Hlavní obsah

Vyrovnat se s rozchodem není jednoduché

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zřejmě nikoho alespoň jednou v životě nemine nepříjemný životní okamžik v podobě rozchodu. Nejhorší variantou je, když je rozhodnutí o ukončení vztahu jednostranné, protože ten, který rozchod nechtěl, velice trpí. Jde o období plné bolesti, depresí, smutku a dalších pocitů, které často ani nelze ovládat. Jak cituje server terra.es, rozchod a čas po rozchodu se rozděluje do několika fází, kterými si projde každý bez výjimky.

Foto: Profimedia.cz

Vyrovnat se s rozchodem není pro nikoho jednoduché.

Článek

Fáze popření

V této fázi dochází k popření všeho, co se stalo, tedy skutečnosti, že došlo k rozchodu a člověk najednou bez varování zůstal sám. Převažují pocity smutku, zoufalství, prázdnoty. Střídá se období svalování viny na bývalého partnera s obdobím sebeobviňování. Často se probíráte vzpomínkami, litujete toho, co se stalo, že vůbec došlo k rozchodu a přemýšlíte nad důvody, které dovedly partnera až k tak radikálnímu řešení, jako je ukončení vztahu.

Začínají vám chybět drobnosti, jako jsou polibky, doteky, objetí. Trpíte tím, že se vyptávají blízcí lidé, kteří v představě dobré vůle s vámi chtějí rozchod probrat. Jakmile si člověk definitivně připustí, že je sám, začne se propadat do druhé fáze.

Fáze zoufalství

Druhá fáze rozchodu bývá označována za nejhorší. V té se člověk může dostat do hlubokých depresí. Cítíte se naprosto nešťastní a zničení, protože máte zlomené srdce. Člověk si připadá jako naprostá troska, jako by byl nic. Někteří lidé najednou ztratí důvod, pro co žít. Nechcete s nikým mluvit, rozebírat svoje trápení a poslouchat dobré rady, chcete být jen sami.

V tomto období může dojít i k tomu, že zjistíte nepříjemnou skutečnost, že bývalý partner žije dál svým životem, jako by se nic nestalo, a to může mít na vaši psychiku velice nepříjemné dopady. Narůstá velký stres a napětí, což znesnadňuje život a odráží se to na výsledcích ve škole nebo v práci. Celková kvalita současného života nestojí za nic, převládá beznaděj, zoufalství a pocit méněcennosti. Zde je podstatná podpora okolí, rodiny a přátel, kteří dotyčného podrží v jeho boji a návratu do normálního života.

Fáze vzteku

Cítíte se absolutně deprimovaní, na dně, což je v této situaci absolutně běžná věc. Nicméně veškeré potlačované pocity z předchozí fáze najednou musí ven. Dominuje vztek, který si často vybijete na svém okolí, které se vám naopak snaží pomoci. Navíc pokud neexistuje žádná naděje na smíření, pak se zlost ještě prohloubí.

Bude se střídat období hněvu a zlosti na celý okolní svět, který jste doposud potlačovali. Všechno je špatně a nic nemá v životě cenu. Zkuste projít touto fází, aniž byste ubližovali lidem, kteří se vám snaží pomoci. Předtím, než otevřete ústa a někomu zostra odpovíte, ať se o vás nestará, tak se zhluboka nadechněte a uvědomte si, že se vám dotyčný pouze snaží být nápomocen.

Fáze vyjednávání

Touto fází si můžete, ale i nemusíte projít. Může však dojít k tomu, že se vám začne tak moc stýskat po bývalém partnerovi, že dáte všechno všanc a začnete dělat možné i nemožné věci, jak ho získat zpět. Samozřejmě, že záleží na příčinách rozchodu, na způsobu, jakým se dvojice rozešla.

Někteří lidé jsou velice opatrní a to, že jim partner chybí, dají najevo nenápadným způsobem, aby ho nevyděsili. Například se radikální změnou svého vzhledu snaží naznačit, že změnou může projít i vztah, a že všechno, co bylo špatně, se dá zvrátit.

Jiní lidé se však nebojí přijít a otevřeně říct, že chtějí druhého zpátky. Podstatou je si uvědomit, že vztah skončil z nějakého důvodu a málokterý se dá znovu obnovit a zapomenout na problémy, které rozchod způsobily. Lepší variantou je snažit se na bývalého partnera zapomenout a pokusit se co nejrychleji s koncem vyrovnat.

Fáze akceptování a vzpamatovávání

V tuto chvíli začínáte pomalu, ale jistě chápat, že je na čase jít dál a začít nanovo. Nikdo nemůže přesně říct, jak dlouho bude trvat, než se člověk srovná s myšlenkou, že je sám a vztah skutečně definitivně skončil. Ale až se tak stane, dojdete k názoru, že vás prožité utrpení možná ještě posílilo.

Začnete se zaměřovat na věci, na které jste během vztahu neměli čas, například se více věnovat sami sobě, svým koníčkům, přátelům, které vaše drahá polovička nemusela. Je těžké začít znova a sám bez podpory člověka, kterého jste milovali. Je však třeba si připustit, že bolest z rozchodu je stále patrná, proto v této fázi není dobré začínat nové vztahy a ještě nějaký čas raději počkat.

Fáze nového začátku

Teprve potom, co si projdete všemi předchozími fázemi a začnete žít zpátky svůj život, aniž byste několikrát denně pomysleli na svého bývalého, nadešel čas, kdy je možné začít uvažovat o novém vztahu. Není třeba se do něčeho nutit, ale zase není dobré se bránit něčemu, co vám může navrátit sebevědomí, pocit štěstí a lásky. Aby mohl začít nový vztah, musí si být člověk stoprocentně jistý, že se se starým vztahem vyrovnal a je připraven na něco zcela nového.

Přečtěte si také
Rovné držení těla a přímý pohled do očí, to je tajemství úspěchu
Proč jsou muži úspěšnější než ženy? Lépe za ně hovoří řeč jejich těla…Více se dočtete ve čtvrteční příloze deníku Právo Café.

Reklama

Související témata:

Související články

Muži jsou dnes prudérnější než ženy

Ženy odhazují stud mnohem dříve než muži. A přestává být pravdou, že pro ně sex není tak důležitý, jako láska a zamilovanost. Jak vyplynulo z britského...

Češi se nebojí rozvádět

Češi a Češky zaujímají první místa v Evropě v počtu rozvedených svazků, zároveň do manželství nepospíchají, obdobně jako jejich vrstevníci v ostatních...

Vděčnost jako recept na uspokojivý sex

Pokud máte pocit, že plamínek vášně s vaším partnerem pomalu a jistě uhasíná, pak pro vás máme velmi jednoduché řešení. Projděte si svůj dosavadní život,...

Výběr článků

Načítám