Hlavní obsah

Lžou všichni, hlavně z prospěchu, tvrdí psycholog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Profesor Dan Ariely, který se většinu své kariéry zabývá studiem psychologie lži, tvrdí, že lžou všichni, někteří více a jiní méně. Lež je přirozenou součástí života. Pomáhá překonávat lidem překážky a posouvat je k vytouženému cíli. Bohužel se dost často stává, že lidé mají navíc tendenci svým vlastním lžím uvěřit.

Foto: Profimedia.cz

Lež pomáhá překonávat lidem překážky a posouvat je k vytouženému cíli.

Článek

Jedním z hlavních důvodů, proč lidé lžou, je bezpochyby fakt, že jim to pomáhá dostat se ke svému cíli. Ať už v kariéře či při sportu, platí jedna ošklivá pravda, neetické chování je často vnímáno jako způsob, jak ostatní porazit.

„Lidé ale velmi rychle dokážou uvěřit vlastní lži,“ dodává profesor Ariely s tím, že jsme nejen rádi neupřímní, ale ještě navíc rádi vlastním výmyslům uvěříme.

„A lidé lžou spíš v takové skupině, v níž jiní členové také ochotně lžou,“ dodává Ariely, podle něhož na lež platí jen to, že ji přátelé či rodina netolerují. Pak je v člověku lhaní inhibováno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám