Hlavní obsah

Že se protiklady přitahují, ve vztazích nefunguje, tvrdí psychologové

Známe rčení, že se protiklady přitahují, je nepravdivé. S překvapivým tvrzením přišla profesorka psychologie, která tvrdí, že takové vztahy zpravidla stojí jen na počáteční vášni. V dlouhodobém horizontu ale nemají šanci na další vývoj a rozpadnou se.

Foto: Profimedia.cz

Dva rozdílní lidé nemohou v dlouhodobém vztahu příliš dlouho vydržet, tvrdí lékařka.

Článek

Proč ve společnosti zakotvilo rčení o přitahujících se protikladech, není jasné. Rozhodně ale toto pravidlo, nebo spíše rčení, nemůžeme aplikovat při tvorbě milostných vztahů.

Přitahujeme se díky společným zálibám

Přátele i partnery si vybíráme mezi lidmi, kteří mají stejné hodnoty, názory a předsudky. Partneři opačných názorů a hodnot sice spolu nějaký čas být také mohou, ale velmi rychle se jejich vztah rozpadá a nefunguje.

To alespoň tvrdí profesorka psychologie Angela Bahnsová působící na univerzitách v Massachusetts a Kansasu. Zabývá se dlouhodobě právě tím, proč a za jakých okolností se dva lidé dají dohromady, jako kamarádi či jako partneři.

Zjistila, že vždy je to díky zákonu podobnosti. Čím jsou si dva lidé podobnější v hodnotách, názorech a postojích, tím pravděpodobněji se jeden druhému zalíbí. A vznikne buď přátelství, nebo dokonce romantický vztah.

Rozdílné nátury narušují harmonii vztahu

„Cokoli, co narušuje harmonii vztahu, v oblastech neshod a nedorozumění zvláště v postojích, hodnotách a preferencích, které jsou důležité, většinou přetrvává. Změna je náročná a nepravděpodobná, je jednodušší vybrat si lidi, kteří jsou kompatibilní s vašimi potřebami a cíli už od počátku,“ vysvětluje profesorka Bahnsová.

„Snažíte se vytvořit si společenský svět, v němž se budete cítit dobře, v němž uspějete, v němž můžete lidem věřit a spolupracovat s nimi na dosahování svých cílů. Abyste tohle mohli tvořit, podobnost je velmi užitečná. A lidé jsou většinu času přitahováni těmi, kdo je jim podobný,“ dodává spoluautor studie, profesor Chris Crandall z University of Kansas.

Reklama

Výběr článků

Načítám