Hlavní obsah

Sexuálně aktivní ženy mají nižší riziko rakoviny úst a krku

Novinky, ema

Čím více sexuálních partnerů žena má, tím nižší je riziko, že by u ní papilomavirus (HPV) vyvolal rakovinu hrtanu a dutiny ústní. Podle odborníků častý pohlavní styk vyvíjí a posiluje u žen imunitu vůči tomuto typu rakoviny.

Foto: Profimedia.cz

Častý sexuální styk může podle odborníků u žen fungovat jako prevence rakoviny ústní dutiny a hrtanu.

Článek

Bohužel se to samé nedá aplikovat i na muže, tvrdí vědci. U nich je to totiž přesně naopak. Muži jsou k tomuto typu nádoru až dvakrát více náchylní než jejich ženské protějšky. A to bez ohledu na jejich sexuální aktivitu, uvedli lékaři americké asociace.

Se sexem začínáme brzy

Lékaři se obávají se, že riziko roste s počtem sexuálních partnerů, se kterými muži praktikují orální sex. Gypsyamber D´Souzaová, epidemioložka, specializující se na karcinomy ústní dutiny na Johns Hopkinsově Univerzitě v Baltimoru řekla, že nejrizikovější skupinou jsou muži, běloši, ve středním věku.

Výzkum podle ní také jasně ukazuje, že problém tkví také ve snižování věku, kdy mladí lidé začínají s orálním sexem. Ve srovnání s minulými generacemi jde o velmi rapidní pokles věkového průměru.

„Riziko u mužů roste společně s rostoucím počtem sexuálních partnerek,“ řekla D´Souzaová a potvrdila, že u žen se riziko rakoviny krku a dutiny ústní způsobené HPV naopak nezvyšuje. „Pokud porovnáme muže a ženy se stejným počtem sexuálních partnerů, u mužů je riziko HPV v podobě rakoviny ústní dutiny mnohonásobně pravděpodobnější.“

U žen, které jsou sexuálně aktivní (vaginální styk) se naopak zdá, že je riziko nakažení nižší. Podle lékařky může být důvodem fakt, že jsou ženy viru vystaveny nejprve vaginálně, kdy tělo čeká na imunitní opověď. Ta by pak mohla sehrát důležitou roli v prevenci proti HPV nákaze v dutině ústní.

Virus sexuálně aktivních lidí

Virus HPV je relativně běžný a rozšířený především u mladých, sexuálně aktivních jedinců. Napadá buňky lidské pokožky a sliznic. V mnoha případech zcela spontánně vymizí, do jednoho až dvou let od nakažení.

V ostatních případech ale může dojít k jeho rozvoji v podobě buněčných změn, které se nakonec stanou buňkami rakovinovými. V posledních dvou desetiletích tento typ rakoviny vzrostl o 225 procent, uvedl Dailymail.

Nádory spojené s lidským papilomavirem, jsou jedny z nejčastějších pohlavně přenosných nemocí.

Fakta o HPV

  • Dosud je popsáno více než 120 typů papilomavirů.
  • Zhruba 40 z nich infikuje kůži a sliznice, zejména v oblasti genitálií a konečníku. Podle schopnosti vyvolávat změny vedoucí k nádorovému bujení se HPV dělí na vysoce rizikový a nízko rizikový. Ty první způsobují nádory, ty druhé mohou přivodit další onemocnění, například genitální bradavice nebo papilomy v dýchacích cestách.
  • Na světě je nakaženo více než 630 milionů lidí, asi čtyři z pěti se nakažení zbaví, zbytek se může potýkat se zdravotními komplikacemi, ale i vážným onemocněním.

Se zvýšeným počtem sexuálních partnerů, a to jak u mužů, tak i u žen, je spojeno vyšší riziko onemocnění rakovinou děložního čípku, kterou způsobují právě lidské papilomaviry (HPV). Prevencí jsou pravidelné návštěvy gynekologa, který provádí preventivní vyšetření a také očkování.

Reklama

Výběr článků

Načítám