. Někdy jednoduše kvůli starostem o děti, práci nebo stresu nezbývá potřebná...

Výběr článků

Načítám