Hlavní obsah

Jak dlouho po porodu začínají ženy opět sexuálně žít

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Narození dítěte je důležitým okamžikem v partnerském životě. Příchodem společného potomka na svět ale vedle krásných chvil nastávají i ty méně příjemné. Vedle bezesných nocí a starostí o novorozence k nim patří i omezení sexuálního styku mezi partnery. Především pro muže tento fakt může být dosti nepříjemný.

Foto: Profimedia.cz

V prvních týdnech a měsících po porodu je každá matka natolik vytížena péčí o svého potomka, že na sex nemá mnohdy ani pomyšlení.

Článek

Téměř každá novopečená matka se v prvních týdnech i měsících po porodu plně soustředí na svého potomka. Není se tak čemu divit, že nemá v tomto období příliš energie ani chuti na sex s partnerem.

O tom, kdy partneři po porodu opět začnou se sexuálními intimnostmi, rozhoduje více faktorů. Na prvním místě je nejčastěji zdravotní stránka ženy, čím větší komplikace při porodu nebo během šestinedělí nastanou, tím se doba samozřejmě protahuje.

Dalším faktorem pak může být chuť a věk, někdy také hraje významnou roli stud ze strany ženy, která si po prodělaném porodu nemusí pro partnera připadat už natolik přitažlivá jako dříve.

Téměř polovina žen se k sexu vrací po šestinedělí

Z rozsáhlého průzkumu (zpracovaného Murdoch Children’s Research Institute v Austrálii), který se zabýval právě tématem sexu po porodu, vyplynulo, že téměř polovina žen prvorodiček (41 %) měla "sexuální pauzu" šest týdnů, poté bez problémů opět společně s partnerem začala sexuálně žít, cituje z výsledků server Daily Mail.

V období 12 týdnů po porodu už sex praktikovalo téměř 78 procent rodiček, do půl roku pak 98 procent. Čím vyšší je věk matky, a pokud byl porod proveden císařským řezem, o to déle trvá návrat k sexu.

Ve věkové skupině okolo 35 let mělo po šesti týdnech sex s partnerem 40 procent žen, ve skupině 18 - 24 let to bylo už více než 63 procent rodiček.

Záleží na zdraví i ochotě

Jednotně není přesně stanoveno, kdy mají partneři po porodu začít se sexem, i když někteří lékaři uvádějí minimální období sexuální pauzy alespoň po dobu šestinedělí. Jinak se všeobecně shodují, že po uplynutí této lhůty záleží čistě na obou partnerech, kdy se rozhodnou pro obnovení milostného života. Průměrně jde zhruba o období 6-8 týdnů po porodu.

Rozhodně by ze stran manželů či partnerů nemělo docházet k nucenému nátlaku na ženy, což může ve výsledku dobu nejen prodloužit, ale také celou "věc" ženě znechutit.

Pokud si nejsou partneři jistí, kdy je bezpečné začít opět se sexem, je vhodné se zeptat lékaře, který dle zdravotního stavu ženě doporučí s milováním ještě počkat, nebo naopak vyhodnotí, že ze zdravotního hlediska žádný problém není.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se dostat po porodu do formy

Během těhotenství každá nastávající maminka přibere na váze. Optimální přírůstek je 8–14 kilogramů, ženy však často přiberou více. A ne vždy se nabraná kila...

Výběr článků

Načítám