Hlavní obsah

Sexuoložka Laura Janáčková: Žárlivost je obrana proti zradě

Právo, Laura Janáčková

Do mé ordinace se objednal pan Kos. Přišel asi padesátiletý muž. Zeptala jsem se, jaké má trápení. Lehce se zavrtěl na židli a odpověděl: „Víte, já nejsem Kos, ale Sova.“ Asi na mně bylo vidět překvapení, tak po chvíli dodal, že ke mně chodí jeho žena. Přišel, aby pod pseudonymem zjistil, zda ho chce opustit.

Foto: Profimedia.cz

Zrada, a to i ta sexuální, je v lidském párovém chování všudypřítomná.

Článek

Manželka ho půl roku podvádí. „Našla si mladšího kolegu v práci, začala se parádit, nově se ostříhala, maluje si ústa na růžovo a je krásná,“ líčil mi situaci. Pak dodal: „Zahlédl jsem přes výlohu kavárny, jak jí tiskl ruku. A viděl jsem, jak se v autě zaparkovaném na rohu ulice vášnivě líbali. Vím všechno. Ona neví, že to vím. Tváří se jakoby nic a mlčí.“

Potom popisoval chvíle pocitu ponížení, lítosti a zrady. Stejně jako záchvat vzteku. Chtěl milenci rozbít obličej, zabalit kufry manželce, zamknout ji, znásilnit a říci vše dospělým dětem. Dokonce měl chuť oba zabít a potom i sebe. Emoce, které prožíval, se dají označit jedním jediným slovem: žárlivost.

Začne fungovat, když někdo ohrožuje vztah

V Texasu existoval až do roku 1974 zvláštní zákon. Umožňoval manželovi, který přistihl manželku a milence při milostném styku, aby je zabil. Tato vražda se jevila jeho tvůrcům jako přiměřená odpověď na prožité zneuctění. Postižení muži totiž čelí posměchu okolí a nelichotivým nadávkám. Není divu, že postižené lidi žene vztek, smutek a ponížení vyvolané nevěrou do různých akcí. Snaží se odstranit rivala nebo rivalku a zabránit partnerovi v odchodu.

Muži i ženy na celém světě mají žárlivost jako klíčový psychologický mechanizmus. Začne fungovat, když někdo ohrožuje vztah, na kterém jim záleží. Pravda, muži většinou žárlí z jiného důvodu. Chtějí vlastnit ženskou sexualitu. To je hlavní motiv jejich emocí. Druhé místo na žebříčku žárlivosti zaujímá srovnávání sebe samých se sokem.

Citová nevěra připadá 83 procentům žen bolestnější než sexuální.

Milé dámy, chcete-li si tedy ušetřit zbytečné nepříjemnosti, odpusťte si věty typu: „Pepa od sousedů by to uměl spravit lépe a hned. Kdybych si vzala Jardu, tak bych…“

Skutečně odsouzeníhodná je věta, kterou klientka pronesla v mé ordinaci před svým manželem: „Všichni sexuální partneři mě dokážou uspokojit bez problémů, ale manžel to nezvládá.“ Jak je výše uvedeno, v jiné době by tímto výrokem riskovala i život.

Manžel by navíc mohl počítat se shovívavostí soudů a v některých společenstvích dokonce s milostí. Takhle necitlivý výrok by nepochybně pobouřil i řadu dnešních žen.

Kromě toho, že mužům někdy dáváme důvod k žárlivosti i samy, také na ně žárlíme. Obvykle tehdy, když máme pocit, že by mohli investovat do jiné ženy a od nás by se jejich investice odklonily.

Jedna rozhořčená klientka mi nedávno řekla: „Už toho mám dost. Představte si, že manžel dal té děvě k Vánocům zlatý prsten. A ještě mi ten trouba přinesl účtenku do účetnictví. Víte, co daroval mně? Mixér!“ Jaké z toho plyne poučení pro muže: „Je nemravné investovat do krátkodobých sexuálních vztahů víc, než je nutné.“

U mužů je to jinak

Citová nevěra připadá 83 procentům žen bolestnější než sexuální. Muži to vidí jinak. Manželčina sexuální nevěra se zdá být horší 60 procentům z nich. Svedení manželky navíc představuje krádež jejich zdrojů. Proto se ke svádění cizích manželek staví, jako by to byla loupež. Není tedy divu, že se při dopadení pachatele někteří podle toho chovají.

Zrada, a to i ta sexuální, je v lidském párovém chování všudypřítomná. Obě pohlaví prožívají sexuální fantazie o jiných partnerech. Ženy sní o cizích partnerech více, když ovulují, muži sní o cizích ženách více každý den, troufám si říci, že každou hodinu. Myšlenky mohou být střežené, ale také toužebně naplňované. Pak je na řadě žárlivost. Pány nerozpálí do běla jen ženina nevěra, ale třeba i skutečnost, že je rival přetrumfl, pokud jde o finanční vyhlídky, kariérní možnosti, případně tělesnou sílu. Dámy zase rozohní, když muž věnuje svůj čas a zdroje jiné, která má navíc atraktivnější tvář nebo krásnější tělo.

Reklama

Související články

Nelehký život s hysterickým partnerem

Život jako na houpačce. Jeden den jste zahrnováni city, pozornostmi, láskou a druhý den slyšíte výčitky, obviňování a jste nejhorší ze všech. Tak může vypadat...

Výběr článků

Načítám