Hlavní obsah

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Ruleta letních lásek i sexu

Právo, Jaroslav Zvěřina

„Prosím tě, co to bylo včera za kluka, s kterým si se tak vášnivě milovala v parku?” ptá se dívka kamarádky. Ta se zamyslí a uculí: „Záleží na tom, v kolik hodin jsi mě tam viděla?”

Foto: Profimedia.cz

Letní lásky většinou nemají dlouhého trvání.

Článek

Někoho možná překvapí, že na sexuální aktivitu má vliv něco tak banálního jako větší délka slunečního svitu, ale potvrzují to seriózní poznatky a studie. Podobně stimulující roli sehrávají vyšší teploty. Zvlášť, když při nich lidé svá těla víc odhalují.

V létě se na cestách častěji setkáváme také s novými lidmi. Neokoukaný objekt zaujme většinou více než stálí partneři. Léto přeje i rizikovým sexuálním stykům s protějšky, které známe povrchně případně vůbec.

V průzkumech sexuálního chování lidé většinou tvrdí, že při nich používají kondom. Někteří ano, ale ne všichni. Svědčí o tom zvýšený výskyt pohlavně přenosných nemocí po každé letní sezóně.

Častější a snadnější kontakty s jinými partnerskými páry jakoby činily snadnější i skupinový sex. Někdo se domnívá, že může oživit erotiku. Pro odolné povahy je možná něčím pozitivním. Ale zažil jsem v ordinaci příliš mnoho dvojic, kterým skupinový sex a swingers párty, na nichž si vyměnily partnery, téměř zničily vztah. Čím více lidí se sejde ke skupinovému sexu, tím více hrozí problémů. Nemusí jít jen o rizika hygienická a reprodukční. Někteří partneři prostě nezvládnou psychickou zátěž, kterou pro ně představuje skupinová kopulace.

Romantika na krátkou chvíli

V létě vznikají snadno a rychle také stavy romantické zamilovanosti. Pokud zůstane u přechodného okouzlení, které zpestří prázdninová dobrodružství, žádné velké riziko obvykle nehrozí. Mnozí však mají pocit, že tato láska úplně změní jejich život. Po letním poblouznění pak často přichází hořké vystřízlivění. Zejména, když se okouzlující protějšek ukáže ve své skutečné podobě, nezkreslené erotickou fascinací.

Ani milování v přírodě není prosté úskalí. Kromě různých hmyzů nás na palouku nebo na pláži mohou obtěžovat podnikaví voyeuři. Vzrušeně sledují naše vášnivé něžnosti, případně je rovnou zaznamenávají pomocí audiovizuální techniky. Sexuální styk při koupání v řece, jezeře, moři nebo v bazénu může být samozřejmě romantický. Spolu s romantikou si však snadno přivezeme také nějakou infekci, což platí i pro bazény s chlorovanou vodou. Pro dámy představují jisté riziko zejména kvasinky a mykózy, nemluvě o známém prvokovi, bičence poševní.

Poslední lékařské průzkumy ukazují, jak blahodárný vliv má na lidský organismus dostatek vitamínu D. Vzniká v kůži, na kterou dopadá sluneční světlo. Zlepšuje stav kostí, má příznivý vliv na funkci mozku a zvyšuje naši sexuální vzrušivost. I pro opalování však platí staré známé: všeho s mírou. Neexistuje studie, která by doložila, že člověk spálený do ruda získá nějakou sexuální výhodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám