Hlavní obsah

Proč některým mužům vadí obřízka

Novinky, das

Mužská obřízka je považována za drobný kosmetický zákrok, který se provádí bez celkové anestezie, a to nejčastěji v novorozeneckém věku. Lékaři jej doporučují především z preventivních důvodů, nižšímu riziku infekcí a rakoviny penisu. Podle vědců ale ne všechna dosavadní tvrzení odborníků jsou pravdivá. Řadu důvodů vedoucích k obřízce považují za mylné.

Foto: Profimedia.cz

I kolem mužské obřízky koluje řada mýtů.

Článek

Za nepravdivé tvrzení vědci zejména považují, že obřízka brání infekci HIV, že zlepšuje hygienu muže a zabraňuje tak infekcím močových cest. Ve skutečnosti bylo prokázáno, že penis bez obřízky má mnohem efektivnější systém čištění a k infekcím tak u něj dochází méně častěji.

Není ani pravdou, že všichni muži se cítí lépe s obřízkou a že v dospělosti rozhodnutí rodičů nelitují. O čemž vypovídá i zpověď Dava z Wisconsinu, který obřízku vnímá jako obrovskou křivdu, jíž se na něm rodiče dopustili několik dní po jeho narození. Trápí ho zejména problémy s citlivostí. Proto nabádá všechny rodiče, aby nerozhodovali za své syny, i když jim to nakazuje jejich víra a toto rozhodnutí ponechali do dospělosti na nich.

Nižší citlivost potvrzují i někteří vědci, podle nichž 4 z 5 nejcitlivějších částí penisu je odstraněno právě při obřízce. A ani ta pátá část, za což je považován žalud, po obřízce nefunguje tak, jak by měla. V důsledku většího oděru citlivé pokožky na žaludu dochází k její keratinizaci (na povrchu žaludu se hromadí keratin, který chrání žalud před oděrem) a v důsledku toho se snižuje jeho citlivost.

Snaha po obnovení předkožky

Proto někteří muži dělají vše proto, aby došlo k obnovení jejich předkožky. Na internetu je celá řada zaručených rad, jak toho dosáhnout - pomocí nejrůznějších pásek a závaží, které podporují vytáhnutí předkožky až po estetické zákroky.

Bohužel lidská předkožka je tvořena tak unikátními buňkami, že ji nelze nikdy zcela nahradit tak, aby plnila všechny předchozí funkce. Proto všechny tyto pokusy o návrat mají jen minimální efekt. Jde spíše o pocity mužů než skutečnou funkci. Přesto si někteří muži nemohou vynachválit vytažení předkožky už jen z důvodů snížení oděrů z hrubých materiálů spodního prádla, případně zapaření apod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám