Hlavní obsah

Přiznat či nepřiznat nevěru

Novinky, das

Milostná aférka často nemusí mít žádný hluboký podtext. Nevěrník může velmi záhy svého skutku litovat a trpět výčitkami svědomí, zvlášť když si uvědomí, co by v oficiálním partnerovi (partnerce) mohl ztratit.

Foto: Profimedia.cz

Přijmout pravdu nezvládne každý.

Článek

Určitou úlevu pak může spatřovat ve svém vlastním přiznání. Tíha lži může být pro něj natolik nesnesitelná, že ani žádné jiné řešení nevidí.

"Přiznání má tak určitě svůj význam, jenže připadá v úvahu jen u velmi zralých a psychicky vyrovnaných partnerů, kteří jsou schopni skutečnost přijmout a odpustit," vysvětluje psychoterapeutka Jianny Adamová a dodává:

"Předně nevěrník musí začít sám u sebe. Utřídit si myšlenky, pocity, nalézt pravé příčiny svých činů a následně sám sobě odpustit. Protože odpuštění je ten nejlepší hnací motor a zároveň medicína urychlující hojení."

Pokud už jedinec uvažuje o přiznání, pak si musí uvědomit, že přijmout pravdu nezvládne každý a rozhodně nepůjde o žádný krátkodobý proces, který ještě ten den skončí odpuštěním. Podvedený obvykle prožívá velké množství emocí - od zloby, nenávisti, přes vinu, strach, ke studu až smutku. A bude vyžadovat čas pro utřídění myšlenek a schopnosti odpuštění.

Nevěrníka pak čekají otázky ve stylu, s kým přesně podváděl, co ho k tomu vedlo ...a odpovědi ve stylu pomatení smyslů rozhodně nebudou stačit. Asi nejlepší by v takových případech bylo říct pravdu, jenže to, co je pro jednoho snesitelné, může u druhého vyvolat doslova hysterii. Řešení celkové situace pak může být o to složitější.

Někdy je tedy lepší o svém pochybení mlčet a snažit se situaci řešit prací na zlepšování vztahu. Tak aby nebyl důvod k žádnému dalšímu pochybení.

Anketa

Je lepší nevěru přiznat?
Ano, chybovat je lidské
1,4 %
Ano, podvedený by to měl vědět
11,8 %
Pro obnovení důvěry určitě
1,3 %
Ne, co člověk nevidí, to ho nebolí
7,2 %
Ne, pokud chcete zachovat vztah
15,2 %
Ne, druhý nemusí vědět vše
52,3 %
Velmi záleží na okolnostech
10,8 %
Celkem hlasovalo 7709 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Emocionální nevěra je neustále na vzestupu

Vztah bez sexu může být stejně intenzivní jako ten sexuální. Proto i nevinný flirt může mít pro vztah katastrofální důsledky. Podle doktorky Shirley Glassové...

Výběr článků

Načítám