Hlavní obsah

Co jsme měli vědět před svatbou aneb Jak udržet pohodový vztah i po letech

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejedna žena, a popravdě i řada mužů, sní už v dětském věku o tom, že najdou vhodného partnera pro život, s ním založí rodinu, a pokud možno spolu spokojeně zestárnou. Takové představy ale málokdy bývají splněným snem, o čemž svědčí i celosvětově narůstající počet rozvodů. Přitom řešení různých manželských krizí nemusí být v počátcích vůbec náročné.

Foto: Profimedia.cz

Nebát se vyjadřovat své city, umět ocenit toho druhého i poděkovat. To jsou věci, které mohou pomoci udržet vztah po dlouhá léta.

Článek

Vstup do manželství bývá výrazným životním krokem, bohužel ne vždy k lepšímu. Někteří lidé uzavírají manželství po delší době, kdy spolu bydlí, jiní se do něj vrhají po hlavě sotva pár měsíců po seznámení s novým protějškem. Někteří mají o svatbě a soužití po ní růžové představy, jiní jsou realističtější.

Ať je to jak chce, čísla o rozvodovosti vypovídají, že stále více párů spolu nevydrží, a společně nezestárnou. I když to při jejich svatbě vypadalo, že je to láska jako trám. Problémů, které jsou tomu na vině, je celá řada. Pomineme-li ty nejvážnější, mezi které patří například nevěra, jež se jen těžko odpouští, je řada zádrhelů, které se dají poměrně spolehlivě vyřešit. Alespoň v počátcích než přerostou do obřích rozměrů.

Nejeden vztahový odborník je toho názoru, že by lidé už před vstupem do manželství, nejlépe už na počátku vztahu, měli praktikovat určitá vztahová pravidla, která jsou jakýmsi nepsaným klíčem ke spokojenému svazku. Dá se tak prý vyhnout mnohým hádkám a neshodám, které vedou v konečné fázi často k rozvodu.

S nadhledem řečeno - lidem, kteří se podle nich příliš neřídí, ani nejhonosnější svatba spokojené manželství nezaručí.

Přehled některých „pravidel” přinesl server Women´s Health magazine.

Věrnost sobě samému

Na počátku vztahu řada lidí tvrdí, že se ani kvůli partnerovi nezmění. Ne každý to ale dodrží. Přitom právě zůstat takový, jaký byl člověk před vstupem do vztahu, je jedním z klíčů k budoucímu úspěchu.

„Je třeba udržovat vlastní identitu, mít i po svatbě své cíle, sny a vášně,” tvrdí klinický psycholog John Mayer. Jakmile se jeden z partnerů kvůli tomu druhému vzdá svých idejí, přichází o část sebe. Takový vztah pak nemívá dlouhého trvání.

Sex v manželství

„Hlavní pravidlo - nečekejte v manželství stejný chtíč a touhu jako na počátku vztahu,” uvádí hned z kraje vysvětlování psychoterapeutka Tina Tessinová. „Berte sex jako požitek a potěšení pro oba dva, užívejte si blízkost, udržujte se navzájem šťastní.”

Může se stát, že po stránce sexuální dojde po čase ke ztrátě oné jiskry a tužby, která na počátku stála za vzájemnou přitažlivostí. I taková touha se dá ale podle odborníků i po letech manželství znovu „objevit”, třeba jen částečně.

„Část vzrušení na počátku vztahu vzniká díky tomu, že nás čeká něco nového, neobjeveného. Proto radím klientům, aby klidně i po delší době v manželství zkoušeli bez obav něco nového. A je jedno, jestli půjde přímo o sexuální polohy, nebo jen o romantická gesta. Vstřícnost, zábava a potěšení jsou tím poutem, které lidi drží pohromadě,” uvedla pro server Lori Cluff Schadeová, poradkyně v otázkách manželství a rodinných vztahů.

Poděkování jako samozřejmost 

„Dnešní moderní společnost je plná cyniků a projevy lásky nebo díků jsou mnohými lidmi považovány za trapné,” uvádí Tessinová.

„Jenže proto, abyste vztah udrželi naživu, je potřeba vyjadřovat své pocity i umět poděkovat. Nejen pro svou vlastní spokojenost, ale i partnerovu. Neberte ohled na ostatní a nebojte se vyjadřovat svou náklonnost i poděkování - květinami, bonbóny, večeří, polibkem, čímkoli,” dodává.

Kompromis 

„V partnerském vztahu záhy člověk zjistí, že partner či partnerka mají určité návyky či dokonce zlozvyky, které jim velmi vadí. Pokud bude člověk sobecký a nebude respektovat i toho druhého, a nenaučí se dělat přijatelné kompromisy pro oba, vztah nemá šanci na dlouhé trvání,” uvedla pro server sexuální terapeutka Jane Greerová.

Hádky v manželství 

Kdo si myslí, že se v manželství nedostane s partnerem do žádné hádky, ten se opravdu velmi mýlí. Hádky k manželství prostě patří. Nejde tedy o to, zbavit se jich, ale umět se z nich poučit, a hlavně je co nejlépe vyřešit.

„Jakkoli byly různé spory ještě před manželstvím malé nebo větší, po svatbě časem ještě narostou, to je s jistotou prokázáno. Je proto třeba s nimi počítat. I s tím, že některé spory se nevyřeší a budou přetrvávat. Je ale třeba umět rozeznat, které jsou ty opravdu důležité. Na jejich vyřešení záleží,” vysvětlila Dana Royce Baergerová, odborná asistentka klinické psychologie a behaviorálních věd na Feinberg School Northwestern University of Medicine v Chicagu.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám