Hlavní obsah

Výrazný věkový rozdíl u manželů může být po čase překážkou

Novinky, das

V období zamilovanosti věkový rozdíl mezi partnery není překážkou, problémy mohou začít až v okamžiku, kdy uplyne několik let a jeden z partnerů tomu druhému přestane stačit. A je jedno, zda je ten starší muž, nebo žena. Pohlaví v tomto směru nehraje roli.

Foto: Profimedia.cz

Pětadvacetiletý věkový rozdíl mají mezi sebou i Catherine Zeta-Jonesová a Michael Douglas.

Článek

Po deseti letech manželství začne být výraznější věkový rozdíl více znát. A nejde jen o fyzickou krásu, kondici či psychické a fyzické zdraví, ale i pohled na život a vnímání věcí. Generační rozdíly tak pomalu a jistě mohou způsobovat větší či menší problémy.

Zatímco starší partneři začnou vyhledávat soukromí a touží po klidu, mladší postrádají společnost a prahnou po adrenalinu apod. Představy o budoucnosti se tak začínají pomalu a jistě rozcházet, což je nejvíce patrné u tématu rodičovství. Starší muži obvykle už nechtějí žádné děti a příliš mladí muži se zase na roli otce ještě necítí. Ženy se tak velmi snadno dostávají do úzkých. Jejich biologický čas je značně omezený a není vůbec výjimečné, že kvůli příliš velkému věkovému rozdílu partnera svůj čas stát se matkou promeškají.

Samozřejmě problém může nastat i v okamžiku, kdy výrazně mladší muž zatouží po dítěti a žena mu to již z čistě biologických důvodů nedokáže splnit.

Věkový rozdíl tedy nelze podceňovat a vždy je zapotřebí hledět také dopředu a řešit včas všechna zásadní rozhodnutí. Jedině tak lze skutečně předejít rozepřím a větším sporům. Dozvědět se až po svatbě o tom, že druhý už nechce dítě, může být naprosto zničující.

S věkem problémů přibývá

Když je člověku třicet, je mnohdy tvárnější a přizpůsobivější než v šedesáti. Snáze se vyrovnává s nejrůznějšími problémy a pohlíží do budoucnosti. S přibývajícím věkem se vše zdá složitější. Člověk je méně přizpůsobivý a problémy přibývají. Dlouhodobá nespokojenost pak může přerůst v obrovský problém a partneři se v rámci zachování svého psychického i fyzického zdraví mnohdy rozvádějí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám