Hlavní obsah

Většinu problémů při milování je možné snadno řešit

Novinky, bok

Součástí každého partnerského svazku je i sex a sdílená intimita. I když nejde o nejpodstatnější faktory, na kterých se vztah staví, dokážou problémy kolem sexu rozpoutat doslova lavinu nespokojenosti. Podle odborníků se ale většina takových problémů dá řešit poměrně jednoduše.

Foto: Profimedia.cz

Vyšší frekvence milování není klíčem k uspokojivému milostnému životu. Důležitější je umět si užívat společné chvíle.

Článek

Ať už provozují lidé sex více či méně, většinou shodně tvrdí, že pro vztah není tím nejdůležitějším. Jinak řečeno, není přeci nutné sdílet intimní chvilky s partnerem každý den.

Jenže jakmile se objeví nějaký zádrhel a sex najednou opravdu není tím podstatným, a naopak se ho spíše nedostává, dokážou z něj mnozí udělat primární problém. Ten pak může zničit vše, co spolu dva lidé dlouho budovali, uvádí server Health.

Mnohé problémy, u kterých lidé nevidí žádné rozumné východisko, se ale dají podle odborníků poměrně jednoduše řešit.

Poslední sex? To už je dávno 

Pravidelnost není důležitá, ale i tak máte pocit, že je to dlouho, co jste si s partnerem užívali? Máte najednou pocit, že jen proto, že se nemiluje každý den nebo týden, je něco špatně?

„Takové chování by se dalo označit za úzkost spojenou se sexuální výkonností. Místo toho, aby si člověk užíval sex, kdykoli ho má, stará se o to, zda ho má stejně často jako ostatní. To má ale negativní vliv na samotný prožitek,” vysvětluje sexuální terapeutka Desiree Spieringsová.

„Čím méně budete přemýšlet o výsledku, a o tom, co si myslí ostatní, o to více si budete sex užívat. Je to podobné jako s tancem. Čím více pár myslí pouze na kroky, o to více hrozí, že někde udělá chybu. Naopak pár, který možná sem tam znejistí, ale bude vnímat radost z pohybu a hudby, si užije společný tanec mnohem více,” dodává.

Stále to samé

Lidé mají tendence dělit sex na báječný, a takový, který si sice užívají, ale myslí u toho i na další věci. A toho prvního mají podle vlastního vyjádření neskutečně málo.

„Aby byl sex opravdu skvělý, je třeba navodit určité podmínky - příhodnou intimitu a vášeň,” vysvětluje Spieringsová.

„Málokdo asi z běžného denního kolotoče jen tak přeskočí k sexu. Je třeba přejít pomyslný most a utvořit příhodné prostředí. Například společná sprcha po běhání, vzájemná masáž po dlouhém dni. To jsou rituály, které synchronizují společné okamžiky a naladí oba na stejnou vlnu. A když nic nepomůže, jednoduše si společný sexuální moment naplánujte. Spontánnost je sice krásná, ale trocha plánování neuškodí,” dodává.

Místo potěchy zklamání

Proč někdy máme pocit, že mělo být všechno jinak? Možná proto, že si často děláme definitivní a jednoznačný obrázek toho, jak by měl uspokojivý sex vypadat. Když se tak nestane, je na místě pouze zklamání.

Špatný názor má tak někdy už dopředu za následek špatný výsledek. Podle klinické psycholožky Janet Hallové není ale skvělý sex o předběžném výběru, ale o tom, jak se během samotného milování cítíme.

„Lidé jsou často zklamaní, protože nemají dostatek zkušeností. Nevědí, co se druhému líbí. Chce to čas a praxi, a především komunikovat o svých potřebách. Nikdo neumí číst myšlenky,” popsala své zkušenosti z praxe.

Když partner zanevře na sex

Tvrzení, že muži myslí na sex vždy a všude, je převážně pravdivý, ale existují i výjimky. A důvodů k tomu může být celá řada. Příliš práce, nezdravý životní styl, alkohol atd. Doktorka Hallová v jednom z průzkumů zjistila, že téměř 45 % mužů má někdy doslova hrůzu z toho, že budou mít sex s partnerkou, která má příliš velká očekávání.

„Mnoho mužů s nižším libidem má tendence zpětně hodnotit, co a jak v sexu bylo. Obavy z toho, co by se mohlo stát, nebo naopak, jaké selhání či neuspokojení by mohlo nastat, jim už primárně brání v sexuálním vzrušení. Čím větší tlak na dokonalost vůči sobě cítí, o to víc to zabíjí jejich sexuální touhu,” popsala jeden z častých důvodů, proč muži ztrácejí zájem o sex.

Když se tak stane, radí dát si na čas zcela pauzu od sexu. Případně spolu sdílet intimní okamžiky, které ale nebudou končit pohlavním stykem. Hlavně nenaléhat, do ničeho nenutit. Jen tak se dá znovu pracovat na obnově ztracené přitažlivosti, důvěry a touhy.

Reklama

Související témata:

Související články

Co bychom měli vědět o sexu

Sex více či méně patří k životu. A přestože není milostný život vždy ideální a podle představ, k poradě s odborníkem se odhodlá jen málokdo. Přitom by se...

Výběr článků

Načítám