Hlavní obsah

Sex jako elixír mládí a ten nejlepší lék na všechno

Právo, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejsilnějším pudem živých tvorů je pud rozmnožovací. Jen ti nejvyspělejší – šimpanzi a lidé – ale pochopili, že je i univerzálním lékem. Zvlášť vhodný, jak se ukazuje, je na civilizační neduhy, které trápí velkou část lidí.

Foto: Profimedia.cz

Reakce mozku při sexu se u ženy a muže liší.

Článek

Během milostného aktu se do krve vyplavují různé hormony, především oxytocin, „laskací“ hormon, a dopamin, hormon rozkoše. Oxytocin je klíčový hormon empatie, činí nás vstřícnými a vnímavějšími vůči partnerovi. Ženy ho produkují více než muži, jsou tedy do milování ponořeny víc. Také testosteron z nadledvinek, další z hormonů vyplavující se do krve při sexu u žen, zvyšuje jejich vnímavost a zkracuje reakce.

Jediný vedlejší účinek: zamilování

Hormonální koktejl má ale také negativní vedlejší účinek. Oxytocin potlačuje ostražitost, takže nás činí slepými vůči hrozbám a rizikům. To je údajně důvod, proč se ženy po sexu snadněji zamilují do nesprávného muže. Ženský mozek při sexu postupně omezuje funkce spojené se strachem a úzkostí, takže při vyvrcholení je v tomto smyslu prakticky bez ochrany.

Problém je v tom, že tělo, pokud jde o vylučování oxytocinu, nerozlišuje, zda se jedná o náhodnou známost nebo o partnera ke sňatku. Vyplaví se v každém případě, takže ženu může snadno spoutat s láskou na celý život, ale také zatáhnout do nepodařeného vztahu.

U mužů funguje tento komplex hormonů trochu jinak. Zatímco žena vnímá milostné aktivity především emocemi, mužský organismus se soustřeďuje na fyzickou stránku. Dopamin převažuje, takže místo posílení vzájemného pouta muž vnímá hlavně rozkoš. „A to může vést k závislosti, která je také u mužů častější,“ vysvětlil Arun Ghosh z liverpoolského Spire Hospital.

Pravidelný sex obnovuje mozkové buňky.

Mozek milenců funguje líp

Milování má ale na lidské zdraví naprosto převažující kladné účinky. Jak nedávno konstatovala mezinárodní studie v časopise PLOS One, pravidelný sex obnovuje mozkové buňky. Podle experimentů na primátech sex podporuje tvorbu neuronů zejména v hipokampu, centru paměti a učení. S jeho zmenšováním roste stres a deprese, ale podle studie platí, že čím víc sexu (a fyzické aktivity obecně), tím víc neuronů.

A není to otázka věku. Už v pětatřiceti ztrácí člověk denně sedm tisíc mozkových buněk, ale pohlavní styk to dokáže i ve vyšším věku zbrzdit. „Existují studie, podle nichž sexuálně aktivní senioři vykazují nižší výskyt demence,“ uvedl Ghosh.

„Snímky magnetické rezonance ukazují, že mozek je během orgasmu aktivnější a přijímá víc kyslíku než v normální situaci,“ vysvětlil Barry Komisaruk z Princetonské univerzity v USA. „Zdá se, že čím aktivnější neurony, tím vyšší příjem kyslíku z krve. To znamená, že při orgasmu mozek vyžaduje okysličenější a na živiny bohatší krev, takže má ideální podmínky jak k fungování, tak k regeneraci.“

Proč to nebolí

Nikoliv samotné milování, ale až orgasmus funguje jako spolehlivý prostředek ke snížení prahu bolestivosti. Organismus při sexuálním vyvrcholení totiž vyloučí do krve hormony blokující cesty vnímání bolesti mezi míchou a mozkem, tvrdí v článku Komisaruk. Efekt je podle jeho klinických zkušeností až třikrát silnější než obvyklá dávka morfinu, což nabízí vysvětlení proveditelnosti některých extrémních sexuálních praktik.

O významu milostné předehry bylo napsáno mnoho odborných prací a nevyhýbá se jí ani studie v PLOS One. Ghosh připomíná, že stimulace rtů, tedy líbání, má na vybuzení mozkových aktivit extrémní význam. Rty obsahují stokrát víc nervových zakončení než prsty, jejich stimulace tedy nastartuje uvolňování příslušných hormonů – zejména těch, které snižují stres a zlepšují náladu. „To je také důvod, proč milování s láskou je mnohem kvalitnější než tzv. rychlovka,“ konstatoval i v odborném textu Ghosh.

Ženy se dvěma orgasmy týdně utrpí o třetinu méně kardiovaskulárních příhod.

Prospívá v každém věku

Stále víc odborníků dochází k závěru, že sexuální aktivita má zdravotní význam zejména v pokročilém věku. Výzkumníci z Queen’s University v Belfastu nedávno prokázali, že lidé, kteří se milují třikrát týdně, čelí jen polovičnímu riziku infarktu a mozkové mrtvice. Izraelský výzkum zase dospěl k závěru, že ženy se dvěma orgasmy týdně utrpí o třetinu méně kardiovaskulárních příhod než ty, které nemají orgasmus.

„Dost možná je to spojené s depresemi,“ uvedla manželská terapeutka Lisa Turnerová. „Nedostatek sexu se u takových žen odráží v nedostatku endorfinů, které blokují hormony spojované se srdečními a cévními ataky.“

Stejný názor na vztah sexu a infarktů prezentoval i kardiolog Graham Jackson z nemocnice London Bridge Hospital, prezident Asociace sexuálního poradenství. „Smrt při milování se sice objevuje často v lidové tradici, ale ve skutečnosti jde o méně než jedno procento úmrtí,“ prohlásil s odvoláním na tři nedávné studie. Nebezpečí srdeční příhody představuje sex hlavně u obézních lidí v nedobré kondici nad padesát tak jako každá větší fyzická zátěž.

„Riziko je vyšší u mimomanželských afér, ty odpovídají za 75 procent těch vzácných úmrtí při sexu a devět z deseti případů se týká starších pánů,“ uvedl Jackson.

Za „rizikovou skupinu“ kardiolog označil pohodlné starší pány holdující dobrému tučnému jídlu a alkoholu, náhle vystavené namáhavému cvičení často s mladší partnerkou.

Reklama

Související témata:

Související články

Sex může být krásný v každém věku

Čilý a hravý sexuální život po padesátce, šedesátce a ještě později? Ano, ani mezi osmdesátníky není výjimkou! Sex - v nejrůznějších podobách - je přirozenou...

Výběr článků

Načítám